En Sıcak Konular

Kaçakçılık Kanun Taslağı hazır

23 Aralık 2012 13:56 tsi
Bakan Hayati Yazıcı yapılan çalışmaları anlattı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, uzun zamandır üzerinde çalıştıkları Gümrük Kanunu, Kaçakçılık Kanunu ve 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile ilgili değişiklik taslağına ilişkin ''Tasarının yasalaşması halinde özellikle akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili daha etkin bir mücadelemiz sonuç verici hale gelecek'' dedi.
 
Yazıcı, Rize'de bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Gümrük Kanunu, Kaçakçılık Kanunu ve 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile ilgili 40 maddeyi içeren değişiklik taslağının yarın Bakanlar Kurulu'nda sunumunu yapacağını belirtti.
 
Tasarının vize alması halince Meclis'e sevk edileceğini ifade eden Yazıcı, ''Tasarının 2013 yılının başlarında Meclis'te görüşülerek yasalaşmasını sağlayacağız. Taslakta getirdiklerimiz, akaryakıt kaçaklığı ile mücadeleyi daha aktif hale getirmek. Genelde kaçakçılıkla mücadeleyi bugüne kadar yaptığımız uygulamaları dikkate alarak daha etkin hale getirmek, tasfiye aşamasına gelmiş kaçak olarak el konulmuş ürünleri çok daha kısa zaman dilimi içerisinde birikimine yol açmadan, depolama gibi külfete katlanmadan tasfiyelerini sağlamayı amaçlayan bir taslak'' dedi.
 
-TOBB seçimleri Mayıs 2013'te yapılacak-

Bakan Yazıcı, bir gazetecinin ''Oda, borsa seçimlerinde bir gecikme söz konusu mu?'' şeklindeki sorusuna ise ''Böyle bir olay söz konusu değil. Seçimleri bilindiği gibi Bakanlar Kurulu kararı ile şubat-mart aylarına öteledik. AB uyum kriterleri kapsamında NACE kodlaması çalışması yürütülüyordu. Bu çalışmayı Gelir İdaresi, TÜİK ve TOBB birlikte yürütüyordu. NACE kodlaması yapılamadan önce herhangi bir faaliyette bulunan müteşebbisler oturup, 'Sen şu meslek kolundan, ben bundan olayım' diye kendi aralarında planlama yapıyordu. NACE kodlaması bittikten sonra hiçbir müteşebbis bu şekilde bir planlama yapamayacak. Herkes NACE kodlamasında ağırlıklı olarak hangi alanda faaliyet yürütüyorsa o alanda aday olacak, seçilecek'' dedi.
 
-Banka kartı aidatları-
 

Bakan Hayati Yazıcı, ''Tüketicilerin banka aidatları ile ilgili şikayetleri netleşti mi?'' şeklinde bir başka soruyu da şöyle cevapladı:
 
''4077 Sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanunla ilgili çalışma yürütüyoruz. Ağustos 2012'de kamuoyu ile paylaştık. Çok geniş kesimi ilgilendiren bir yasa. 75 milyon tüketici insan. Yasa düzenlemesi içerisinde hizmet üreten, para ticareti yapan, finansman, imkân sağlayan bankaların ayrı özel bir durumu var. Bankalar faiz gelirleri dışında 31 kalem isim altında gelir elde ediyorlar. 'Biz bunların hepsini kaldıracağız'. Böyle bir iddia ile ortaya çıkmış değiliz. Kim bu ülkede hizmet üretiyorsa yaptığı hizmetin karşılığını alma hakkı var. Dolayısıyla banka yaptığı hizmetin karşılığını alacak. Bizim buradaki duruşumuz, tüccar basiretli, tüketici de bilinçli olması lazım. Hizmet üretme ismi altında hiç kimsenin bir başkasının saffetinden bir istifade, sömürüye dönük uygulama içerisinde olmaması gerekiyor. Burada 'bankalar kötü, hep yanlış yapıyor, tüketici her alanda haklı' gibi bir duruşumuz yok. Hak ve nesafet ölçüleri içerisinde bir kanun taslağı hazırladık, tartışmaya açtık. Önümüzdeki günlerde taslak tamamlanır. Çok geniş katılımla hazırlanan bir tasarı. Hala süreçleri tartışılıyor. Bunun paydaşları görüşlerini bildiriyor. Bunu da 2013 yılının ilk çeyreği içerisinde Bakanlar Kurulu'na sunar, Meclis'e taşırız.''

trthaber


Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,842 µs