En Sıcak Konular

Talabani'nin yokluğunda kılıçlar çekildi

22 Aralık 2012 09:33 tsi
Talabani'nin yokluğunda kılıçlar çekildi Talabani'nin yardımcısı Haşimi'yi saf dışı bırakan Irak Başbakanı, aynı taktiği Maliye Bakanı için de uyguluyor.

Gıyabında idam cezası verilen Irak Cumhurbaşkanı eski yardımcısı Tarık el-Haşimi'ye oynanan oyun, kendi partisinden olan maliye bakanı için de yürütüldü. Haşimi ile ayni partiden olan ve siyasi bir hesaplaşma olarak nitelendirilen olay, Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin kalp krizi ve felç geçirmesinin ardından tedavi için Almanya'ya götürüldüğü gün gerçekleşmesi dikkat çekti. Başbakan Maliki'ye bağlı milis kuvvetler, maliye bakanının bürosunu basarak burada çalışan memurlarla birlikte 150 korumayı rüşvet soruşturması adı altında gözaltına aldı.

Irak Maliye Bakanı Rafi İsavi, düzenlediği basın toplantısında, “milis kuvvet” olarak nitelendirdiği bir askeri gücün öğleden sonra Yeşil Bölge'nin içinde bulunan bürosuna baskın düzenleyip bürodaki memurlar ile 150 korumayı alıkoyduğunu teyid ederek, olaydan kişisel olarak sorumlu tuttuğu Maliki'nin devleti nereye götürmeye çalıştığını bilemediğini söyledi. İsavi, “Bu üslup hükümet üslubu değil. Bilakis bu çete davranışı” dedi. Bakan İsavi'nin üyesi olduğu Sünni Irakiye Bloku adına yapılan açıklamada da Maliki'nin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'ye yaptığını şimdi Rafi İsavi'ye yapmaya çalıştığı ve Sünnileri bulundukları koalisyondan silmek istediği iddia edildi. İdama mahkûm edilen Haşimi'yle ilgili süreç de benzer bir baskınla başlamıştı.

Öte yandan yapılan baskın, Sünnilerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde protesto edildi. Bağdat'ın El- Enbar kentindeki Ramadi ve Felluce semtleri ile Bağdat'ın kuzeyindeki Selahaddin kentindeki Tikrit ve Samarra şehirlerinde düzenlenen gösterilerde, Başbakan Nuri El Maliki'den Sünni kesimi ve Sünnilerin sembolü olmuş politikacıları hedef almaktan vazgeçmesi istendi. Gösteride okunan bildiride, hükümetten rotasını düzeltmesi, çifte standarttan vazgeçmesi, tüm tutukluların serbest bırakılması, Maliye Bakanlığı baskınında gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılması ve kendilerinden özür dilenmesi talep edildi.

Irakiye Bloku kurmayları da, Maliye Bakanı Rafi İsavi'nin yeşil bölgedeki evinde bir araya geldi. Toplantıda alınan önemli kararların açıklanacağı basın toplantısına davet edilen basın mensupları, güvenlik güçlerinin engeliyle karşılaştı. Yeşil bölgeye giriş izni alınmadığı gerekçesiyle, basın mensuplarının Irakiye Bloku'nun basın toplantısına katılması engellendi.

Türkiye Gazetesi



Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,001 µs