En Sıcak Konular

SGK'dan emekliye 58 bin TL'lik ceza şoku!

21 Aralık 2012 16:12 tsi
Eksik günlerinin karşılığını ödeyerek beş yıl önce Türkiye'den emekli olan İsmail Kılıç, SGK'dan gelen 58 bin TL cezayla şaşkına döndü.

Beş yıllık süre içerisinde dönem dönem Almanya'da işsizlik parası aldığı için verilen cezaya tepki gösteren Kılıç, "Başvuruda bu konu söylenmedi. Ayrıca cezalı duruma düştüysem niye 5 yıl beklendi?" diye konuştu.

 

Almanya'nın Refrath kentinde yaşayan Konyalı İsmail Kılıç (64), 2007 yılında emekli olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) üç hafta önce aldığı mektup ile şaşkına döndü. SGK'nın mektubunda, Kılıç'ın beş yıllık süre içinde Almanya'da dönem dönem işsizlik parası aldığı gerekçesiyle 58 bin TL ceza ödemesi gerektiği yazıyordu. Cezanın 12 bin TL'sinin de faiz olarak belirtildiği mektuba tepki gösteren Kılıç, "Türkiye'den emekli olanların Almanya'da işsizlik parası almalarının cezaya tabi olduğunu bilmiyordum. Başvuruda böyle bir bilgi verilmedi. Ayrıca yanlış bir durum varsa neden beş yıl bekliyorlar? Şimdiye kadar akılları neredeydi?" dedi.

 

BU PARAYI ÖDEYEMEM

SGK'dan emekli olmak için eksik günleri karşılığında 17 bin Euro ödeyen İsmail Kılıç, 2007 yılında emekli olduğunu belirtti. 2007-2012 yılları arasında aralıklarla işsizlik parası aldığını söyleyen Kılıç, şöyle konuştu: "SGK'nın mektubunu üç hafta önce aldım. Şok oldum. Emekli olanların işsizlik parası alma hakkı olmadığını bilmiyordum. 2007 yılında başvurumu nizami şekilde yaptım ve emekli aylığım bağlandı. Başvuru sürecinde kimse benden gelir beyanı talep etmedi, ben de başvurumu tüm talimatlara uyarak yaptığımı sanıyordum. Şimdi benden geriye dönük 58 bin Türk Lirası ceza isteniyor. Ayrıca emekli maaşım kesildi ve cezayı ödememe kadar da tahsil edilmeyecek. Emekli olduğumda bu durum bana bildirilseydi, faiz artmadan borcumu ödeyebilirdim. Şimdi bu meblağı nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Beni baştan neden uyarmadılar?"

 

BEYAN EDİLMESİ GEREKİYOR
Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Oğuz Tuncay ise borçlanma yoluyla emekli olanların imzalaması gerektiği beyan ve taahhüt belgesinde yer alan açıklamalarla konuya açıklık getirdi. Telefonla ulaştığımız Tuncay, "Yurt dışında ikamete dayalı sosyal yardım alan veya çalışmaya başlayan kişiler, emekli oldukları durumda bunu SGK'a bildirmek ve aylıklarını kestirmek zorunda. Bu başvuru sırasında imzalanan beyan ve taahhüt belgesinde açıkça yazıyor. İsmail Kılıç'ın durumu muhtemelen başvuru sırasında işsizlik parası almadığından kaynaklıdır. Başvurudan sonra işsizlik parası almaya başladıysa, bunu bildirmeliydi" dedi.


Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,816 µs