En Sıcak Konular

Ege'de yanardağ tehlikesi var mı?

21 Aralık 2012 16:10 tsi
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmaris'in Bozburun beldesi ile Yunanistan'ın Sömbeki Adası arasındaki bölgede tespit edilen yanardağı değerlendirdi. Ercan, "Dünyanın en genç yanardağına sahip olacağız ve turizme kazandırmalıyız" dedi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Yanardağların Türkiye'ye getireceği yararlar vardır. Buralarda kaplıca turizmi ve yanardağ turizmi başlayabilir. Yanardağ patlayacak diye korkmak yerine o bölgeden arazi almak daha mantıklı olacaktır. Dünyanın en genç yanardağına sahip olacağız ve turizme kazandırmalıyız" dedi.

Bilim insanlarının Marmaris'in Bozburun beldesi ile Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası arasındaki bölgede yaptığı araştırmada yanardağ çalışmalarında sona gelindi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yüksek Mühendis Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yapılan araştırmalar sonucunda denizin 200 metre derinliğinde bulunan yanardağın Türkiye'ye getireceği yararlar olacağına değinerek, dünyada yanardağ turizmi yapan bir çok ülke olduğunu belirtti

 

Ercan, özellikle sıcak su çıkacak olması nedeniyle kış turizmine de büyük katkı sağlayacağını belirterek; "Buralarda yanardağ patlayacak diye korkmak yerine o bölgeden arazi almak daha mantıklı olacaktır. Gelecekte yanardağın olduğu bölge büyük bir değer kazanacaktır. Sıcak su ve kış turizminin başlaması gerekir. Altın ve gümüş yatakları gelir o bölgeye. Yanardağla birlikte turizm başlar. Türkiye'de deniz içerisinde hiçbir yanardağ yoktur. Yunanistan'ın Santorini bölgesinde aynı şekilde bu tür turizm yapılmaktadır. Hatta yanardağ bacasının etrafına şehir kurulmuştur. Türkiye'de bir Küdür Yanardağı olacak olursa dünyanın her yerinden insanlar dünyanın en genç yanardağı diye görmeye gelecektir. Yanardağ turizm açısından da altın yumurtlayan tavuk olacaktır" dedi.

 

"OLASI BİR PATLAMADA TÜRKİYE'DEN ÇOK YUNAN ADALARI TEHLİKE ALTINDA KALIR"

Ercan, "Dünyada 500'e yakın diri yanardağ vardır bunların en genci de Marmaris'te bulunan Küdür Yanardağı'dır. Marmaris'e yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunmaktadır. Yanardağda yüzey patlaması olsa dahi Marmaris'i etkisi altına alması zordur. Yaklaşık 10 km'lik bir alanda etkili olur. Yerleşim yerlerine herhangi bir zarar gelmesi zor bir ihtimaldir. Yanardağın patlaması durumunda en çok etkilenebilecek yer Yunanistan'ın Simi Adası'dır. Rüzgarın yönüne göre Rodos Adası'nı da etkisi altına alabilir. Datça tehlike altında denilemez" dedi.

 

"BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENTİMİZ YOKTUR"

Bölgede şiddetli bir deprem beklemediklerini belirten Ercan "Kuşkularımızı yendik. Marmaris ve Bodrum'daki halkın en büyük kaygısı şuydu, deprem oğullaşmasının ve bitmeyen depremlerin arkasından büyük deprem gelecek kaygısı yenildi. Artık büyük bir deprem beklentimiz yoktur. Kucağımızda bir Küdür kırığı ve yanardağı var" dedi

 

"YANARDAĞIN NE ZAMAN PÜSKÜRECEĞİNİ HİÇ BİR BİLİM İNSANI BİLEMEZ"

 

Ercan yanardağın ne zaman püsküreceğini ve ne kadarlık bir bölgeyi etkisi altına alacağını önceden söyleyebilmenin zor olduğunun altını çizdi. Ercan; " O lası bir yanardağın mağma kendi içinde gazları bıraktığı zaman bunlar kendi içerisinde çok yüksek basınç oluştururlar. Yüksek basınç sürekli olarak mağmayı yukarıya doğru sürüklemek ister. Yer kabuğunun zayıf olan yerlerinden de yukarıya doğru fırlar. Ege'deki kabuk kalınlığını 30 km olarak bulduk. Yanardağ etkinlikleri genellikle ilk 10 km'de olur. Burada sadece bir yanardağ olayı yoktur bir kırık da söz konusudur. Hiçbir bilimci bu yanardağ püskürecek ve bazı kesimleri etkisi altına alacak diyemez. Bu yanardağ şu zamanda püskürür diyemez. Yanardağ diri oldukça her zaman o işleri yapabilir.

"YANARDAĞ KİMİN OLACAK"

 

Ercan, Lozan Antlaşmasına göre Türkiye kıyıları ilk 3 mil olarak belirlendiğini belirterek, Antlaşmanın Yunan kıyılarına göre tarif edilmeyip Türk kıyılarının ölçü alındığını belirtti. Ercan "Küdür kırığı tam Yunanis'tan ile Türkiye sınırı arasında kalıyor. Yanardağı bir tane değil iki tane. Yeni bacalarla karşılaşma ihtimalimiz de vardır. Ancak ileride nasıl bir sorun çıkabilir mi zamanla göreceğiz" dedi.


Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,411 µs