En Sıcak Konular

Davutoğlu: Dostluğumuz kıyamete kadar

21 Aralık 2012 14:16 tsi
Makedonya'da resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bizim Üsküp'e, Makedonya'ya olan muhabbetimiz ve dostluğumuz Kıyamet'e kadar sürecektir" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün geldiği Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bugün Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile görüştü. Davutoğlu ile Poposki, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Makedonya'ya her geldiklerinde bir aile yakınlığı içinde tek bir ekip olarak, tek bir vizyona sahip iki ülke ve delegasyon olarak istişareleri sürdüreceklerini ifade etti.

Makedonya'ya duyduğu yakınlığı vurgulayan Davutoğlu, "Bildiğiniz gibi eğer bugün dünyanın son günüyse, Maya takvimine göre Üsküp'ü tercih etmem de herhalde sembolik açıdan Üsküp'ü ne kadar benimsediğimin işaretidir. Üsküp'ü kendi evim olarak gördüğümün bir işareti. Tabii Kıyamet'i sadece Allah bilir. Ancak şunu söyleyebiliriz; bizim Üsküp'e, Makedonya'ya olan muhabbetimiz ve dostluğumuz Kıyamet'e kadar sürecektir" ifadelerini kullandı.

Bir buçuk günlük programın kapsamı ve yoğunluğuna bakıldığında iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar çeşitli ve güçlü olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Bakan Davutoğlu, "Ayrıca dün Aziz Kiril ve Metodi Üniversitesi'nden fahri doktora aldım bugün de Tetova Üniversitesi'nden fahri doktora alacağım. Bu tabi sadece bir bakan olarak değil bir entelektüel ve akademisyen olarak da Makedonya'ya olan sağlam bağlarımı gösteren bir husus. Dün de söylediğim gibi eğer bir gün yine akademisyenliğe dönersem, Üsküp'te yaşayıp ders vermeyi tercih ederdim" diye konuştu.

Bakanlıklar arası ziyaretlerin yoğun bir şekilde devam ettiğine işaret eden Davutoğlu, "Sadece bu hafta iki Makedonya bakanını Türkiye'de ağırladık ve bugün ben de buradayım. Bu sağlam siyasi ilişkilerin kültürel ve ekonomik bir altyapısı var ve bunları da destekliyoruz. Ekonomi ilişkilerimizi Sayın Poposki'nin vurguladığı gibi inşallah en kısa zamanda bir milyar dolara çıkarmaya niyetliyiz. Biz Türkiye olarak buradaki yatırımların artırılması için yoğun bir kampanya yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Ortak kültürel geçmişimizin eserlerini restore etmek ve ayrıca aydınlar arası ilişkileri teşvik etmek bağlamında kültür merkezlerinin kurulması da kültürel ilişkilerimizi geliştiriyor. Ayrıca bugün Türkçe Bayramı'na katılmaktan da büyük bir onur duyacağım. Bu da Makedonya'nın kültürel toleransını, çeşitliliğini ve zenginliğini gösteren açık bir gösterge" diye konuştu.

Makedonya'daki mevcut kültürel toleransın Balkanlar'ın istikrarı için en temel hususlardan biri olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu konuda Türkiye Makedonya'ya her türlü desteği verdiğini ve vermeye de hazır olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, Türkiye, Makedonya'nın Nato üyeliğini güçlü bir şekilde desteklemektedir ve Üsküp'te temas noktası olarak da aktif çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Tüm bölgesel ve küresel konularda Makedonya ile gelişmelere aynı perspektiften baktıkları görmekten de duyduğu mutluluğu dile getiren Davutoğlu,

"Makedonya ile yakın işbirliğimiz ve desteğimiz bundan sonra da 20 yıl olduğu gibi ebediyen sürecektir" dedi.

-Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki-

Maya takviminde Kıyamet Günü'nün bugün olarak öngörüldüğü ile ilişkin Bakan Davutoğlu'nun espirisini hatırlatan Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki,

"Kıyamet Günü'nde Üsküp'te olmak gerekirmiş demek ki" dedi.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 20. yıl dönümünü kutladıklarını ifade eden Poposki, "Bu 20 yıl zarfında gerçekten çok samimi ve yoğun işbirliğimiz oldu. 12 Cumhurbaşkanı, 9 Başbakan düzeyinde ziyaret ve 70 kadar anlaşma imzalanması söz konusudur" dedi.

Önümüzdeki 20 yıllık döneminin daha da verimli olacağını ümit ettiklerini dile getiren Nikola Poposki, "Bu yoğun ilişkilerimizi, daha da yoğun, daha da verimli hale getireceğiz" ifadesini kullandı.

Poposkı, Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin özellikle ortak vizyonun gerçekleşmesi ile birlikte daha da güçleneceğini belirterek, bu vizyona sahip iki ülkenin, bölgenin tamamının üyelik hedeflediği uluslararası kurum ve organizasyonlara entegre olması için ortak çaba sarfetmeye devam edeceğini dile getirdi.

Balkanlar'da işbirliği, barış ve istikrarın sağlanmasında en iyi şartların temin edilmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini ifade eden Poposki, Türkiye ile Makedonya arasında, özellikle ülkesinin Nato'ya üye olma sürecinde çok yoğun ve önemli işbirliğinin olduğu, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği'nin Makedonya'daki Nato temas noktası olduğunu hatırlattı.

Poposki, "Hem teçhizat hem de eğitim bakımında Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yardımları uzun bir süredir almaktayız" dedi.

Türkiye ile Makedonya arasındaki ekonomik anlamdaki işbirliğine de değinen Nikola Poposki, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yaklaşık 400 milyon dolar olduğunu ancak bu rakamın 1 milyar dolara ulaşmasını istediklerini vurguladı.

Türkiye'nin Makedonya'da önemli yatırımları da olduğunu ifade Poposki, ülkelerinin Türk yatırımcılar açısından daha da cazip hale gelmesi için gayret sarfedeceklerini kaydetti.

İki ülke arasındaki kültürel ilişkilere ve işbirliğine işaret eden Poposki, Makedonya'daki Türk topluluğunun ve tarihi bağların, yakın işbirliğinin en önemli nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

aa



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,734 µs