En Sıcak Konular

KCK ana davasında talepler alınmaya başlandı

20 Aralık 2012 16:20 tsi
KCK ana davasında talepler alınmaya başlandı. Sanık avukatları: Biz de mahkemeyle empati kurmalıyız

PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 122'si tutuklu 205 sanık hakkında açılan davanın 20. duruşması görüldü. Sanık avukatlarının talepleri alınmaya başlandı. Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı ve tüm sanıkların avukatı Selçuk Kozağaçlı, “Bugüne kadar mahkemenin bizimle empati kurmasını istedik. Ama bizim de mahkeme ile empati kurmamız gerektiğini anladık.” diye konuştu. Mahkemenin de silahlı Kürt hareketiyle, BDP üyesi ve yöneticisi sanıklar arasında geçişkenlik olduğunu düşündüğünü söyleyen Kozağaçlı, ancak bu kadar geniş değerlendirmenin, yargılamayı Kürt etnik kimliğine, siyasal faaliyetlere kadar uzatacağını iddia etti. Ayrıca sanık avukatları, TBMM’de “Anadile savunma hakkı”na ilişkin yasa taslağının göz önüne alınarak sanıklara Kürtçe tercüman talebinde bulundu.

İstanbul 15.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın 20. duruşmasına 122’si tutuklu sanıktan 114’ü katıldı. BDP milletvekili Sebahat Tuncel’in de izlediği duruşmada, sanık avukatları müvekkillerinin tahliyelerini istediler.

Tüm sanıkların avukatı ve Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, 2 bin 400 sayfalık iddianamenin heyet ve savcı ile birlikte dinlenmesi sırasında karşılıklı bir anlayışın ortaya çıktığını söyledi. Yargılamanın başladığı günlerde heyetten empati istediklerini ve tartışmalı duruşmalar geçirdiklerini belirten Kozağaçlı “Oysa bir savunma stratejisi yaptığımızı anladım. Bizim de heyetle empati kurmamız gerekiyormuş. Türkiye’de güçlü bir silahlı Kürt hareketi var. Heyet de burada yargılananlarla, silahlı hareket arasında geçişkenlik olduğunu düşünüyor. Biz de sizinle empati kurarak bu gerekçelerle tutukluluğu devam ettirdiğinizi düşünüyoruz.” dedi.

İddianamede delil olarak bulunan ‘KCK sözleşmesi’ olduğu iddia edilen metinde çevre sorunlarına duyarlı, ücretsiz sağlık hizmeti talebi, kadın sorunları, Kürt kimliği gibi konulara yer verildiğini söyleyen Kozağaçlı, sanıkların, sözleşmede belirtilen konularda siyasi çalışmalarda bulundukları gerekçesiyle suçlandığını öne sürdü. Türkiye’de en fazla insanın suçlanmasına neden olan Risale-i Nur” ve “Komünist manifestosu” metinlerinin artık üniversitelerde araştırma konusu yapıldığını, sempozyumlarda tartışıldığını belirten Kozaçoğlu, KCK sözleşmesi olarak iddianamede yer alan metnin de ileride benzer bir tarihi değere sahip olacağını iddia etti. (cihan)



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs