En Sıcak Konular

'İçişleri bakanından orantılı güç açıklaması'

20 Aralık 2012 14:53 tsi
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, güvenlik güçlerinin olaylarda güç kullanması konusunda bazen sorunlar yaşandığını hatırlatarak, güç kullanımında ölümcül olan ya da olmayan yaralanmalar yaşandığını, bunun da haklı eleştiri konusu olduğunu söyledi.

Bu durumların, kolluk kuvvetlerin ve devletin imajını sarstığını vurgulayan Şahin, bu durumun da güvenlik güçlerinin güvenini sarstığını ve çalışma şevkini etkilediğini ifade etti. Sonuçta, suç işleyenlerin cesaretlendiğine dikkat çeken Şahin, kollukların duyarlı olması gerektiğini, yasal gerekçeleri dolduğunda ise güç kullanmaktan tereddüt etmemesi gerektiğini bildirdi.

"Elbette kolluk güçlerini, görevini yerine getirirken, orantısız güç kullanmama dikkatini göstermeli, olayları asgari güç kullanarak kontrol altına alma becerisine sahip olmalıdır." diyen Bakan Şahin, orantılı güç kullanmanın yolunun eğitimden geçtiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 'Polis ve Kanun Uygulayıcılarının Mesleki Sağlık ve Güvenliği Projesi' protokolü imzalandı. Anıttepe'deki Polis Akademisi Kampüsü'nde gerçekleşen protokolü İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik imzaladı. Proje ile kolluk kuvvetleri görevlerini yaparken, mesleki sağlık ve güvenliklerin sağlanması amaçlanıyor. Protokol töreninde konuşan Bakan Şahin, böyle bir ortak çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şahin, İş Sağlığı Güvenliği Araştırma ve Uygulama Projesi adıyla başlatılan bu çalışmanın, iş hayatına ve çağdaş kalkınan Türkiye gerçeğine katkı sağlayacağını kaydetti.

İş Kanunu'na göre işverenlerin iş yerlerinde kullanılacak olan iş ekipmanlarının, yapılacak işe uygun olmasını ve bu ekipmanın işçilerin sağlık ve güvenliklerine zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almak mecburiyetinde olduklarını hatırlatan Şahin, eğer bu tedbirler tehlikeyi ortadan kaldıramıyorsa, tehlikeyi en aza indirecek önlemlerin gerekliliğine dikkat çekti. Bu kuralların kolluk kuvvetleri için zorunluluk teşkil etmediğine değinen Bakan Şahin, "Kolluk kuvvetlerinde görev yaparken kullandıkları araç ve donanımların çoğu zaman ölümcül sonuçlar doğurması, bu konunun önemini şüphesiz ifade etmektedir. Kolluğun görev sırasında güç kullanımında geçmişten günümüze birçok sorunları karşılaşmıştır, günümüzde de karşılaşmaktadır. Kolluk kuvvetleri olaylar karşısında ne kadar güç kullanması konusunda ister istemez sorunlar yaşamaktadır. Kolluk güç kullandığında kendisinin ve mağdurların ölümcül olan ya da olmayan yaralanmalar ortaya çıkartabilmektedir. Bazen kolluğun gereğinden fazla güç kullanması sonucu muhatapların ölümüne sebebiyet verilerek kamuoyunda haklı eleştiri konusu olmaktadır. Bunun sonucunda da kolluk kuvvetleri ve devletimizin imajı ister istemez zedelenmektedir. Bu olumsuz durum, toplumumuz içerisinde güvensizlik oluşturduğu gibi kolluklarımızın kendine olan güvenini de sarsmakta, çalışma şevkini de etkilemektedir. Bu da suç işlemeyi meslek edinmişlerin cesaretini artırmakta ve güvenini yapan kolluk personeline karşı gelme isteğini körüklemekte, güçlendirmektedir." İfadelerini kullandı.

"KOLLUK KUVVETLERİ YASAL GEREKÇELERİ DOLDUĞUNDA GÜÇ KULLANMAKTAN ÇEKİNMEMELİ"

Kolluk kuvvetlerinin görevlerinin başında halkın güven ve asayişini temin etmenin geldiğine dikkat çeken Bakan Şahin, kolluk kuvvetleri bu görevlerini icra ederken son derece duyarlı olmak zorunda olduğunu vurguladı. Yine kolluk kuvvetleri görevlerini yerine getirirken yasal gerekçeleri dolduğunda güç kullanmada asla tereddütte kalmaması gerektiğinin altını çizen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Görevini yapamaz duruma hiç mi hiç düşmemeli ve devlet otoritesini zaafa düşürmemelidir. Elbette kolluk güçlerini görevini yerine getirirken orantısız güç kullanmama dikkatini göstermeli, olayları asgari güç kullanarak kontrol altına alma becerisine sahip olmalıdır."

Orantılı güç kullanmanın yolunun eğitimden geçtiğini vurgulayan Şahin, "Kolluk kuvvetlerine verilecek eğitimin kendilerine olan güvenin artacağını ve olaylar karşısında paniğe kapılmadan, soğukkanlılıkla, sistematik yaklaşım becerisi kazandırmalıdır. Bütün bu durumlardan dolayı kolluk birimlerinin, emniyet ve asayişi sağlamada ne kadar güç kullanmasını bilmemesinden kaynaklanan sorunların incelenmesi, araştırılması ve konuyla ilgili çözüm önerilerinin ortaya konması büyük önem taşımaktadır. Bu projelerle bu konularda eminim ki önemli çalışmalar yapılacaktır." şeklinde konuştu.

"PROJE İLE MÜDAHALEDE SİSTEMATİK DAVRANIŞ İLE EKİP ÇALIŞMASI MODELİ GELECEK"

Projenin temel amacının kolluk personelinin görev yaparken kullandığı araç ve gereçleri kullanımında sağlık ve güvenlik yönünden bulunması gereken asgari şartların belirlenmesi ve buna ilişkin temel eğitimlerin verilmesi olduğunu belirten Bakan Şahin, kolluk kuvvetlerinin müdahalesine karşılık yapılan itiraz ve şikayetlerin ortadan kaldırılması yada en aza indirilmesinin önemine dikkat çekti. Şahin, proje hakkında şu ifadeleri kullandı: "Proje ile kolluk kuvvetlerinin görevleri sırasında karşı karşıla kaldıkları asayişi ve kamu düzenini bozma, kişilere ve mallara zarar verme ihtimali taşıyan olaylarda aşırı güç kullanma, ruhsal ve bedensel yaralanma ve ölüm riski taşıyan sonuçların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla müdahalede sistematik davranış modeliyle ekip çalışma sistemi modeli oluşturulacaktır."

Son derece önemli bir protokolü imzalamak için bir araya geldiklerini vurgulayan Bakan Çelik, iş sağlığı ve güvenliğinin çalışma hayatı için son derece önemli bir alan olduğuna değinerek, Türkiye olarak bu alanın öneminin geç kavrandığına dikkat çekti. Dünyadan ve Türkiye'den iş gücü ile iş kazaları için rakamlar veren Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak 2013'ten itibaren yürürlüğe gireceğini ve bütün çalışanları içine alan bir risk değerlendirmesinin söz konusu olacağını söyledi.

"BİR KURAL VARSA HERKESİN UYMASI KONUSUNDA İSTİSNALAR ORTADAN KALDIRILMALI"

Yasanın önleyici tarafının olduğuna dikkat çeken Çelik, kolluk kuvvetlerinin bu kapsamın dışında tutulduğunu, bunun özel gerekçeleri olduğuna işaret etti. ÇSGB olarak bu istisnaların olmaması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Çelik, "Yani bir kural varsa bu kurala herkesin uyması konusunda istisnaların kaldırılması için bir düzenlemenin yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum. Tabi ki mesleğin kendi içinde hassasiyetleri var. Bunun için görevin nedeni olarak istisna tutulmasına da saygı duyulması gerekiyor. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu protokol, bu ihtiyacı ortaya koymaktadır. Dolaysıyla istisna olmasına rağmen demek ki ihtiyaçtan dolayı ikisi arasında bir yolu bulmuş durumdayız." diye konuştu.

Bakan Çelik, güvenlik güçlerinin daha sağlıklı ortamda hizmet vereceklerini belirterek, bakanlık olarak bir güvenlik görevlisini korumanın kendilerinin görevi olduğunu ifade etti.

Cihan



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs