En Sıcak Konular

Kurtulmuş: BM barışı artık sağlayamıyor

20 Aralık 2012 11:40 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler (BM) sisteminin dünyayı taşımadığını belirterek, ''BM, barışı sağlayan bir kuruluş olmaktan çıkmış, güçlülerin elini rahatlatan, eline koz veren bir kuruluş haline gelmiştir'' dedi.

Kurtulmuş, The Marmara Oteli'nde düzenlenen ''Küresel Uygarlık Krizi ve Çıkış Yolu'' başlıklı Bab-ı Ali Toplantıları'na onur konuşmacısı olarak katıldı.

Dünyada yaşanan krizlerin sadece hayatın bir alanıyla ya da bir bölgesiyle ilgili krizler olmadığını belirten Kurtulmuş, krizlerin daha kapsamlı, çok boyutlu, çok seviyeli ve küresel mahiyet arz ettiğini dile getirdi.

Bu krizlerin bu şekilde gelişmiş olmasının, önümüzdeki yıllar içinde enerji, gıda, su krizi gibi yeni krizlere de mahiyet arz ettiğini aktaran Kurtulmuş, bu noktaya gelinmiş olmasında son iki asırdır dünyada hakim olan batı uygarlığının önemli etkileri olduğunu söyledi.

Son derece önemli birtakım çıkış yolları bulmadan bu krizlerin bu değerler içinde çözülebilme imkanı olmadığını belirten Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Modernizm meselesi Türkiye'de çok yanlış anlaşılmış bir meseledir. Modernizm, sadece sonuçları ve şekliyle ibaret görülmüştür Türk modernleşmesinde. Türkiye'de modernleşme maalesef kılık-kıyafetle, şekille ilgili olarak algılanmıştır. Ama ne yazıktır ki bugün bile hala modernizmi mutlak manada batıcılık şeklinde algılayan bir anlayış Türkiye'de önemli şekilde etkilerini sürdürmektedir.''

-''BM, barışı sağlayan bir kuruluş olmaktan çıkmıştır''

Kurtulmuş, BM'nin sahip olduğu yapıya değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bakıyorsunuz Suriye'de adam her gün uçaklarla onlarca insanı öldürüyor ama hiçbir şey yapamıyorsunuz. Çünkü BM'de bir yaptırım uygulayamıyorsunuz, arkasında dayısı var. Rusya veto ediyor. İsrail'e geliyorsunuz, adam canı sıkıldığı zaman Gazze'ye operasyon düzenliyor. Önceki operasyonlarda 2 bine yakın insanın ölmesine neden oldu, son operasyonda 175 kişi ölüyor. Üç aylık bebek var, 84 yaşında nine var. Bütün dünya seyrediyor, hiçbir şey yapamıyorsunuz. Onun da arkasında dayısı var. O da Amerika, hangi kararı alırsanız alın, İsrail aleyhine olan kararı veto ediyor.

Bu sistemin artık değişmesi gerekiyor. BM sistemi dünyayı taşımıyor. BM, barışı sağlayan bir kuruluş olmaktan çıkmış, güçlülerin elini rahatlatan, eline koz veren bir kuruluş haline gelmiştir. Dolayısıyla yeniden yapılanması gerekir.''

-''Mesele Türkiye'nin ileri gitmemesidir''-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin bugün birçok alanda atılım yapmış olmasına rağmen, özellikle bütün dünyanın kalkındığı 1945'li yıllarda Türkiye'nin sanayileşmesinin önüne hep engellerin konulduğunu söyledi.

''Rahmetli Turgut Özal zehirlendi mi, zehirlenmedi mi? Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatı suikast midir, kaza mıdır? Hrant Dink meselesi nasıl bir meseledir? Bütün bunları yapanlarla, Türkiye'nin geçmişte sanayileşmesini engelleyen unsurların aynı odaklar olduğunu tahmin ediyoruz'' diyen Kurtulmuş, meselenin Türkiye'nin ileri gitmemesi, ne zaman atılım yaparsa önünün kapatılması olduğunu ifade etti.

Bugün dünyada küreselleşme süreçlerinin büyük oranda asimetrik küreselleşmeye döndüğünü ve dünyanın büyük bir silahlanma yarışı içine girdiğini belirten Kurtulmuş, ''Bundan Türkiye ve bölge ülkeleri de payını alıyor. 2010 yılı rakamlarına göre 1.2 trilyon dolar yıllık silah pazarının payı'' diye konuştu.

Kurtulmuş, dünyada küresel ayrımcılığın da ortaya çıktığını, yoksulluğun ve gelir dağılımı adaletsizliğinin küresel bir sorun haline geldiğini belirtti.

Numan Kurtulmuş, Orta Doğu'da Suriye eksenli çatışma ortamının bir an evvel sona ermesini ve Türkiye'nin kendi coğrafyasında özellikle son 10 yılda geliştirdiği ilişkilerini daha da ileri bir noktaya götürmesini umut ettiğini kaydetti.

Toplantıya, Bab-ı Ali Toplantıları Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ataman, yönetim kurulu üyeleri ve davetliler katıldı.

AA



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,095 µs