En Sıcak Konular

'...Marşı öğretemediğim için lağıma atıldık'

20 Aralık 2012 10:35 tsi
1982 yılında 19 yaşındayken Diyarbakır Cezaevi’nde kalan Rahime Kesici, yaşadıklarını ve tanık olduğu olayları hâlâ unutamıyor...

BDP'li Gültan Kışanak’la aynı dönemde Diyarbakır Cezaevi’nde kalan tutuklulardan Rahime Kesici, "Türkçe bilmeyen Düriye Ana’ya İstiklâl Marşı öğretemediğim için lağıma atıldık" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, BDP’li Gültan Kışanak’ı kastederek, “17 yaşında genç bir kız iken Diyarbakır Cezaevi’nde o kadar ahlâksızca işkenceye maruz kalmış ki, benim de başıma gelse dağa çıkardım” demesinin yankısı sürüyor. Kışanak’la aynı dönemde Diyarbakır Cezaevi’nde kalan tutuklulardan Rahime Kesici, orada yaşananları Taraf gazetesinden Bahar Kılıçgedik'e anlattı.

1982 yılında 19 yaşındayken Diyarbakır Cezaevi’nde kalan Rahime Kesici, yaşadıklarını ve tanık olduğu olayları hâlâ unutamıyor. Konuşurken gözleri dolan Kesici, “Her şeye rağmen ben onları affediyorum. Yeter ki bizim yaşadıklarımızı çocuklarımız yaşamasın” diye konuştu.

Kesici yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:


'Fare yedirdiklerini gördük'

“Kadınlar koğuşunun gözaltı bölümünün karşısındaki koğuşta yabancı bir vatandaş kalıyordu. Onun sayımı alındıktan sonra sıra bize geliyordu. Adamı cezaevinde sünnet ettiler. Türkçe bilmiyordu. Sadece Türkçe künye vermeyi biliyordu. Koğuşun kapısı açıldı sayım yapılacağı sırada o yabancı olan kişiye gardiyanların döverek ‘aç ağzını aç ağzını’ deyip fare yedirmeye çalıştıklarını gördüm.


Boklu oda cezası

Bir ana gelmişti, Kürtçe dışında bir dil bilmiyordu. Bana sabaha kadar bu anaya Türkçe İstiklâl Marşı’nın 10 kıtasını, Gençliğe Hitabe’yi ezberletmem istendi. Ananın adı Düriye idi. Buna imkân yoktu sabah geldiler. Anne tek kelime öğrenememişti. Öğretemediğim için hem beni hem anayı aldılar ve bir odaya götürdüler. Burası kanalizasyon suyunun geçtiği boklu odaydı. Akşama kadar o odada bekletildik. Eşim o zaman okul arkadaşımdı. Onu da kızgın sacın üstüne oturtmuşlar. Bağırmak yasak. Sandalyede oturur gibi kımıldamadan kızgın sacın üstünde oturtuyorlar. Burnunu silmek yasak. Komutana ‘Burnumu silebilir miyim’ diyorsun, o sana ‘ye’ diyor.


'Morluklar geçmişti'

Üç ay boyunca kimlik tesbitimiz sürdü. Mahkemelere panzerlerle ellerimiz kollarımız zincirlenerek gidiyorduk. Benim her yanım mosmordu. Tahliye oldum 23 gün sonra bırakıldım. Hemen tahliye etmemelerinin nedeni vücudumdaki morlukların gözükmesiydi. Tahliye olduğumda vücudum mor değil ama yemyeşildi.”


Esat Oktay gece yarısı koğuşumuzu basardı

Gece yarısı aniden koğuşlara giren gardiyanlardan türlü işkenceler gördüklerini anlatan Rahime Keskin, şunları söyledi:

“Gece yarısı birden kapı açılırdı. İçeri Esat Oktay girerdi. Leş gibi de kokardı. İçki mi içiyordu, hap mı kullanıyordu bilmiyorum. Bizi boynumuzdan tutar, duvara yaslardı. Ensemizde soluğunu hissederdik. ‘Siz vatan hainisiniz’ diye başlardı lafa. Cezaevi personeli koridora su döküyordu, sonra da kurutun diyordu. Nasıl kurutuyorduk? Yerde sürünün komutu ile... Cezaevi personelinin hepsi erkekti. Kadınlardan sorumlu gardiyana ‘Horoz’ bize de ‘tavuk’ diyorlardı. O gardiyanı görsem hâlâ tanırım. Ama ben onu da affetmek istiyorum.”

Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,461 µs