En Sıcak Konular

'Türkiye yükselen 7 güçten biri'

20 Aralık 2012 10:05 tsi
'Türkiye yükselen 7 güçten biri' ABD Kongresi'ne araştırma hizmeti sunan Kongre Araştırmalar Merkezi'nin raporunda Türkiye, dünyadaki 7 'yükselen ekonomik güç'ten biri olarak gösterildi.

ABD Kongresi'ne araştırma hizmeti sunan Kongre Araştırmalar Merkezi'nin (CRS), Raymond Ahearn imzalı ''Yükselen Ekonomik Güçler ve ABD Ticaret Politikası'' raporu yayımlandı.

Bazı gelişmekte olan ülkelerin büyük nüfusları, artan ticari akışları ve hızlı büyüyen ekonomileriyle dünya ekonomisinde önemli oyuncular haline gelmeye başladığı belirtilen raporda, bu yükselen ekonomik güçler (YEG) başta Çin olmak üzere Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika ve Rusya olarak sıralandı.

Bunlardan Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya'nın şu an dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer aldığı, bunun yanında Meksika'nın 11., Endonezya'nın 15. ve Türkiye'nin de 16. sırayla bu ülkeleri çok da geriden takip etmediği ifade edildi.

YEG'lerin, büyük ekonomileri ve dünya ticaret akışındaki artan paylarıyla birlikte, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) müzakerelerinde ve uyuşmazlıkları çözmede daha fazla söz sahibi olmaya başladıkları ve ABD ekonomi ve ticaret politikalarına karşı daha fazla sesini çıkarttığı belirtilen raporda, Ocak ayında görevine başlayacak yeni Kongre'nin bu ekonomilere ilgisinin artacağı kaydedildi.

Raporda, YEG'lerin büyük ekonomik adımlar atmalarına rağmen, bunlardan her birinin ülkelerinde ticari, düzenleyici ve yapısal reformlarla iş iklimini geliştirme yönünde adım atmadıkları takdirde tökezleyebileceği değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu ülkelerin, giderek ABD ekonomisi için de büyümenin önemli kaynağı olmaya başladığı belirtilen raporda, ABD'nin ihracat potansiyellerini azami derecede artırması için, ABD ihracatçıları ve yatırımcılarının YEG pazarlarına daha iyi girebilmeye ihtiyacı olacağı kaydedildi.

'TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜYEN ÜLKELERDEN'

Raporun Türkiye bölümünde, Türkiye'nin 2003-2008 yılları arasında ortalama yüzde 6 büyüme ile dünyadaki en büyük sürdürebilir büyümeye sahip ülkelerden biri olduğu kaydedildi.

Türkiye için gayri safi yurt içi hasılasının 2012'de sadece yüzde 2,9 oranında büyümesinin öngörülmesine rağmen, bunun hala Avrupa kıtası boyunca en güçlü büyüme oranlarından biri olarak kalmaya devam ettiği bildirilen raporda, istikrarlı ekonomik büyümenin hükümetin, büyük cari hesap açığını finanse etmesini gerekli kıldığı da ifade edildi.

Raporda, Türkiye'nin ticaret açığının geçmişte, çoğunlukla uzun vadeli krediler ve doğrudan dış yatırımlarla finanse edilmesine karşın, 2010 yılından bu yana kısa vadeli içeriye akışların da artan fon açığını fonladığı bildirildi.

Raporda, ''Dolayısıyla, Türkiye için önemli öncelik, genellikle teknoloji ve yetenekli iş gücü transferiyle birlikte gelen doğrudan yabancı yatırımları ve daha fazla öz kaynağı çekmek ve ani geri çekilmeye daha eğilimli olan kısa vadeli kredi ve portföy akışlarını azaltmak'' ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin daha fazla yatırımı çekmek için yabancı yatırımlara ilişkin düzenlemelerini daha liberal hale getirmesine ihtiyaç olabileceği belirtilen raporda, telif hakları ihlalleri, öngörülemeyen düzenlemelerin bulunduğu bir ortam ve katı iş düzenlemelerinin de yabancı yatırımcılar için ek bazı kaygılar oluşturabildiği kaydedildi.

'2050'DE 12. BÜYÜK OLUR'

Raporda ayrıca, HSBC'nin raporuna dayanılarak, Türkiye'nin 2050 yılında dünyanın 12. büyük ekonomisi olacağı ve 2010 yılıyla karşılaştırıldığında yükselen ekonomik güçler arasında sırası en fazla yükselen (6 sıra) ülke olacağı da öngörüldü.

aa

Bu haber 1,073 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,450 µs