En Sıcak Konular

Ban'dan İsrail'e çağrı

19 Aralık 2012 20:44 tsi
Ban'dan İsrail'e çağrı BM Genel Sekreteri, İsrail'in yeni yerleşim yerleri kararı için bu uyarıyı yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in yeni yerleşim yeri kararı almasının Ortadoğu'daki barış umutlarını tehlikeye attığını belirterek, ''İsrail'i takip ettiği bu tehlikeli yoldan geri dönmeye çağırıyorum'' dedi.
 
"Ortadoğu'daki Barış Süreci Derin Dondurucuda"
 
Ban, 2012 yılını değerlendirmek için yaptığı basın toplantısında Ortadoğu barış sürecine değindi. İsrail ve Filistin arasındaki ateşkesin sağlanması için büyük çaba gösterdiklerini kaydeden Ban, ''Ortadoğu barış süreci derin dondurucuda. İki tarafta da daha fazla kutuplaşma var. Oslo sürecinden bugüne iki devletli çözüme hiç bu kadar uzak olunmamıştı'' diye konuştu.
 
"İsrail'in Kararı Ateşkesi Tehdit Ediyor"
 
İsrail'in yeni yerleşim yerleri kurma kararının ateşkesi tehdit ettiğini dile getiren Ban, ''Bu karar Filistin devletinin kurulma çabalarını tehdit ediyor. İsrail'i takip ettiği bu tehlikeli yoldan geri dönmeye çağırıyorum. Bu durum diyalog yoluyla Filistin ve İsrail'in huzurlu gelecek umutlarını zayıflatmaktadır. Çok geç olmadan barış süreci görüşmelerine geri dönülmelidir'' görüşünü belirtti.
 
"Açıkça Uluslararası Hukuk Çiğneniyor"
 
Geçmişte birçok defa yasa dışı yerleşimleri kınadığını hatırlatan Ban, ''Bu açıkça uluslararası hukukun çiğnenmesidir. Bu yerleşimler Ortadoğu barış sürecini olumsuz etkilemektedir. Ateşkes hassas bir süreçte ve bu hassas süreçte taraflar provokatif adımlardan uzak durmalılar'' ifadesini kullandı.
 
Suriye İle İlgili Kaygılı
 
Basın toplantısında Suriye'deki son duruma da değerlendiren Ban, Suriye'de mezhepsel çatışma ve askeri çözüm arayışının artmasından derin endişe duyduğunu kaydetti.
 
"Tek Umut..."
 
''Suriye'de şiddet döngüsünün sona ermesi ve siyasi diyalog sürecinin başlayabilmesi için herhangi bir işaret görmüyorum'' diyen Ban, ''Dünya kamuoyunun Suriye'deki şiddetin durması için tek vücut olmasını umuyorum. Bu krizin çözümü için tek umut Güvenlik Konseyi'nin ve uluslararası toplumun birlik olarak soruna yaklaşması'' diye konuştu.
 
"Kimyasal Silah Konusunda Olumlu Cevap Aldım"
 
Kimyasal silahlar konusundaki soru üzerine de Ban, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e iki kez mektup yazdığını ve hiçbir şart altında kimyasal silah ve kitle imha silahı kullanmaması konusunda uyardığını söyledi.
 
Suriye otoritelerinden mektuplarına karşı olumlu cevap aldığını anlatan Ban, birkaç gün önce de Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile konuştuğunu ve kimyasal silah kullanmanın çok trajik bir suç olacağını ve yargı önüne çıkarılacağı uyarısını yaptığını belirterek, ''Muallim, hiçbir şart altında kimyasal silah kullanmayacaklarını söyledi'' dedi.
 
"Suriye'deki Krizden Şu Ana Kadar 4 Milyon Kişi Etkilendi"
 
Suriyeli mültecilerin Lübnan, Irak, Türkiye ve Ürdün'e sığındıklarını belirten Ban, bu dört ülkenin şiddet kaçan Suriyelilere kapılarını açtıklarını ancak önemli sıkıntılar yaşadıklarını bildirdi.
 
Ban, şöyle konuştu:
 
''Bu dört ülkeye sığınan Suriyeli sayısı yarım milyonu aştı. Ocak ayının sonunda bu sayının 700 bini geçmesini bekliyoruz. Bu krizden şu anda 4 milyon kişi etkilenmiş durumda. En az 2 milyon kişi Suriye içinde yerinden edildi. Suriyeli mültecilere kapılarını açan ülkelere teşekkür ediyorum. Bu ülkeler Suriyelilere destek olmaya çalışıyorlar ancak uluslararası toplumun yardımına ihtiyaç var.''

aa

Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs