En Sıcak Konular

Devletin dış borcu kalmamıştır

19 Aralık 2012 19:51 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devletin net bazda dış borcu kalmadığını, dünyadan alacaklı olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmelerde Hükümet adına söz alan Şimşek, muhalefetin  borçlarla ilgili eleştirilerini değerlendirdi.

Şimşek, şunları söyledi:

''Genel devlet açığı AK Parti iktidara geldiği 2002 yılı sonunda milli gelirin yüzde 11'iydi. Yani devlet, milli gelirin yüzde 11'i kadar açık veriyor. Bu sene genel devlet açığının yüzde 1.6 olmasını öngörüyoruz. Kamu borç stokunun GSYH'ya oranı bundan 10 yıl önce yüzde 74'tü, bu sene bürüt olarak yüzde 36'ya düşmüş durumda. Net olarak yüzde 61.5'ti, şu anda yüzde 18'e kadar düşmüş durumda.

Devletin net bazda dış borcu kalmamıştır. Devlet olarak, kamu olarak dünyadan alacaklıyız. 119 milyar dolarlık toplam rezervimiz var. Ama devletin Merkez Bankası dahil borcu 111 milyar dolar. Dolayısıyla biz devlet olarak dış dünyaya borçlu değiliz, dış dünyadan alacaklıyız. Özel sektörün 212.5 milyar dolar civarında borcu var. Ama özel sektörün 85 milyar doların üzerinde de dövizi var ayrıca yatırımları varlıkları var.''
 
Emekli maaşları
 
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, GAP için 28.3 milyar lira para harcandığını, söz konusu projenin toplam tutarının 46 milyar 406 milyon lira olduğunu söyledi.

Şimşek, GAP'ta kaynaksızlıktan dolayı herhangi bir gecikmenin olmadığının, gecikmenin, bölgedeki terör ve şiddetten kaynaklandığının altını çizdi. Şimşek, ''Geçen sene DSİ'nin bağlı olduğu Bakanlık, 500 milyon lirayı harcayamadı, iade etti. Özellikle o bölgede. Ben nasıl size süre vereyim. Orada şiddet, terör azalmadan... Tabii ki biz en hızlı şekilde bitirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Şimşek, emeklilik konusunda ise ''Avrupa'da, emeklilik maaşının, mevcut maaşına oranı en yüksek olan ülke Türkiye. Dünyada bir tek Türkiye'de 48-49 yaşında insanlar emekli oluyor'' ifadesini kullandı.
 
2012'de 299 araç kiralandı
 

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayah Şimşek, lüks araç kiralama konusunun gündeme geldiğini kaydederek, 2012'de 299 araç kiralandığını, bunun 100'ünün MİT için olduğunu bildirdi. Şimşek, Maliye Bakanlığı'nın aldığı 115 aracın büyük kısmını 2-B çerçevesinde alınan ticari araçların oluşturduğunu söyledi.

Şimşek, ''Araç kiralamalarını lüks araç diye tanımlamak doğru değil'' dedi.

Mehmet Şimşek, bu bütçenin yüzde 30'unun çalışanlara gittiğini, personel giderlerinin bütçedeki payının yüzde 30 olduğunu kaydetti.

aa



 

Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,063 µs