En Sıcak Konular

Kuzu: Parlamenter modelde bütün şartlar var

19 Aralık 2012 19:08 tsi
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''Eğer Türkiye'de, eğer bir ülkede tek kişi yönetiminden korkuluyor ise parlamenter modelde bunun bütün şartları var'' dedi.

Kuzu, Atılım Üniversitesi Geleceğin Liderleri Topluluğu tarafından düzenlenen ''Yeni Anayasa ve Başkanlık'' konulu konferansta konuştu.

Sözlerine ''10 yıldır Anayasa Komisyonu başkanlığını yürütüyorum. Herhalde bu başkanlığı iyi yürütüyorum ki Sayın Başbakan bizi oradan alıp bir bakan yapmıyor, basın da buradayken duysun belki hiç olmazsa kulağına gider'' diyerek başlayan Kuzu, anayasa tartışmalarının sistem tartışması anlamına geldiğini ifade etti. Güzel bir Türkiye bırakmak istediklerini belirten Kuzu, bunu anlatmak için uğraştıklarını söyledi.

Fransız ihtilalinden bu yana dünyada 842 anayasa yapıldığını, ABD'nin hazırladığı Japonya anayasasının 16 günde yapıldığını, 17 yılda yapılan anayasalar olduğunu belirten Kuzu, Türkiye'deki yeni anayasa konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ancak gelinen noktada kendilerinin tatmin olmadığını bildirdi. Kuzu, 1,5 yılın uygun bir süre olduğunu ama her partinin kendi düşüncelerini ortaya koyduğu için sürenin uzadığını ifade etti.

''Bütün kavga yürütme yasama arasında çıkıyor ve mesele de zaten hükümet modelleri de burada düğümleniyor'' diyen Kuzu, şunları kaydetti:

''Bir parlamenter model, bir yarı başkanlık modeli ve bir başkanlık modeli var. Bu modellerin hangisini alırsak alalım mutlaka her birinin birtakım sakıncaları vardır bu doğrudur. Ama bütün mesele acaba bir ülkeyi en iyi şekilde nasıl yönetiriz, en güzel randımanı nasıl alırız? Hangisinde kuvvetler ayrımı daha iyi işler bunlara cevap veren modeli bulmamız lazım.

Kuvvetler ayrımını başkanlık daha sert ayırmış, parlamenter model daha yumuşak ayırmış, müdahale ediyorlar birbirlerinin alanlarına. İngiltere'de bu sistemin doğuşu İngiliz tarihinden kaynaklanıyor İngiltere'de kral, hükümet, parlamento ilişkileri 1215 Magna Carta'dan gelen süzüle süzüle... Anayasaları zaten yok yazılı ama uygulama olarak yerleşmiş bir model var.

Bana derseniz 'İngiliz parlamenter modeli nerede işler' ki orada bile sıkıntı var. Bir tek İngiltere'de işler. Parlamento modeli zor bir modeldir. Bu modelin karışanı çoktur. Belki de biraz da krallık olması ile rahat işleyen bir modeldir. Çünkü orada kral faytonla gelir gider herhangi bir yetkisi yoktur kral ve kraliçenin. ABD'dekiler ise İngiltere'den kaçanlar. Vergi ve dini baskıdan kaçanlar, oradaki sömürgeler. Parlamenter modeli bilen bunun nasıl çalıştığını gören insanlar. Ama ne diyor 'Biz Amerika'nın kurucu babaları lüksten ibaret bir kral konumunda ikinci bir adamı istemiyoruz' diyor. ABD modeli aklın bulduğu bir sistem olduğu için, her kesimden akıllı gençler ve insanlar olduğu için, o ülke için başkanlık modelinin biraz farklı türevleri de olsa bir model geliştirme imkanına sahipti aklını kullanarak.''

-''Yasama yok''-

Burhan Kuzu, şu an parlamenter sistemde yasama diye bir organ olmadığını söyledi.

Kanun yapma yetkisinin TBMM'de olduğunu, çıkardıkları kanunların yüzde 98'inin hükümetten geldiğini, yüzde 2'sini ise milletvekillerinin verdiğini söyledi.

Kuzu, ''Muhalefetin verdiği önerge hiçbir işleme alınmaz, yüzde 2'sini veririz ama o da hükümetin aslında kendisinin istediği ama kamuoyunun tepkisi sebebiyle üstlenmek istemediği, milletvekillerinin günah keçisi görerek önerge yöntemi ile verdirildiği birtakım kanunlar. Bunu hükümetin bir adamı olarak ben söylüyorum. Genel Kurulda oylamalar yapılır, vekillerin oylamalarında çoğuna kanunun adını sorsan bilmez. Bilmesine gerek de yok, bilse ne yapacak, diyelim kanunu ezbere biliyor katkısı yok, dahli yok'' dedi.

Kuzu, bakanlar aleyhine verilen gensoruların sürekli reddedildiğini anımsatarak ''Peki kanun yapmada yok isen, denetimde yok isen, para harcamada yok isen sen neredesin o zaman? Sen yoksun demektir'' görüşünü ifade etti.

Burhan Kuzu, ''Eğer Türkiye'de, eğer bir ülkede tek kişi yönetiminden korkuluyor ise parlamenter modelde bunun bütün şartları var. Benim Başbakanım, parlamenter rejimin Başbakanı, bilesiniz ki Obama'dan üç kat daha iktidardır'' diye konuştu.

Koalisyonlara karşı olduğunun altını çizen Kuzu, Menderes, Demirel ve Özal'ın çalıştığını onların arkasından gelen koalisyonların ''yediğini'' vurguladı. Kuzu, ''2002'de biz geldik biriktiriyoruz, ilk koalisyon bunu yer'' ifadesini kullandı.

Kuzu, ''Hiçbir zaman bu sistemde (Başkanlık) kalkınma hızımız eksiye katiyen düşmez diye düşünüyorum'' dedi.

-''Eyalet sistemi gelecek diye bir şey yok''-

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Kuzu, bir soru üzerine başkanlık modeli geldi diye eyalet sisteminin geleceği diye bir şey olmadığını bildirdi. Kuzu, ''Biz üniter yapımızı koruyarak başkanlık sistemini yapabiliriz'' dedi.

Bu model geldiğinde yerel yönetimlerin güçlü olduğunu anlatan Kuzu, Avrupa'da belediyelere ortalama yüzde 50 pay ayrılırken sadece Fransa'da bu oranın yüzde 75 olduğuna işaret etti.

''Bilsem ki bu sistem memleketi federal bir yapıya götürecek Burhan Kuzu olarak ben kesinlikle bunu savunmam bir defa. Çünkü ben federal yapılanmaya külliyen karşı bir adamım'' diyen Kuzu, Alparslan Türkeş'in de başkanlık sistemini istediğini anımsatarak ''Peki Türkeş de mi federal yapı istiyordu? Böyle bir şey olabilir mi, yok böyle bir şey. Federal yapılı bir yapıya gitse MHP karşı çıkıyor anlıyorum, o zaman BDP'nin buna hemen sahip çıkması gerekir onlar da şiddetle karşı çıkıyorlar bu sisteme, nasıl oluyor bu?'' diye sordu.

 Kuzu, bu işe inanan biri olduğunu belirterek ''Diyorlar 'AK Parti'de Başbakan, yukarı çıkmak istiyor, Cumhurbaşkanı olacak, Başkan olacak, Hoca da bunun alt zeminini hazırlıyor'. Böyle bir şey yok'' diye konuştu.

aa




Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,182 µs