En Sıcak Konular

Bundan sonra çay tek şekerle içilecek!

19 Aralık 2012 17:30 tsi
Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, tuz genelgesinden sonra il genelinde şeker tüketimini azaltmak için şeker genelgesi de yayınladı.

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin'in yeni genelgesine göre; kahvehane, kıraathane, çay bahçeleri, kafe, çay ocakları gibi ticari işletmelerde çay ve bazı sıcak içeceklerin yanında verilen şeker sayısı bire düşürülecek. Uygulama ile çok şeker tüketiminden kaynaklanan hastalık riskinin azaltılması hedefleniyor.

Vali Dursun Ali Şahin, geçtiğimiz aylarda tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik yayımladığı genelgeden sonra şimdi de şeker genelgesi yayımladı. Şahin, “Şekerin Aşırı Tüketilmesi”yle ilgili yayımladığı genelgede çay ve sıcak içeceklerin tek şekerle ve kapalı olarak servis edilmesi istenildi. Genelgede, Türkiye’de aşırı şeker tüketimi sonucunda telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları ile karşı karşıya kalındığına dikkat çekilerek, bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması için birtakım tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Kahvehane, çay ocakları, kafe, kıraathane, çay bahçeleri gibi yerlerde sıcak ikram edilen çay ve benzeri içeceklerle birlikte ambalajsız çift şeker uygulamasına sınırlama getirildi, bundan sonra çay gibi sıcak içeceklerin tek şekerle satışa sunulacak.

Tek şeker uygulamasının milli servet kaybının da önüne geçilmesi açısından önemli olduğu ifade edilen genelgede, israfı önleme çabası yanı sıra, açık verilen şekerlerin aynı zamanda da her türlü bulaşıcı hastalığa da zemin hazırladığına dikkat çekildi.

Genelgede,“Evimizde, işyerimizde, lokantada ve kahvehanelerde sürekli tükettiğimiz içecek olan çayın şekerli içilmesi, günlük alınması gereken şeker miktarının fazlasıyla aşılmasına neden olmaktadır. Ülkemizde kişi başına düşen çay tüketiminin dünya ortalamasının yaklaşık iki katı olduğu düşünüldüğünde, çay ile aldığımız şekerle hastalık riski diğer ülkelere göre iki kat artmaktadır. Keza diğer tüketim ürünlerindeki şeker oranı da hesaba katıldığında günlük tüketilmesi gereken şeker miktarının çok üzerinde bir tüketimimizin olduğu açıktır. Bu nedenle şeker tüketiminin önerilen seviyeye düşürülmesi için kahvehane, çay ocağı, kafe gibi toplu tüketim yerlerinde, çayın tek şekerli servis edilmesi, ancak müşteri tarafından istenilmesi halinde ilave şeker verilmesi daha akılcı görülmektedir” denildi. Genelgenin kaymakamlıklar, belediye başkanlıkları ile Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı’na gönderildiği öğrenildi.

Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,236 µs