En Sıcak Konular

'Hukuksuz dinleme delil olamaz'

19 Aralık 2012 16:28 tsi
'Hukuksuz dinleme delil olamaz' Rüşvet aldığı iddia edilen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı Hasan Erdoğan ile bu davayla birleştirilen ve rüşvet vermekle suçlanan 15 sanık, Yüce Divan'da yargılandıkları davada beraat etti.

 Yüce Divan'ın, tarihinde ilk kez bir yüksek yargı mensubunu yargıladığı davada karar açıklandı. Anayasa Mahkemesi heyetinin Yüce Divan olarak görev yaptığı ve ceza davası prosedürü izlenen davanın son duruşmasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç kararı okudu.

15 SANIK BERAAT ETTİ

Karara göre, rüşvet almakla suçlanan eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan beraat etti. Rüşvet vermekle suçlanan diğer sanıklar Necdet Okçu, Yavuz Çay, Hüseyin Uysal, Murat Yalçıntaş, Süleyman Balcı, Abdullah Pehlivan, Resul Dalkıran, İlhan Balcı, Serkan Tığlıoğlu, Çamur Ali Kopuz, Baki Bedir, Abdullah Çınar, İlhan Parseker, Murat Akbaş ve Orkun Osman Bilgivar'ın da beraatlarına karar verildi.

HAŞİM KILIÇ VE 3 ÜYEDEN KARŞI

OY Karara, Başkan Haşim Kılıç ve 3 üye, sanıklar Süleyman Balcı, Resul Dalkıran, Necdet Okcu ve Hasan Erdoğan’ın mahkumiyetlerine karar verilmesi gerekçesiyle katılmadı.

'DELİLLER HUKUKA AYKIRI TOPLANDI'

Karara göre, rüşvet almakla suçlanan eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan 15 sanıkla birlikte beraat etti. Beraat kararının gerekçesi, davanın hukuka aykırı delille açılmasına dayandırıldı. Mahkeme kararında, özetle şu görüşe yer verdi: "Ortada suç var ancak delilerin toplanış biçimi hukuka aykırı. Hukuka aykırılık teşkil eden deliler üzerinden hüküm kurulamaz.” Anayasa Mahkemesi heyeti kararını oy çokluğu ile aldı. Beraat kararına Başkan Haşim Kılıç, üyeler Nuri Necipoğlu, Recep Kömürcü ve Burhan üstün karşı oy verdiler.

HUKUKÇULAR: ERGENEKON VE BALYOZ DAVALARI DA ETKİLENİR

Hürriyet'e konuşan hukukçular, Anayasa Mahkemesi kararının çok önemli olduğunu vurgulayarak, anılan kararın, Balyoz, Ergekon, Poyrazköy gibi devam eden davaları da etkileyebileceğini söyledi. Av. Ergün'ün görüşleri özetle şöyle: Kanunlarımıza göre yargıçlar ancak hukuken delil olarak kabul edilebilecek kayıt ve belgelerle hüküm kurabilirler. Dosyaya konulan bir kaydın hukuken delil olup olmadığı kovuşturma aşamasında yargılamanın taraflarınca tartışılır ve değerlendirilir. Balyoz davasında mahkemece atlanılan ve bizlerin itiraz ettiği işte bu aşamadır. Anayasa Mahkemesi delili tartışarak önemli bir içtihata imza atmıştır. Umarım bu içtihat devam eden ve Yargıtay aşamasında bulunan tüm dosyalarda örnek alınır. Balyoz, Ergenekon ve diğer davalarda savunmanın itirazları çok geniş ve farklı yoğunlaşmakla birlikte bunların en önemlilerinden biri de delillerin tartışılmasıdır. Bir belgenin veya kadın hukuken delil olabilmesi, delilin toplanmaya başladığı andan itibaren hukuki bir takım usullere bağlıdır. Nihayet bu belge, kayıt veya tanık anlatımı kovuşturma aşamasında tartışılmazsa usulsüz bir yargılama yapılmış olur. Ve bahsi geçen delil hükmü esas alınamaz. Etkileyebilr Balyoz, Poyrazköy, Ergenekon davalarını etkileyebilir."

Bu haber 1,475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,874 µs