En Sıcak Konular

Bankaların aldığı para yasalara aykırı

19 Aralık 2012 15:32 tsi
Bankaların mudilerden aldığı paraların, anayasanın 172'nci maddesine ve Tüketicinin Korunması Kanunu'nun 6'ncı maddesine aykırı olduğunu belirtildi.

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Vekili Orhan Durmuş, bankaların mudilerden aldığı paraların, anayasanın 172'nci maddesine ve Tüketicinin Korunması Kanunu'nun 6'ncı maddesine aykırı olduğunu bildirdi.

Durmuş, AA muhabirine, bankaların, ''mudi'' diye tanımlanan hesap sahiplerinden çeşitli isimler altında 31 kalem ücret aldığını söyledi.

Mudilerin, kendi hesaplarına para yatırırken bile ücret ödemek zorunda kaldığını savunan Durmuş, işlem ücreti, komisyon bedeli, ekstre bedeli, üyelik bedeli, kredi kartı ücreti, hesap işletim ücreti gibi çeşitli isimlerle elde ettiği paraların, insanları mağdur eden haksız bir uygulama olduğunu öne sürdü.

Durmuş, bankaların mudilerden çeşitli kalemlerde para almasının, şehirlerarası otobüslerde seyahat eden yolculardan bilet ücretine ilave olarak bagaj parası talep edilmesine benzeterek, ''Bankalar 'bagaj parası' almasın'' dedi.

Bu durumu kabul etmediklerini dile getiren Durmuş, şöyle konuştu:

''Bankalara emanet olarak bir bedel veriliyor ve onlar bu parayı belli isimler altında azaltıyor. Bu, zaruretin kötüye kullanılması demektir ve bir suçtur. Yasal düzenleme yapılarak Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 24'üncü maddesi ve Bankacılık Kanunu'nun 76'ncı maddesinin ikinci fıkrasının değiştirilmesi gerekmektedir. Bankaların mudilerden aldığı paralar, anayasanın 172'nci maddesine ve Tüketicinin Korunması Kanunu'nun 6'ncı maddesine aykırıdır. Bankalar, Tüketici Hakem Heyetleri'nin kararlarını çok iyi biliyor ve bunları yeri geldiğinde uyguluyor. Ancak bu uygulamadan da vazgeçmiyorlar. Hak arayan vatandaşların hakkını veriyor, hak aramayanların karı da kendilerine kalıyor. Hakkını arayan vatandaşın oranı yüzde 15'i geçmiyor. Geriye kalan kısım ise büyük mağduriyet yaşıyor.''

İşlemsizlik ücreti

Durmuş, Tüketici Kanunu'nun tek tip sözleşmeyi kabul etmediği bilgisini vererek, sözleşmeler tek tip ve standart olduğu için açıklayıcı hükümlere yer verilmediğini iddia etti.

Hesabında para bulunmayan mudiden bile işlemsizlik ücreti alındığını ileri süren Durmuş, ''Bir hesap açtırıp bunu bir kez kullanmak zorunda kalmışsınız, daha sonra hiç kullanmamışsınız. Bu durumda bile suçlu duruma düşüyorsunuz ve ortada bir para, aldığınız bir hizmet, bir tüketim yokken bile 'Neden tüketmedin?' der gibi sizden para alıyorlar'' diye konuştu.

Durmuş, işlemsizlik ücretinin hukuka uymadığını anlatarak, bu anlayışı kabul etmediklerini sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,659 µs