iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Göktürk kimlerin hedefinde?

19 Aralık 2012 11:03 tsi
Göktürk kimlerin hedefinde? Uzay gücü Türkiye'nin rakiplerini tanıyalım... iyibilgi özel

Dün Çin'den fırlatılan ve bugün yörüngesine oturan Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk milli yer gözlem uydusu Göktürk-2'den ilk sinyal alındı. Türkiye açısından bu gelişmenin önemini belki de en iyi özetleyen cümle, Başbakan Erdoğan'dan geldi: "Türkiye artık uzay alanında da iddia sahibi bir ülke oldu"

Peki Uzay Gücü Türkiye, güç dengelerini nasıl etkiler, hangi ülkeleri rahatsız eder? Kısa bir liste yapalım:

1- İsrail: 2011'den beri İsrail'in Göktürk konusunda rahatsızlığı olduğu biliniyor. İlk olarak Habertürk gazetesi tarafından verilen haberde, söz konusu rahatsızlığın sebebi açıkça belirtilmiş:

"Göktürk uydusunun, 2 metre ve üzerindeki objelerin yüksek çözünürlükte görüntülerini toplayabilecek olması, İsrail yönetiminde endişe yaratıyor...İsrail Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Yüksek çözünürlükte görüntülenmediğimizi garanti altına almamız gerek. Ama bunu Türklerden isteyebilir miyiz? Muhatap olacağımız kimse yok” dedi. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri ise “Yıllardır İsrail kendi uydularıyla Türkiye’yi görüntülüyor. Uluslararası ilişkilerde mütekabiliyet esastır. Onlar Türk topraklarını gözetliyorsa, Türkiye’nin de aynı hakkı vardır” ifadesini kullandı."

Türkiye'deki kaçak yapılanmayı takip edeceği söylenen uydu, İsrail'in "ABD'yi hayal kırıklığına uğratan" kaçak yerleşim bölgelerini de takip eder mi, göreceğiz.

2- İran: Son olarak Türkiye'ye yerleştirilen Patriot savunma sistemi ile ilgili açıklamasında 3. Dünya Savaşı imasında bulunan İran Genelkurmay'ı, Türkiye'nin gözetleme uydusundan mutluluk duyacak değil. Özellikle son zamanlarda ismi devlet katında PKK ile sık sık anılan İran için Göktürk-2 istemediği bazı şeylerin ortaya dökülmesine sebep olabilir.

3- Rusya
: "Türkiye'yi avucunun içi gibi bilen" büyük komşumuz da herhalde güce denge gelmesinden pek memnun kalmayacak.

4- ABD: Her ne kadar Göktürk-2 bir NATO ordusunun kontrolünde olsa da, stratejik ortağımız ABD, İsrail üzerinden bir rahatsızlık yaşayabilir. Washington yönetimi, 1997’de çıkardığı bir yasayla, İsrail topraklarının yüksek çözünürlükte çekilen uydu fotoğraflarının Amerikan firmalarınca ticaretinin yapılmasını yasaklamış, yabancı firmalarına “Ulusal Savunma Yetki Yasası”na uyması için baskı kurmuştu. 

Esas soru, rahatsız ülkelerin Göktürk-2'ye karşı ne yapabileceği? Yörüngede uydu vurma teknolojii şimdilik çok az sayıda ülkenin sahip olduğu bir teknoloji. Bunlardan biri ABD, öteki Çin. Listede adı geçen bir üçüncü ülke daha var... İsrail.

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 3,231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,507 µs