En Sıcak Konular

Makedonya ve Bangladeş ile vizeler kalktı

19 Aralık 2012 10:55 tsi
Türkiye ile Makedonya arasında vize muafiyeti anlaşması bugün resmen yürürlüğe girdi.

Türkiye ile Bangladeş arasında 12 Nisan 2012 tarihinde Ankara’da imzalanan anlaşma gereği, iki ülke arasındaki vize muafiyeti de 17 Kasım 2012’den beri uygulanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 15 Mayıs 2012 tarihinde Ankara’da imzalanan, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Her İki Ülke Vatandaşlarının Seyahat Şartlarına Dair Anlaşma’nın bugün yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Anlaşma uyarınca; diplomatik, hususi, hizmet, umuma mahsus, geçici pasaportlar ile gemi adamı cüzdanı, uçuş mürettebattı seyahat belgesi ve seyahat belgesi hamili Türk vatandaşları ile diplomatik, hizmet, umuma mahsus ve acil durum pasaportları ile gemi adamı cüzdanı hamili Makedonya vatandaşları, birbirlerinin ülkesine yapacakları son 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaf olarak girip çıkabilecek, transit geçebilecek ve geçici olarak kalabilecek. Vize muafiyeti kapsamı dışında kalan çalışma, öğrenim, eğitim, araştırma, aile birleşimi ve uzun süreli ikamet (90 günden fazla kalış) gibi amaçlarla seyahat edecek iki ülke vatandaşları, tarafların dış temsilciliklerinden alınacak ‘özel meşruhatlı vize’ uygulamasına tabi tutulacak.

Vize muafiyeti hükümleri, sivil uçak ve tren mürettebatının yanı sıra kamyon ve otobüs şoförleri ile yardımcı şoförleri gibi uluslararası yolcu ve yük taşımacılığı yapan her iki ülkenin vatandaşları için de geçerli olacak. Her iki ülkenin, akredite diplomatik ve konsolosluk misyonlarına veya uluslararası kuruluşların temsilciliklerine atanan ve geçerli diplomatik, hususi veya hizmet pasaportu hamili vatandaşları görevleri süresince, birbirlerinin ülkelerine girip-çıkmak ve transit geçmek için vizeden muaf tutulacak. Bunların geçerli diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamili aile fertleri ve bakmakla yükümlü oldukları aile üyeleri de vize muafiyeti kapsamında değerlendirilecek. Açıklamada, “Diğer akit tarafın diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerine veya ülkesinde akredite uluslararası örgütlerin temsilciliklerine atananlarının aile fertlerinin istihdamına ilişkin olarak akdedilecek bir anlaşma istisna olmak üzere, vize muafiyeti akit tarafların vatandaşlarına çalışma hakkı bahşetmemektedir.” ifadesi yer aldı.

BANGLADEŞ İLE DE VİZELER KALKTI

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye ile Bangladeş arasında 12 Nisan 2012 tarihinde Ankara’da imzalanan anlaşma gereği, iki ülke arasındaki vize muafiyetinin 17 Kasım 2012’den beri uygulandığını açıkladı.

Açıklamada, “Anlaşma uyarınca, geçerli diplomatik, hizmet/resmi ve hususi pasaport hamili her iki ülke vatandaşları, birbirlerinin ülkesine yapacakları son 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleri vizeden muaftır. Anlaşmanın amaçları bakımından geçerli pasaport, akit taraflardan birinin ülke topraklarından çıkış esnasında asgari üç (3) ay geçerliliği haiz pasaport anlamını taşımaktadır. Her iki ülkenin diplomatik ve konsolosluk misyonlarına veya burada akredite olan uluslararası kuruluşların temsilciliklerine atanmış geçerli diplomatik, hizmet, resmi ve hususi pasaport hamili vatandaşları görevleri süresince, diğer akit tarafın ülkesine giriş-çıkış yapmak ve transit geçmek ve geçici olarak kalmak için vize alma yükümlülüğünden muaftırlar.” ifadeleri yer aldı.

cihan

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,354 µs