En Sıcak Konular

Güney Kore halkı sandık başında

19 Aralık 2012 09:16 tsi
Güney Kore'de devlet başkanlığı seçimi için halk sandık başına gitti.

BBC'nin haberine göre, ülkede sandıklar TSİ 24:00'de açıldı. Oy verme işlemi 12 saat sürecek, sandıklar kapandıktan sonra üç televizyon kanalı sandık çıkışı anketlerini verecek, resmi sonuçların Perşembe günü açıklanması bekleniyor.

Yonhap ajansı, sandıklar açıldıktan sonra 7 saat içinde seçime katılım oranının yüzde 43,7 olduğunu duyurdu. 2007'deki seçimde katılım oranı yüzde 36,7'ydi.

Devlet başkanlığı seçiminde, ülkenin ilk kadın lideri olmak isteyen, iktidardaki Saenuri partisinden Park Geun-hye ve Demokratik Birleşik Parti'den Moon Jae-in yarışıyor. Moon Jae-in, seçimden önce yapılan kamuoyu yoklamalarında Park Geun-hye'i geride bırakıyordu.

Seçimin galibi, yasal olarak 5 yıllık görev süresi dolan Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak'ın yerine geçecek.

Güney Kore'de 20'li yaş grubunun desteğini alan yazılım imparatoru Ahn Cheol-soo, geçen ay devlet başkanlığı yarışından çekilmişti.

Eski diktatörün muhafazakar kızı olan Park Geun-hye'ye en güçlü desteğin 50-60 yaş, Kuzey Koreli mültecilerin liberal oğlu Moon Jae-in'e de 30-40 yaş grubundan geldiği belirtiliyor.

Ülkede seçmenlerin çoğu, Kuzey Kore'ye karşı sert tavrı dahil olmak üzere Devlet Başkanı Lee Myung-bak'dan memnun değil.

Moon'a oy verdiğini ve Güney Kore tarihinin önemli anlarından birini yaşamaktan heyecan duyduğunu belirten 37 yaşındaki Güney Koreli Kim Young-jin, ''Oy vermek için kahvaltı bile etmedim. 5 yıldır bekliyorum. Sanırım artık yönetimi değiştirme zamanı'' dedi.

Ülkeye, ekonomiden duyulan derin endişe ve Devlet Başkanı Lee Myung-bak'a yakın yardımcılarının yolsuzluk skandallarına karıştığı iddialarının neden olduğu olumsuz hava hakim.

Seçmenlerin büyük bölümü, Lee'nin katı görüşlerinin, Kuzey Kore'yi, nükleer ve füze denemeleri yapmayı teşvik ettiği görüşünde. Bazıları, Kuzey-Güney arasındaki bu sertleşmenin, Pyongyang yönetiminin sorumlu tutulduğu, 2010 yılında 50 Güney Korelinin ölümüyle sonuçlanan 2 saldırının düzenlemesine neden olduğunu söylüyor.

Ülkede seçim için 13 binden fazla oy verme merkezi kuruldu, bugün resmi tatil ilan edildi.

Park Geun-hye, oy verdikten sonra başkent Seul'da yaptığı konuşmada, ''Bugün soğuk ancak umarım hepiniz oy verirsiniz ve her birinizin arzu ettiği yeni dönemi açarsınız'' dedi.

1961-1979 yıllarında ekonomik bir başarıya imza atan Güney Kore'yi yöneten, muhalifleri acımasızca bastıran eski General Park Chung-hee'nin kızı olan 60 yaşındaki Park, Eylül ayında babasının iktidarında işlenen insan hakları ihlalleri nedeniyle özür dilemişti.

Park'ın hem annesi hem de babası suikasta kurban gitmişti. Babası General Park Chung-hee, 1979 yılında kendi istihbarat şefi, annesi de 1974'de Kuzey Kore yanlısı silahlı bir kişi tarafından vurularak öldürülmüşlerdi.

Moon Jae-in'in ebeveynleri de Kore Savaşı patlak verdikten 6 ay sonra 1950 yılı Aralık ayında ABD askeri gemisiyle Kuzey Kore'nin liman kenti Hungnan'dan Güney'e kaçmışlardı.

aa


Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,477 µs