iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Kuyular kapış kapış!

18 Aralık 2012 14:50 tsi
Kuyular kapış kapış! Türkiye'nin bu satıştan haberi var mı? iyibilgi özel

Doğu Akdeniz'de bulunan Leviathan isimli doğal gaz parselinde Türkiye'yi yakından ilgilendiren önemli anlaşmalar yürütülüyor.

Suriye, İsrail, Lübnan, Gazze ve Kıbrıs’ı da içeren Levant Havzasının parçası olduğu, 2010’da Amerikan Jeoloji Araştırmasında bölgede 123 trilyon ayak küp doğal gaz ve 1.7 milyar varil yağ bulunduğu belirtilen bölgede İsrail kendi başına bir takım satış işlerine girmiş durumda. Olayın içinde ABD, Avustralya, Çin, Rusya ve Fransa da var.

3 Aralık 2012 tarihinde Avustralyalı Woodside Petroleum Ltd, Amerikalı Noble Enerji ve İsrailli Avner, Delek Drilling ve Ratio şirketleri prensipte anlaştıklarını duyurdu. Anlaşmaya göre Woodside, Doğu Akdeniz'deki Leviathan parselindeki doğalgaz yataklarında %30 pay sahibi olacak. Yazılı anlaşmanın Şubat 2013 tarihinde imzalanması planlanıyor. Eğer anlaşma olursa, Leviathan gaz yataklarının kullanım hakkının %60 Noble ve Woodside'a ait olacak. Yani Avustralya ve ABD... Oysa işin içine başka büyük oyuncular da girebilir. Örneğin Çin gibi!

Woodside, Japonya ve Çin'de yoğun olarak bağlantıları olan bir şirket. Gaz sıvılaştırma konusunda 2002 yılından beri Çinli şirketler ile ortak çalışmalar yürttüğü biliniyor. Son olarak 2012'nin Şubat ayında Çin'e ait ulusal petrol iştirakı PetroChina (CNPC) Woodside'ın %15lik bölümünü satın almak için teklifte bulunmuştu. O teklifin üzerinden neredeyse bir sene geçmesine rağmen akıbeti henüz belli değil. Belki de iki şirketin birleşmesi için son durak bu olur. Eğer bu birleşme gerçekleşirse, Çin enerji yolları konusunda sadece kuzeyden değil, güneyden de kritik bir hamle yapmış olacak.

Son olarak Güney Kıbrıs’ta Şubat ayındaki seçimlerin favori başkan adayı Nikos Anastasiadis, yeni doğalgaz yatakları buldukları anda, fiyatına bakmadan üzerine satılık levhası asacaklarını açıklamıştı.

Avrupa'nın doğalgaz konusunda Rus tekelinden çıkması için Doğu Akdeniz hayati rol taşıyor. Suriye'deki krizi fırsata çevirmeye niyetli olanlar için bölgedeki kaos, bulunmaz fırsat. Kimsenin dikkat etmediği anlaşmalar bundan aylar sonra karşımıza çıkabilir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,181 µs