En Sıcak Konular

İsrail'li haham: İsrail haritadan kaldırılmalı!

18 Aralık 2012 14:40 tsi
İsrail'li haham: İsrail haritadan kaldırılmalı! Meir Hirsh, İsrail-Filistin sorununun çözüm yolunu, '1948'den önceki gibi tüm topraklar Filistinlilerin hakimiyetinde olmalı' dedi...

İsrail'in en gizemli Yahudi topluluklarından biri sayılan Ortodoks Hasidik Yahudilerine bağlı Neturei Karta Tarikatı Başhahamı Meir Hirsh, İsrail-Filistin sorununun çözüm yolunu, ''1948'den önceki gibi tüm toprakların Filistinlilerin hakimiyetinde, tek bir devlet olmalı'' diyerek değerlendirdi.

İsrail-Gazze sorunu

İsrail'in seçim öncesine Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırıları, ''Medyanın insanların düşüncelerine hakim olup, onları yönetmesi'' olarak değerlendiren Hirsh, İsrail'in, Filistinli gruplarla imzalanan ateşkesten rahatsız olmadığını belirtti.

Başhaham, Filistin ile İsrail arasında yaşanan çatışmaların çözüm yolu için, ''1948'den önceki gibi tüm topraklar Filistinlilerin hakimiyetinde 'tek devlet' olmalı'' dedi.

Filistinli ve İsraillilerin eskiden olduğu gibi Filistin devletinin çatısı altında bir arada yaşayabileceklerini kaydeden Başhaham Hirsh, bu öneriyi Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a defalarca ilettiğini söyledi. Hirsh, ''Bence İsrail, haritadan tamamen kaldırılmalı. En doğru yol bu'' diye konuştu.

Filistin topraklarının İsrailliler tarafından gasp edildiğini belirten Hirsh, ''Eğer barıştan söz edilecekse, İsraillilerin, Filistinlilere topraklarını geri vermesi gerekir'' görüşünü ifade etti.

Türkiye'nin Filistin politikası

Türkiye'nin Filistin ve İsrail'de yaşananlar karşısındaki tavrını özellikle de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın politikasını desteklediklerini belirten Başhaham, ''Mavi Marmara olayından sonra Başbakan Erdoğan ve hükümetinin yanında olduğumuzu ifade eden bir mektup gönderdik'' dedi. Başhaham, yakında Amerika'dan tıbbi bir desteği Gazze'ye ulaştıracaklarını ve bunun için Gazze hükümetinden izin aldıklarını belirtti.

''Arap Baharı, Amerikan tezgahı''

Müslüman ülkelerde esen devrim rüzgarlarının arkasında Amerika Birleşik Devletleri(ABD)'nin olduğunu iddia eden Meir Hirsh, ''Arap Baharı, Amerikan tezgahının bir ürünüdür. ABD, bu yolla Müslümanları zayıflatıp, liberallerle, İslamcıları karşı karşıya getiriyor'' görüşünü ileri sürdü.

Neturei Karta Tarikatı'nın Müslümanlar ve Müslüman ülkelerle bir sorununun olmadığını belirten Başhaham, ''Onları seviyoruz, aramızdaki ilişkiler gayet iyi'' dedi.

Avrupa ve ABD'nin İsrail'i desteklemesi

Meir Hirsh, pek çok Avrupa ülkesinin, ''Yahudi düşmanı olarak algılanma korkusuyla'' İsrail'i desteklediğini öne sürdü. Hirsh, İsrail medyasının Avrupa ve Amerika'da çok güçlü olduğunu ve burada yer alan haberlerin İsrail tarafından maniple edilen gerçeği de pek fazla barındırmayan bilgiler olduğunu söyledi.

''İsrail'i tanımıyoruz''

''İsrail'i devlet olarak tanımadığımız için seçimlerde de oy kullanmayacağız'' diyen Hirsh, resmi yazışmalarında 'Neturei Karta Filistin' ibaresini kullandıklarını belirtti. Başhaham, Filistin'de yeni bir hükümetin kurulması halinde parlamentoda bir temsillerinin olmasını istediklerini ve bu yöndeki taleplerini Devlet Başkanı Abbas'a ilettiklerini dile getirdi.

İsrail'in Naturei Karta Tarikatı'na karşı ayrımcı bir tutum takındığını belirten Hirsh, tarikata mensup bazı Yahudilerin tutuklanıp iki hafta sonra serbest bırakıldığını, bazılarının da ülkeden sürüldüğünü aktardı. Meir Hirsh, tutuklanan üyelerin bazılarının da işkenceye maruz kaldığını öne sürdü.

İsrail Devleti'ne karşı olmalarının nedenini ''Tevrat'ın emri'' olarak açıklayan Hirsh, Mesih'in gelip, devletlerini kuracağına inandıklarını ifade ederek şunları söyledi:

''Yahudilerin, Mesih gelene kadar devlet kurmaya hakları yoktur. Bunun için Yahudiler, Mesih gelene kadar hangi egemenliğin altında yaşıyorlarsa onun kurallarına uyar. Ancak İsrail, bu kurala tabi olmadı.''

Neturei Karta Tarikatı

Meir Hirsh, tarikatın dedesi Haham Ahron Katzenelenbogen tarafından 1935'de Kudüs'te kurulduğunu hatırlatarak, tarikat liderliğinin babadan oğula geçen bir sistemle kendisine ulaştığını anlattı. Tarikatın, ABD'deki bazı gruplardan destek aldığını belirten Başhaham, tarikatın isminin Aramice kökenli ''Şehrin muhafızları'' demek olduğunu söyledi. Hirsh, İsrail'de yaşamanın onlar için zor olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Siyonizm'e karşıyız. Theoder Herzl, Tevrat'ın emirlerine uymadı. Amacı, Yahudileri Hristiyan yapmaktı. Hatta kendi günlüğünde de Yahudilerin kiliseye gitmesini tavsiye etmişti.''(AA)



Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,135 µs