En Sıcak Konular

Orta Doğu'nun gazı 30 yıl daha

15 Aralık 2012 14:52 tsi
Orta Doğu'nun gazı 30 yıl daha Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin 88 trilyon metreküpü bulduğu ve şu anki üretim büyüme oranları ile 30 yılın üzerinde dayanmasının beklendiği bildirildi.

Bölgedeki bazı ülkelerde henüz keşfedilmemiş rezervler bulunmasına rağmen diğerlerinde yeni keşifler yapılmaması ve artan yerel talep neticesinde kaynakların hızla tükendiğine de dikkat çekildi.

10 üye ülkeden oluşan Arap Petrol İhracatçı Ülkeler Organizasyonu'na bağlı Suudi Arabistan merkezli Arap Petrol Yatırım Şirketi tarafından yayınlanan rapora göre, bölgedeki keşfedilemeyen gaz rezervleri 26,6 trilyon metreküpü buluyor.

Bölgede ispatlanmış gaz rezervleri, tüm dünyadaki gaz servetinin yüzde 42'sini oluşturuyor ve büyük çoğunluğu Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İran ve Cezayir'de yer alıyor.

Raporda "geçen on yılın ortalamasına denk gelen yıllık yüzde 6.9'luk üretim büyüme oranı göz önüne alındığında bölgedeki kalan gaz rezervleri 33 yıl yetecek" denildi. Sektörde geleneksel olarak 30 yıllık dinamik bir ömrün kabul edildiği ve bölgedeki gaz rezervlerinin ortalama ömrünün bunu aştığı ifade edildi.

En çok potansiyelin bulunduğu ülkeler arasında ise Suudi Arabistan, Katar ve İran ile Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Cezayir sayıldı. Bunun yanı sıra Mısır, Umman ve Libya'nın da gaz kaynakları açısından ümit verici gözüktüğü kaydedildi.

Bölgede tahmin edilen çıkarılabilir gaz rezervleri ülke başına 2012 başı itibariyle trilyon metreküp olarak şöyle tahmin edildi: İran (33,1), Katar (25), Suudi Arabistan (8,2), BAE (6,1), Cezayir (4,5), Irak (3,6), Mısır (2,2), Kuveyt (1,8), Libya (1,5) ve Umman (0,9).

(CİHAN)

Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,437 µs