En Sıcak Konular

Irak hükümeti Kürt yönetimi ile anlaşmaya vardı

14 Aralık 2012 15:21 tsi
IRAK merkezi hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimi arasında bir süredir devam eden gerginlik ile ilgili anlaşma sağlandığını belirten Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada tarafların ihtilaflı bölgelerden askerlerini çekeceği duyurdu.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin partisi KYB'nin resmi internet sitesi PUK Media'da yer alan açıklamada, asker çekme işlemi için henüz bir takvimin belirlenmediği belirtildi. Açıklamada askerler çekildikten sonra, bölgelerin güvenliğinin bölge sakinleri tarafından kurulacak komitelerce sağlanacağı vurgulandı. Komitelerin bölgelerde yaşayanların nüfus oranlarına göre kurulacağına da dikkat çekildi. Bu arada varılan anlaşmaya göre, tarafların basın ve yayın organları üzerinden tansiyonu yükseltecek açıklamalardan kaçınacakları da belirtildi.

Açıklama, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin sözcüsü Ali El-Mussawi tarafından da doğrulandı. Irak Parlamentosu Kürt Milletvekillerinden Mahmud Osman ise, anlaşmayla ilgili şüphelerini olduğunu söyledi. Osman, anlaşmanın detaylarında problem olduğunu belirterek, "Her şey karşılıklı güvene bağlı ama iki taraf arasında güven kaybolmuş durumda" dedi.

Aynı internet sitesine açıklama yapan Kürt Bölgesel Yönetim Başkanlığı sözcüsü Doktor Ömer Sabah, Mesut Barzani'nin tansiyonu yükseltecek davranışlardan uzak durulması şartını kabul ettiğini söyledi. Sabah, bölgede durumun hassas olduğunu, varılan anlaşmayla ilgili son kararın, bölge parlamentosu, bölgesel yönetim ve Kürt siyasi partilerin arasında tartışılmasının ardından verileceğini ifade etti. (ajanslar)

Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs