En Sıcak Konular

Ay'a NASA uydusu çarpacak

14 Aralık 2012 12:09 tsi
Ay'a NASA uydusu çarpacak NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), yörüngesinde yerçekimi haritası çıkaran iki uzay aracının, görevlerinin sona ereceği 17 Aralık günü Ay’a çakılacaklarını açıkladı. Amaç, Ay’ı oluşturan bileşikleri ve yerin altındakileri incelemek.

NASA, Grail projesinde yer alan Ebb ve Flow adındaki iki uzay aracının, Pazartesi günü Ay’ın kuzey kutbundaki bir tepeye çakılacaklarını belirtti. Çarpışma, TSİ Salı günü 00.28’de gerçekleşecek. Uzay araçları, yaklaşık 6 bin km hızla, 20 saniye arayla Ay’a çarpacak.

Yetkililer, iki uzay aracının çarpacağı noktanın eski Ay görevlerinde yer alan uzay araçlarının indiği noktalardan uzak olduğunu, böylece tarihi önem taşıyan yerlerin zarar görmeyeceğini ifade etti.

NASA’nın 496 milyon dolar bütçeli Grail görevi, Eylül 2011’de hayata geçerken, iki yörünge aracı Ebb ve Flow üç ay sonra Uzay’a ateşlendi. O günden bu yana Ay’ın etrafına vızır vızır dönen uzay araçları, Dünya’nın uydusudaki yerçekimi alanını hiç olmadığı kadar detaylı bir şekilde haritaya döktü.

Grail projesinin baş müfettişi ve ABD’nin Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi’nde akademisyen olan Maria Zuber, “Ebb ve Flow’un, Ay’ın toz haline gelmiş yüzeyini detaylı bir şekilde ortaya çıkardığını” belirtti.

Space.com’a konuşan kadın gök bilimci, “Elde edilen bulgulardan, Dünya, Mars, Merkür, Venüs ve Ay’ın eski zamanlardan sanıldığından çok daha fazla meteor yağmuruna maruz kaldığını anladıklarını” belirtti.

YAKITLARI TÜKENDİ
Grail görevinin ana kısmını oluşturan Mart-Mayıs 2012 döneminde, Ebb ve Flow Ay’ın yüzeyine 55 km mesafeye kadar yaklaştı. Görevin süresi uzatılan bölümlerinde, uzay araçları yüzeye 23 km kadar yakın bir mesafeye geldi. Ay’ın etrafında yakın mesafeden yapılan dönüşler, son derece detaylı yerçekimi haritası elde edilmesini sağladı.

Zuber, Pazartesi günü yakıtları biten uzay araçlarını kuzey kutup noktası civarında yüzeye çarpacaklarını, kontrollü olarak Dünya’dan gerçekleştirilecek çarpışmanın, Ay’daki tarihi yerlere zarar verme olasılığının çok düşük olduğunu belirtti. Zuber’in verdiği rakama göre, Apollo ve keşif görevlerinde yer almış uzay araçlarının indiği bölgelerin zarar görme olasılığı 1 milyonda 8. 

MANEVRA YAPILDI
NASA yetkilileri, bu sabah yapılan ayarla, Ebb ve Flow’un çarpacakları tepeye yönlendirildiklerini belirtti. Söz konusu çıkıntı, aslında bir kratetin kenarında bulunuyor.

California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nda çalışan Grail görevinin yöneticisi  David Lehman, “Tamamen parçalara ayrılacaklar... Çarptıkları yüzeyde küçük delikler oluşturacaklar” dedi.

Gerçekleşecek olan çarpışmayla, krater kenarının parçalanması, böylece kraterin mekanik özellikleriyle Ay’ın bileşikleri hakkında daha fazla bilgi edilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, uzay araçlarının ortaya daha önceden Ay’da keşfedilen buz halinde su ortaya çıkarıp çıkarmadığı gözlemlenecek. Gözlemi, Ay Yörünge Keşif Aracı (LRO) yapacak.

Zuber, Dünya’dan gözlem yapmak isteyecek amatör gök bilimcilerin böyle bir şansı bulunmadığını ifade etti: “Maalesef çamaşır makinesi büyüklüğündeki Ebb ve Flow’ın çarpışması yerden görülebilecek kadar net olmayacak” dedi.

NASA'DAN İKİNCİ BOMBARDIMAN
NASA, 9 Ekim 2009 tarihinde "Lunar Crater Observation and Sensing Satellite" (LCROSS)  adı verilen uzay aracıyla Ay'ı vurmuştu.

Su bulmak için yapılan denemede, Ay yüzeyinde yaşanan çarpışmanın etkisiyle yüzeyden 15 km öteye parçalar savrulmuş ve buz halde su bulunmuştu.

Ntvmsnbc



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,228 µs