En Sıcak Konular

Silivri'de Avukatlar salonu birbirine kattı!

13 Aralık 2012 15:05 tsi
Ergenekon davasının kritik davasını izlemek için yüzlerce kişi, duruşma salonuna girmek isteyince olaylar çıktı.

Ergenekon Davası'nın final gününde sıcak olaylar yaşanıyor. Davanın hemen başında biber gazlı müdahale vardı. Sonrasında ise duruşma salonunda avukatların protestosu ve İlker Başbuğ'un salonu terkedişi vardı.

Esas hakkındaki mütalaanın açıklanması beklendiği Ergenekon davasında hareketli bir gün yaşanıyor.

***DURUŞMADAN NOTLAR***

*İlker Başbuğ saat 14. 10 sıralarında salonu terk etti. Başbuğ giderken "Alparslan Arslan gibi bir şerefsizle aynı salonda durmam" dedi.

*Duruşmanın öğleden sonraki bölümü olaylı başladı. Ergenekon davasının birleşen iddianamesi okunmaya başlayınca avukatlar sıralara vurarak protestoya başladı. Bunun üzerine aşırı gürültü nedeniyle duruşmaya ara verildi.

*Bu sırada mübaşir, duruşmaya saat 13.30'a kadar öğle yemeği arası verildiği duyurdu.

*Duruşmaya verilen arada, tutuklu sanıklar salondan çıkarılırken, milletvekilleri, avukatlar ve tutuksuz sanıklar bir süre salondan ayrılmadı. CHP'li bazı milletvekillerinin, yiyecekle girilmesi yasak olan salonda, dışarıdan getirttikleri lahmacun ve ayrandan oluşan öğle yemeklerini yedikleri görüldü.

ETTEN DUVAR ÖRDÜLER

*Sanık avukatlarının, mahkemeye yönelik slogan atan avukat Vural Ergül'ün dışarı çıkarılması kararına tepki göstermesi üzerine duruşmaya bir kez daha ara verildi. 200 avukat ayağa kalkarak Vural Ergün'ün etrafından etten duvar ördü.

*İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, izleyiciler salondan çıkarıldıktan sonra yeniden başlayan duruşmada, önce birleşen davanın iddianamesinin okunacağını ve ardından Cumhuriyet savcılarına soruşturmanın genişletilmesi talepleri ile esas hakkında mütalaalarının hazır olup olmadığı yönünde söz verileceğini bildirdi.

*Duruşma salonunun dışında "Kırmızı" sloganı atılırken içeriden ise karşılık olarak "beyaz" sloganı atılıyor.

*Ankara'da buluşan ve davayı izlemeye gelen gaziler ve aileler kendi arasında konuşunca izleyiciler dışarı alındı.

*İzleyiciler dışarı çıkartılmaya çalışılıyor. Ardından dava kaldığı yerden devam edecek.

*Yoklamalar alınmaya başlandığında sanıklar içeri alındı. Danıştay iddianamesinin okunmasına geçilecek denildiğinde avukatlar taleplerimizi vermek istiyoruz diye bağırdı. Seyircilerde aynı şekilde bağırınca mahkemeye ara verildi.

*Salonda gerilim yaşandı, mahkeme duruşmaya ara verdi.

*Duruşma başlamadan önce mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, seyircilere uyarılarda bulundu.

*Salonda sessizlik istediğini belirten başkan, "Herkes sessiz olsun. Gerekirse seyircisiz devam ederiz. Burada yargılama yapıyoruz. Herkes sorumluluğunu bilsin"dedi.

*Duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal da hazır bulunuyor.

*Milletvekili Mustafa Balbay ve Gazeteci Tuncay Özkan, duruşma salonuna el ele girdikten sonra izleyicilere selam verdi. Özkan daha sonra salona dönerek izleyicilere “Adalet istiyoruz” diye bağırdı. Bunun üzerine salondakiler “Adalet istiyoruz” şeklinde slogan attı. CHP Milletvekilleri de Balbay ve Özkan salona girerken ayağa kalkıp, alkışlarla selamladı.

DURUŞMADA 32 MİLLETVEKİLİ

CHP Milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, İlhan Cihaner, SÜheyl Batum, Mahmut Tanal, İsa Gök'ün de aralarında bulunduğu 32 milletvekili duruşmaya izleyici olarak katıldı. Öte yandan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Şair Ataol Behramoğlu, Ressam Bedri Baykam, gazeteciler Ümit Zileli, Mustafa Mutlu ve Meriç Velidedeoğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan,Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da duruşmaya izleyici olarak katıldığı görüldü. Salonda oturacak yer kalmaması üzerine bazı izleyiciler, basın mensupları ve CHP'li bazı milletvekilleri duruşmayı ayakta izledikleri görüldü. Öte yandan salonda 350 kişilik izleyici bölümünün tamamen dolması nedeniyle, çeşitli şehirlerden gelen izleyiciler de salona alınmadı.

ZORLA DIŞARI ÇIKARIN EMRİ

Sanık avukatlarının, mahkemeye yönelik slogan atan avukat Vural Ergül'ün dışarı çıkarılması kararına tepki göstermesi üzerine duruşmaya bir kez daha ara verildi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmaya, bu davayla birleşen davanın iddianamesinin okunmasıyla devam edileceğini söyledi.

Bunun üzerine, bu iddianamede yer alan sanıklardan Aykut Metin Şükre'nin avukatı Mehmet Taşdelen, söz alarak, ''Müvekkilime iddianame ayın 10'unda tebliğ edilmiştir. Ancak bana henüz ulaşmadı. Malumunuz olduğu üzere, 7 günlük itiraz hakkımız var. Bunun da göz önüne alınmasını istiyorum'' dedi.

Başkan Özese'nin, bunu dikkate alacaklarını belirtmesi üzerine, diğer sanık avukatları da heyetten söz istedi.

Vural Ergül'ün ifadelerini ''slogan'' olarak nitelendiren ve tutanağa geçiren Özese, avukata salondan çıkmasını söyledi.

Avukat Ergül'ün salondan çıkmayacağını belirtmesi üzerine Başkan Özese, jandarma görevlilerine ''Zorla çıkarın'' emri verdi. Bu duruma sanık avukatlarının tümü itiraz etti.

Basın mensuplarının bulunduğu bölümde oturan CHP milletvekilleri arasındaki 2 vekil, avukatlara ayağa kalkmaları yönünde telkinde bulundu. Avukatlar da ayağa kalkarak, mahkemenin kararını protesto etti ve bu kararın geri çekilmesini istedi.

Bu sırada avukat Ergül, ''Beni zorla dışarı çıkaramazsınız'' diye bağırdı. Bağırmaya devam eden ve arka sıralara yönelen Ergül'e, meslektaşları da etrafında çember oluşturarak destek verdi.

Başkan Özese, Ergül'ün ''Beni zorla dışarı çıkaramazsınız'' ifadesini de tutanağa geçirerek, duruşmaya yeniden ara verildiğini bildirdi.

YAZIK NE KADAR ZAYIFLAMIŞ

Avukatlar, izleyiciler ve basın mensupları, salondaki yerlerini aldıktan sonra tutuklu sanıklar alkışlar eşliğinde içeri girdi. En çok alkışlanan isim ise eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ oldu. Başbuğ salona girdiği sırada, “Türkiye sizinle gurur duyuyor” şeklinde sloganlar atıldı. Başbuğ salona gelirken bazı izleyicilerin, “Ne kadar zayıflamış yazık” dedikleri duyuldu.

ASKERLER BİBER GAZI SIKTI

20-30 kişilik bir grup içeri girmeyi başarırken, kapıda bekleyen askerler kalabalık gruba biber gazıyla müdahale etti. İçeri giren diğer gruba ise su sıkıldı. Biber gazı ve sudan etkilenen kişiler ve yaşlılar arka tarafa doğru çekildi.

Mavi bereli komandolar kapıları tutmuştu. Ancak sıkı güvenlik saat 08.00'de birkaç kişinin zorla içeri girmesiyle kırıldı. Yüzlerce kişi duruşma salonunun girişinde toplandı. Askerler çaresiz kalınca otoparkın önündeki kapıyı boş bırakmak zorunda kaldı.

CHP'Lİ TEKİN DE BİBER GAZINDAN ETKİLENDİ

Bu arada, duruşmayı izlemek isteyen bazı CHP milletvekilleri ile jandarma arasında da tartışma yaşandı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, jandarmanın kendisinin kolundan çektiğinini belirterek, kimliğini çıkarttı ve tepki gösterdi.

Arbedenin yaşandığı dakikalarda içeriye girmek isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, sıkılan biber gazından etkilendi. CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da içeriye girmekte zorlandı.

Sanıklara destek vermek için Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde gelen Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Ali Sirmen'in aralarında bulunduğu sanatçılar da duruşma salonuna giremedi.

Partililer tarafından megafonlarla yapılan anonslarla vatandaşlar sakinleşti.

HERKES SESSİZ OLSUN

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 67'si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 270. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, gazeteci Tuncay Özkan, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu birçok tutuklu sanık hazır bulundu.

Duruşma başlamadan önce mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, seyircilere uyarılarda bulundu. Salonda sessizlik istediğini belirten başkan "Herkes sessiz olsun. Gerekirse seyircisiz devam ederiz. Burada yargılama yapıyoruz. Herkes sorumluluğunu bilsin" dedi.

SALONDAN İLK FOTOĞRAF

Duruşma için binlerce insan Silivri'ye akın etti. CHP'li Umut Oran, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da duruşma salonundan bir fotoğraf paylaştı.

OTOBÜSLERLE GELDİLER

Kritik duruşma öncesi duruşma salonunun bulunduğu cezaevi önünde hareketlilik yaşanıyor. Sabah saatlerinden itibaren duruşmayı izlemek için yüzlerce kişi otobüslerle Silivri'ye geldi. Türkiye'nin çeşitli illerinden sanıklara destek vermek üzere aralarında CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu grupları taşıyan otobüsler, sabahın erken saatlerinde Silivri'ye ulaştı.

İZDİHAM YAŞANIYOR

Cezaevi girişinde izdiham oluştu. Ellerinde Türk bayrakları bulunan vatandaşlar, Balbay ve Özkan gibi sanıklarında fotoğraflarını taşıdı. Vatandaşlar içeri girmek için jandarmalarla tartıştı. Sık sık giriş bariyerleri önünde arbede yaşandı. Jandarmanın cezaevi çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Cezaevi önünde bir araya gelen kalabalık, adeta bir miting görüntüsünü andırıyor.

DAVANIN GELİŞİMİ

12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen 27 el bombasıyla ilgili başlatılan soruşturma sürecinde emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık ilk iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, 25 Temmuz 2008'de kabul edilmiş, sanıkların yargılanmasına 20 Ekim 2008'de başlanmıştı.

21 iddianame, 64 tahliye

Birinci ''Ergenekon'' davası kapsamında yargılama sürerken, bu dava ile 3 Ağustos 2009'da Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırıya ilişkin davanın tutuklu sanıkları Alpaslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 8 sanıklı dava dosyasının birleştirilmesine karar verildi.

Mahkeme, Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullanılan Glock marka silahın satılmasına ilişkin dava, Fener Rum Patriği Bartholomeos'a yönelik suikast hazırlığı davası, savcı Zekeriya Öz'ü ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüttüğü sırada tehdit edilmesi davası, Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli atılmasına ilişkin dava, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' ve birinci ''Ergenekon'' davasının da aralarında bulunduğu 21 ayrı iddianameyi ikinci ''Ergenekon'' davası ile birleştirdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bugün 270'inci duruşmasını yapacağı davada, 66'sı tutuklu 275 yargılanıyor.

İlk iddianame düzenlendiğinde dosyadaki gizli tanıklarıyla gündeme gelen ''Ergenekon'' davasında, 31 gizli tanığın beyanı alındı, Şemdik Sakık da gizli tanık ''Deniz'' olduğunu açıkladı.

Davaların birleştirilmesinin ardından 10 Mayıs 2012'den bu yana sadece tanıkların beyanlarını alan mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün de aralarında bulunduğu 130'a yakın tanığı da dinledi.

Davanın görüldüğü 4 yılı aşkın süreden bu yana yapılan yargılama sürecinde Danıştay dosyasının sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi, Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan ve geniz kanseri olan Yusuf Erikel'in de aralarında bulunduğu 64 kişinin tahliyesine karar verildi.

AK Parti müdahil oldu

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının 19 Aralık 2011'de görülen duruşmasında, AK Parti'nin, ''suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu'' gerekçesiyle davaya müdahil olmasına karar verdi.

''Ergenekon'' davası kapsamında 4 yılı aşkın süredir yapılan yargılama sürecinde birleştirilen dosyaların duruşmalarıyla birlikte bugüne kadar yaklaşık 600 duruşma yapıldı. Özel yetkili mahkemelerde yılda 4 defa duruşma yapılabilirken ''Ergenekon'' davasında 4 yıl 2 aylık süreçte 600 duruşma görülmesi, özel yetkili mahkemelerde 150 yıllık bir yargılamaya eşit oldu

Bu haber 895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,032 µs