En Sıcak Konular

Gül'den telekonferanslı zirve

13 Aralık 2012 13:11 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Uluslararası İşbirliği Platformu'nun (UİP) Çırağan Sarayı'nda düzenlediği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'ne, Çankaya Köşkü'nden canlı video bağlantısıyla katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, küresel güç dengesinin sıklet merkezi haline gelen Avrasya bölgesinde hayata geçirilecek başarılı işbirliği mekanizmalarının daha iyi işleyen yeni bir küresel düzen için müşahhas bir örnek teşkil edeceğine inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Uluslararası İşbirliği Platformu'nun (UİP) Çırağan Sarayı'nda düzenlediği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'ne, Çankaya Köşkü'nden canlı video bağlantısıyla katıldı.

UİP'in, içinde bulunulan dönemde dünya siyasetinde ve ekonomisindeki trend dengelerinin değiştiği bilinciyle işbirliğine ve etkin çok taraflılığa duyulan ihtiyacın bir yansıması olarak 2010 yılında kurulduğunu, kendisinin de başlangıcından itibaren bu girişime destek verdiğini söyledi.

Gül, İstanbul'da düzenlenen ilk Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, bilginin; sermayenin ve insanların dolaşım hızındaki baş döndürücü gelişmelere işaret ettiğini, bu nimetlerden ancak diyalog ve işbirliği temelinde ortak bir akla ulaşılması ve bunun ortak eyleme dönüştürülebilmesiyle yararlanılabileceğini dile getirdiğini hatırlattı.

Aradan geçen dönemde UİP'in giderek kurumsallaştığını, Avrasya bölgesinden devlet adamlarını, önde gelen iş adamlarını, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini ve yerel yöneticileri aynı çatı altında başarıyla bir araya getirdiğini memnuniyetle gördüğünü ifade eden Gül, platformun küresel ekonominin sunduğu fırsatlardan en etkin şekilde yararlanılabilmesi için her düzeyde stratejik işbirlikleri geliştirilmesine önemli katkı sağladığına inandığını belirtti.

-''Dünyanın geçirdiği dönüşüm yeni bir safhaya girdi''-

Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın, soğuk savaşın sona ermesinden bu yana geçirdiği dönüşümün, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerindeki gelişmeler ve Avrupa'yı derinden etkileyen küresel ekonomik kriz ile yeni bir safhaya girdiğine işaret ederek, ''Göründüğü kadarıyla tüm Avrasya coğrafyasını yakından ilgilendiren bu sürecin küresel düzen üzerinde de önemli yansımaları olacak ve etkileri uzun yıllar hissedilecektir. Bu bağlamda bu seneki etkinliğin temasının 'Yeni Düzende Avrasya'nın Potansiyeli' olarak belirlenmesini çok isabetli buldum'' ifadelerini kullandı.

Soğuk savaşın sona ermesiyle kritik coğrafyaların kesişim noktasında bulunan Avrasya bölgesinin jeopolitik ve jeostratejik öneminin arttığını dile getiren Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Küresel güç dengelerinin Asya'ya meylettiği bir ortamdan uluslararası sistemin dayandığı temel varsayımlar ortadan kalkmış ve yeni bir küresel düzenin temel parametrelerinin emareleri görülmeye başlanmıştır. Güvenlik, refah ve barışın bölünmez bir hale geldiği bu ortamda uluslararası işbirliği ve dayanışma hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır. Böyle bir dönemde ortaya çıkan risklerin bertaraf edilmesi ve fırsatlardan en etkin şekilde istifade edilmesinin anahtarı bölgesel işbirliği ve sahiplenmeden geçmektedir. Küresel düzenin yeni yapısı da bu doğrultuda atılacak adımlar temelinde şekillenecek ve başarısı da bu yönde sağlanan ilerlemeye bağlı olacaktır. Avrasya bölgesi şimdiden küresel düzenin yeniden yapılandırılmasının temel sahnelerinden biri haline gelmiştir. Zira bu bölge, dünyanın geleceğini belirleyecek risk ve fırsatların en yoğun olarak kesiştiği ve bu çerçevede bünyesindeki gelişmelerle dünya siyasetine ve ekonomisine yön verebilecek niteliğe sahiptir. Bu itibarla Avrasya bölgesinde geliştirilecek işbirliği mekanizmaları ve bunların dayanacağı temel ilkeler aynı zamanda küresel yönetişim yapılarını da etkileyecek ve şekillendirecektir.''

-''Bölgede sayısız işbirliği imkanları mevcut''-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bölgede enerji, ticaret, ulaşım ve güvenlik başta olmak üzere pek çok alanda sayısız işbirliği imkanları mevcut olduğuna dikkati çekerek, Avrasya bölgesinin geçmişte olduğu gibi tüm insanlığa ışık tutabilecek modern İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması bakımından hayati bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Gül, ''İtiraf etmeliyiz ki, mevcut küresel sistemin temel yapıları dünyanın halihazırdaki ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır. Bu kuruluşların yeni güç dengelerini yansıtmaktan uzak olduğu da aşikardır. Türkiye olarak, BM Güvenlik Konseyi ve Bretton Woods kurumları başta olmak üzere küresel siyasete ve ekonomiye yön veren örgütlerin kapsamlı bir reforma tabii tutularak, daha kapsayıcı ve adil bir hale getirilmesini arzu ediyoruz. Bu noktada söylemlerimiz kadar bizzat eylemlerimizin de yol gösterici olacağına düşünüyorum'' diye konuştu.

Küresel güç dengesinin sıklet merkezi haline gelen Avrasya bölgesinde hayata geçirilecek başarılı işbirliği mekanizmalarının daha iyi işleyen yeni bir küresel düzen için müşahhas bir örnek teşkil edeceğine inandığını ifade eden Gül, bu anlamda UİP'in çok boyutlu konuların zirvede tartışılmasına imkan vermesi dolayısıyla önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Gül, zirve boyunca ekonomiden ticaret ve yatırımlara, kültürel konulardan kentsel dönüşüm, kadın hakları ve gıda güvenliğine kadar pek çok meselenin ele alınmasını önemsediğini dile getirerek, ortaya atılacak öneri ve projelerin geniş Avrasya coğrafyasında önemli bir sinerji yaratmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Arap Ligi arasında ihdas edilen Türk-Arap İşbirliği Platformu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önemler Konferansı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve başkanlığını yürüttüğü İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi gibi işbirliği mekanizmalarından yararlanılmasının faydalı olacağını vurgulayarak, ''Öte yandan her türlü çabayı resmi makamlardan ve hükümetlerden beklemek doğru değildir. Sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası da bölgesel barış, huzur ve refaha katkıda bulunmalıdır. Bu itibarla bir süre önce Türk ve Arap kanaat önderlerinin bireysel girişimleriyle başlatılan Türk-Arap Diyaloğu Platformu'nun dostluk ve muhabbet çağrısına herkesin kulak vermesini de temenni ediyorum'' dedi.

aa

Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,174 µs