En Sıcak Konular

Japonya'dan Çin uçağına karşı önleme uçuşu

13 Aralık 2012 09:48 tsi
Japon savaş uçakları, Çin'e ait bir uçağın iki ülke arasında gerilime yol açan adaların olduğu bölgeye girmesi üzerine önleme uçuşu gerçekleştirdi.

Japonya'nın Senkaku, Çin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalar, iki ülke arasında krize yol açmıştı. Çin gemileri, adaların olduğu bölgeye girerken Japonya Sahil Güvenlik Birimleri de gemilerin bölgeyi terk etmesi uyarısında bulunuyordu. Yerel saate göre bu sabah, adaların olduğu bölgeye yaklaşan 4 geminin uzaklaşması için uyarı yapıldı. Bu gerilim sırasında Çin'e ait bir uçak da bölgeye geldi. Bunun üzerinde Japonya'nın F-15 tipi savaş uçakları önleme uçuşu gerçekleştirdi. Hükümet sözcüsü Osamu Fujimura, ihlal nedeniyle Çin'i protesto ettiklerini belirtti. Fujimura, Çin'in egemenliklerini ihlal etmesinin "çok üzücü" olduğunu vurguladı.

Doğu Çin Denizi'ndeki ada krizi, Japonya'nın kontrolündeki Senkaku Adaları'nı ekim ayı başında kamulaştırmasıyla alevlendi. Çin'in bu adıma tepkisi ise sert oldu. Çin genelinde Tokyo karşıtı gösteriler yapılırken Japon firmalarına ait bazı dükkanlar ateşe verilmişti. Adaların yakınına gemi de gönderen Çin, adalar üzerindeki hak iddialarını yüksek sesle dile getirmişti. Çin'den Japonya'ya yapılan uçuşlar azalırken turist sayısında da düşüş oldu. Ayrıca Çin'de Japon arabalarına karşı ilgi de düştü. Buna karşın Tokyo, sorunu diplomatik yollardan çözmek için görüşmelerini sürdürdü.

SEÇİM ÖNCESİNE DENK GELDİ

Çin'in yaptığı bu ihlal, Japonya'da hafta sonu yapılacak erken genel seçimler öncesine denk gelmesi ise dikkat çekti. Seçimleri, milliyetçi çıkışlar yapan Liberal Demokratların kazanması bekleniyor. Şu an iktidarda bulunan Demokrasi Partisi'nin muhalefet düşmesi beklenirken yine milliyetçi bir çizgide yer alan Diriliş Partisi'nin de üçüncü sırada yer alacağı tahmin ediliyor. Liberal Demokratlar ve Diriliş Partisi, pasifist anayasanın tekrar yazılması ve ordunun kurulması gibi konulara sıcak bakıyor.

cihan


Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,358 µs