En Sıcak Konular

Bozdağ: Devlet bütçesinden kaynak aktarılmıyor

12 Aralık 2012 18:12 tsi
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan bütçenin neredeyse tamamının personel giderine ayrıldığını, yatırıma pay ayrılamadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın 2013 yılı bütçelerine ilişkin Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, İslam Dini'nin inançları, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli olduğunu belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan bütçe miktarının fazla olduğuna yönelik eleştiriler yapıldığını ifade eden Bozdağ, ''Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi fazla değildir. Yaklaşık yüzde 96'sı personel giderlerini karşılayan bütçedir. Yatırım bütçesi neredeyse yok. Böylesi bir yapıyla Diyanet İşleri Başkanlığı hem Türkiye hem de yurt dışında çok büyük faaliyetlere imza atmaktadır. Bizim Hükümeti eleştirmemiz gereken şey 'Diyanet'in yatırım bütçesini niye artırmıyorsunuz?' olmalıydı. 'Diyanet İşleri Başkanlığı'nda çalışanların maaşlarını ödemesin Hükümet' deniyorsa, o ayrı bir şey'' diye konuştu.

Türkiye'de bütün camilerin, hayırsever vatandaşların kurdukları dernek ve vakıflar aracılığıyla yapıldığını belirten Bozdağ, devlet bütçesinden herhangi bir kaynak aktarılmadığını, zaman zaman, yapılan inşaatlara cüzi bir destek sağlandığını bildirdi.

TİKA'yı 5 kıtada hizmet veren bir teşkilata dönüştürdük

Türk dünyası ile ilişkiler konusunda da bazı eleştiriler yapıldığını belirten Bozdağ,  ''TİKA 1992'de, sadece belli bölgelere öncelik veren yapıyla kuruldu. Öncelikle Türk dünyasından bahsediyor ama başka şeyleri söylüyor. Kanun, 'Türk dilinin konuşulduğu cumhuriyetler, komşu ülkeler ve gelişme yolundaki ülkelerin kalkınmalarına yardımcı olmak' diye devam ediyor. Biz ne yaptık, kanunun amacına uygun olarak TİKA'yı yeniden yapılandırdık. Bugün 5 kıtada hizmet veren bir teşkilata dönüştürdük'' diye konuştu.
 
Diyanet İşleri Başkanı'nın sözleri

Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığına bağlı kurumların bütçeleri üzerinde milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.

Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in, ''Başkanlığımızı milletimizin sırtında bir yük gibi göstermeye çalışmak hiç kimsenin haddi de değildir, hakkı da yoktur'' sözlerini de değerlendirdi.

Parlamento'nun Diyanet bütçesini eleştirmesi, değerlendirmesinin doğal bir hak olduğunu, bunu herkesin yapabileceğini belirten Bozdağ, ''(Daha iyi olsun) diyenler olacaktır, fazla diyenler de olacaktır. Diyanet İşleri Başkanı'mızın bu açıklamasını kastı aşan bir açıklama olarak görüyorum. Keşke öyle bir ifade kulanmasaydı ama kullanmış oldu. Daha farklı bir şekilde ifade edebilirdi'' dedi.

Babacan: Milletin bütçesi olmasaydı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bu bütçenin, milletin bütçesi olduğunu ifade ederek, ''Milletin bütçesi olmasaydı eğitime 68.1 milyar TL ayrılır mıydı? Sağlığa 67.9 milyar TL ayırdık. Sosyal yardımlara 26.4 milyar TL ayırdık'' dedi.

Bütçe için ''İşsizlik bütçesi'' denildiğini dile getiren Babacan, ''Bu işsizlik bütçesi olsa, Türkiye'deki işsizlik oranı tarihinde ilk defa OECD ortalamalarının altına iner miydi? Tüm uluslararası çalışma örgütü üyeleri içerisinde, işsizliği en hızlı düşüren ülke Türkiye oldu. Pek çok ülkede işsizlik artarken, istihdam azalırken Türkiye'de milyonlarca yeni istihdam oluştu'' diye konuştu.

Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, AFAD, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı, BDDK ve SPK'nın 2013 yılı bütçeleri kabul edildi.

aa


Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs