En Sıcak Konular

'Ey İsrail kendine gel.'

11 Aralık 2012 21:24 tsi
'Ey İsrail kendine gel.' Başbakan Erdoğan'dan İsrail eleştirisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Filistin'in BM'de gözlemci üye ülke olması dolayısıyla Filistin'in Ankara Büyükelçiliği tarafından Swiss Otel'de onurlarına verilen akşam yemeğine katıldı.

Burada konuşan liderler İsrail'e ve ABD'ye mesajlar gönderdi. Abbas, BM'de gözlemci devlet olmalarının ardından BM'ye bağlı kuruluşlardan olan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurup başvurmayacakları konusunda, İsrail'in isteklerini yerine getirmemesi halinde "Bizim de yasal yollarla söyleyeceklerimiz olacaktır" dedi. Erdoğan ise BM'de Filistin aleyhine oy veren ABD'ye "Ortadoğu'da iki devletli çözümü isteyen siz değil miydiniz?" diye sordu.

Yemekte önce Filsitin Devlet Başkanı Mahmud Abbas konuştu. Bundan sonra Türkiye'nin diplomatik ve yasal deneyimlerine ihtiyaç duyacaklarını söyleyen Mahmud Abbas, İsrail işgalinin bitmesinin müzakerelerle mümkün olacağını söyledi. Ancak bu müzakerelere zemin oluşması için Filistinli tutukluların geri dönmesi, 1967 sınırlarının kabul edilmesi ve İsrail'in yeni yerleşim yerleri inşasını durdurması gerektiğini söyleyen Abbas, "İsrail bunları istemezse bizim de yasal yollarla söyleyeceklerimiz olacaktır" dedi.

ABBAS: KUDÜS'E İSMİNİ SİZ VERDİNİZ

Türkiye'ye ve Türk halkına defalarca teşekkür eden Abbas, "Bir gün Kudüs'te sizleri karşılamayı umuyoruz. Çünkü Kudüs'e Kudüs ismini siz verdiniz" dedi.

Mahmut Abbas'ın ardından sunucu, kürsüye "One minute, Kudüs'ün savunucusu, Filistinlilerin savunucusu, dünya lideri" diye Başbakan Erdoğan'ı davet etti. Başbakan Erdoğan, "1967 içerisinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulmalıdır." dedi.

BM'de arka arkaya gerçekleştirilen iki oylamanın önemli olduğunu söyleyen Erdoğan "İlk oylamada 138 oyla Filistin'i gözlemci devlet olarak kabul etti. Ardından İsrail'in nükleer tesislerinin incelemesine yönelik oylamada 166 'evet' oyuyla karar alındı. Bu çok önemlidir. Bu karar başka uygulamalar için de emsal teşkil edecek." dedi.

BM'deki bu karara ilişkin İsrail'e "Artık kabul etsen ne yazar etmesen ne yazar" diye seslenen Erdoğan, "İsrail'in artık oyunun bu şekilde devam edemeyeceğini bilmesi lazım. Şartlar eski şartlar değil. İsrail yönetimi eğer barış istiyorsa her şeyden önce bu değişimi iyi değerlendirmeli" dedi. Erdoğan, bütün dünyanın İsrail'den yapıcı bir yaklaşım beklediğini dile getirdi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "İsrail buna rağmen yerleşim yerlerini genişletmeye yönelik karar aldı. Bu, BM'de alınan kararın İsrail tarafından doğru anlaşılmadığını gösteriyor. 11 milyon Filistin'i o topraklarda yaşamaktan mahrum bırakanlar bir gün hesabını verecekler. Türk milleti daima yanınızda olacaktır. İşgale ve zulme son verilmesi, Filistin devletinin güçlendirilmesi için sarfettiğiniz çabaları destekliyoruz. O toprakları hastalıklı bir ur gibi saran İsrail politikası karşısındayız. Gazze'ye yönelik insanlık dışı ablukanın kaldırılması için yanınızdayız. Filistin kalkınması ve refahı için yaptığımız yardımlara devam edeceğiz. En doğal hakkı olan parayı dahi bloke ediyor İsrail. Bazı ülkeler verdiği sözleri de yerine getirmiyor. Finansmanla terbiye metodudur bu. Biz inanıyoruz ki Allah'ın yardımı yakındır. Ama biz inanıyoruz ki Filistin'de bölünmüşlük görmek istemiyoruz, nifak görmek istemiyoruz. Bu ayrılığı isteyen başta İsrail'dir. Bu oyuna gelmemelidir. Filistinli kardeşlerimizin de BM'nin mesajını aldıklarına inanıyorum. Bundan sonra bu kardeşlerimiz el ele omuz omuza mücadelelerini sürdüreceklerine inanıyorum. Bundan sonra birlik beraberliklerini güçlendirirlerse daha büyük başarılar sağlayacaklarına eminim. Tüm Ortadoğu'daki barışın anahtarı olarak görüyorum bunu."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bundan sonra da millet olarak, Hükümet olarak her zaman Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya; davasını davamız addetmeye devam edeceğiz" dedi.

Konuşmasında ABD'ye ve BM'de çekimser oy kullananlara da seslenen Erdoğan, Amerikan yönetimi için "Ortadoğu'da iki devleti isteyen siz değil miydiniz? Şimdi neden Filistin'in devlet olmasına karşı durdunuz?" diye konuştu. Erdoğan, bu ifadeleri Amerikan yönetimine bizzat da ilettiğini söyledi.

Öte yandan yemeğe, Gazze'de Şifa Hastanesi'nde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile sarılıp ağlayan acılı Filistinli baba Eşşevval da katıldı. Erdoğan, Eşşevval ile de tokalaştı.

Gecede Filistinli bir dans grubu da Filistin dans ve şarkılarından örnekler sundu.

(CİHAN)

Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs