iyi" /> iyi"/>

En Sıcak Konular

Künde: Çin ‘üstten’ dolaştı!

10 Aralık 2012 12:47 tsi
Künde: Çin ‘üstten’ dolaştı! CNOOC, NEXEN’i aldı.. Böyle deyince fazla bir şey anlaşılmıyor ama hikâyesi derin!. Çin böylece ABD’nin burnunun dibinde petrol çıkarmaya başlayacak. Kanada Başbakanı ise ‘bir daha yapmayız’ diyor!.. iyi

Çin’in devlet şirketi olan CNOOC Ltd., Kanadalı Petrol ve Gaz üreticisi Nexen şirketini 15,1 milyar dolara satın aldı. Rakam bile alış-verişin çapı konusunda fikir verebilir ama iki firma aslında bundan daha büyük.

Aylardır bu satış başta Kanada hükümeti ve kamuoyunda tartışılıyordu. Nihayet Kanada hükümeti tarafından onaylandı. Nexen gibi çaplı bir firmanın Çin’e satılması, Kanada halkında enerji güvenliği konusunda kimi kaygılara yol açmıştı.

Gerçi Ottowa hükümeti CNOOC ile yapılan anlaşmanın, tüm yapılanların şeffaf olacağı yapılmasını, Kanada’nın her şeyi bilmesini sağlayacağını açıkladı. 

Çin açısından ise bu hamle stratejik bir adım; bu alımın “petrol almak yerine petrol şirketi almak” gibi daha akıllıca bir bakışın ürünü olduğunu değerlendiriyorlar.

Çin için bu alım gerçekten de önemli zira Nexen’in Çin’e satışı Çin açısından son derece önemli bir gelişme. Çünkü yılda 70 milyon varil ekstra petrol anlamına geliyor. Ülkenin karşılaşacağı herhangi bir enerji krizinde rahatlatıcı rol oynayabilecek bir miktar bu.

Kanada Başbakanı Stephen Harper ise gelen eleştiriler nedeniyle olsa gerek, “Kanada devletin ekonomide eli olmaması gerektiğini düşünüyor, bunun için bundan sonra devlet şirketlerine satış yapmayı zorlaştıracağız. Bu ilk değil ama son olacak.” türünden cümleler kuruyor.

Büyük satış sadece iki ülkeyi ilgilendirmiyor elbette; Nexen Oil’in Meksika körfezindeki yatırımlarından dolayı anlaşma şu an ABD tarafından da inceleniyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,309 µs