En Sıcak Konular

"Esed’i kimseyle müzakere etmeyiz"

9 Aralık 2012 16:47 tsi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye lideri Beşşar Esed'in geleceğini hiçbir kimseyle müzakere etmediklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in seçim ajansı çalışanları ile Rusya dış politikası üzerine görüşmelerde bulunan Lavrov, "Esed ya da diğer bir figür konusunda devrede değiliz. Biz Esed'in geleceğini konuşmuyoruz. Durumu farklı göstermeye çalışan tüm girişimler kötü niyetli. Bu durum gerçekleri kendi amaçları için çarpıtmaya çalışan ülkelerin diplomasileri için de geçerli." dedi.

Suriye krizinde temel konunun çatışan tarafların müzakere masasına oturtulması olduğuna değinen Rusya Dışişleri Bakanı, "Esed'in ayrılması ile ilgili konuda bitmeyen konuşma yapmak yerine, silahlar bırakılıp masaya oturulmalı." ifadelerini kullandı.

Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanma gibi bir planı olmadığını kaydeden Lavrov, "Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanmayı düşündüğü yönünde planlar yapılıyor. Biz her türlü iddiayı hemen değerlendirmeye alıp Esed hükümeti ile görüşüyoruz. Biz Amerikalı ve Avrupalı meslektaşlarımızla aldığımız cevapları paylaştık. Suriye hükümetinin böyle bir niyeti yok. Çünkü bu çok ciddi bir konu." şeklinde konuştu.

Lavrov'a göre kimyasal silahlar açısından en büyük tehlike, bunların El Kaide benzeri terör örgütlerinin eline geçme riski.

Suriye'de Libya senaryosunun tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini yineleyen Lavrov, "Biz Libya tecrübesinin Suriye'de uygulanmasına izin vermeyeceğiz. Maalesef, batılı ortaklarımız Cenevre Mutabakatı'ndan, Esed'in ayrılacağını çıkarıyor. Ancak Rusya Suriye'de herhangi bir lider konusunda bağımlı değil. Suriye halkı kendi kaderine karar vermeli." çağrısında bulundu.

Cihan

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de Libya senaryosunun gerçekleşmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

  Moskova'da düzenlenen "Rusya ve Değişen Dünya" başlıklı toplantıda konuşan Lavrov, "Batılı ortaklarımız Suriye konusunda varılan Cenevre anlaşmasından uzaklaştılar, Beşşar Esed'in görevinden ayrılması için yol arıyorlar" dedi. 

         Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanmak gibi bir planı olmadığını ve olamayacağını savunan Lavrov, kimyasal silah kullanılması konusundaki en büyük tehlikenin direnişçilerden kaynaklandığını öne sürdü. 

         Lavrov, Suriye'deki birinci önceliklerinin tarafların çatışmalara son vererek görüşme masasına oturmalarının sağlanması olduğunu kaydederek, "Uluslararası toplumun da önceliği insan hayatının korunması ise buna destek olmalı. Ancak bazı devletlerin önceliği insan hayatı değil Beşşar Esed'in görevinden ayrılması" ifadesini kullandı. 

         Lavrov ayrıca, Rusya'nın Esed'in geleceği konusunda kimseyle bir görüşme yapmadığını vurguladı. 

         - Clinton-Lavrov-İbrahimi görüşmesi- 

         Dublin'de ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'yle yaptığı görüşmede, özel temsilcilerin de katılacağı Dışişleri Bakanları Yardımcıları düzeyinde Suriye konusunda beyin fırtınası yapılmasının önerildiğini söyleyen Lavrov, sadece bir şart altında böyle bir toplantıya katılacaklarını ifade etti. 

         Lavrov, "Böyle bir beyin fırtınası toplantısının merkezinde Cenevre anlaşması olmalı, Esed'in görevini bırakması gibi bir konu gündeme gelmemeli" dedi.   

         -Füze kalkanı projesi-       

         ABD'nin Avrupa'ya kurmayı planladığı füze kalkanı projesinde değişikliğe gideceği yönünde izlenim elde edemediklerini belirten Lavrov, bu planın bir biçimde hayata geçirileceğini düşündüklerini söyledi. Lavrov, böyle bir durumda, Rusya'nın nükleer caydırıcılığının riske gireceğini savundu. 

         Lavrov, konuyla ilgili hala görüşmelere açık olduklarını hatırlatırken, "Ancak iki temel şartımız var. Ya Avrupa-Atlantik bölgesine yönelik tehditlere karşı ortak bir sistem oluşturacağız ya da sistemin Rusya'ya karşı olmadığı konusunda bize garanti verilecek, sistemin her aşamasındaki askeri ve teknik gelişmeleri takip etmemiz sağlanacak" dedi.

A.A.



Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,341 µs