En Sıcak Konular

Mısır'da ordu muhtıra verdi

8 Aralık 2012 21:22 tsi
Mısır'da ordu muhtıra verdi Mısır Ordusu, ülkedeki siyasi güçlere mevcut krizi diyalog yoluyla çözmeleri çağrısında bulundu.

Devlet televizyonundan yayınlanan yazılı açıklamada, "Aksi takdirde karanlık bir tünele girilir ki biz buna müsaade etmeyiz." denildi.

Mısır ordusundan yapılan yazılı açıklamada, siyasi güçler arasında devam eden anlaşmazlığın ''korkunç sonuçlara yol açacağı'' uyarısında bulunuldu. Açıklamada ayrıca, ülkedeki krizin aşılması için taraflar arasında yapılacak ciddi diyaloğun ''tek ve en iyi çözüm yolu'' olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, krizin aşılması için bütün siyasi kesimlere diyalog çağrısında bulunmuş ancak muhalefetin önde gelen isimleri boykot kararı almıştı.

Uzmanlar, açıklamanın, tüm siyasi güçler, ihvan dahil ittifaka dayalı bir uzlaşmaya ulaşamazsa, ordu devletin düşmesine izin vermeyecek anlamına geldiğini belirtiyor.

MURSİ LİDERLERLE GÖRÜŞÜYOR

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi de, ülkedeki siyasi krizin çözülmesi için 7 parti başkanı ve önde gelen şahsiyetlerle bir araya geldi. Toplantıdan sonra düzenlenecek basın toplantısı ile alınan kararların kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Mursi'nin diyalog çağrısı ardından düzenlenen toplantıya muhalefetin önde gelen isimlerinden Kongre Partisi lideri Amr Musa, Anayasa Partisi lideri Muhammed el-Baradai, Halkçı Akım Partisi lideri Hamdin Sabbahi ile Güçlü Mısır Partisi lideri Abdulmunim Ebul Futuh katılmadı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLERDEN İTİDAL ÇAĞRISI

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı(İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Mısır'daki bütün siyasi tarafları ''şiddetten uzak durmaya'' davet etti.

Bedii, Kahire'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, perşembe günü cumhurbaşkanlığı sarayı önündeki çatışmalar sırasında tamamı İhvan mensubu 8 kişinin hayatını kaybettiğini iddia ederek, sorumluların cezalandırılmasını istedi. Taraflara şiddetten uzak durmaları çağrısında da bulunan Bedii, ülkedeki siyasi krizin aşılması için seçim sandıklarına başvurmanın en uygun yöntem olduğunu vurguladı.

Muhalif partilerin, İhvan'ın devlet kurumlarını ele geçirmeye çalıştığı yönündeki eleştirilerine de tepki gösteren Bedii, İhvan'ın devlet kurumlarının  işlevini üstlenmek niyetinde olmadığını, aksine güvenlik güçlerinin görevlerini yerine getirmeleri için her türlü fedakarlıkta bulunduklarını söyledi.

Bedii, Mursi'nin son anayasal düzenlemeleri ve yeni anayasa taslağını referanduma sunma kararına karşı ülke genelinde düzenlenen eylemler sırasında, Müslüman Kardeşler Teşkilatı ile Hürriyet ve Adalet Partisi'ne ait 28 merkeze saldırı düzenlendiğini de belirtti.

Mısır İçişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı sarayı önündeki çatışmalar esnasında 5'i Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na mensup 7 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

MISIR ORDUSUNA SİVİLLERİ TUTUKLAMA YETKİSİ

Öte yandan, Mısır'da, Muhammed Mursi tarafından ordu güçlerine sivilleri tutuklama yetkisi verildiği bildirildi. Orduya verilen yetkinin, yeni anayasa onaylanana ve parlamento seçimi sonuçlanana kadar yürürlükte kalacağı belirtiliyor. Karar, Cumhurbaşkanı'nın ordu müdahalesi istemesi durumlarını da kapsıyor.

El-Ehram'ın haberine göre, karar, Başbakan Hişam Kandil tarafından da onaylandı.

Benzer bir karar, 13 Haziran'da, Mısır'ın ordu tarafından oluşturulan Yüksek Konsey yönetimi altındaki geçiş süreci sırasında da onaylanmıştı.



Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,769 µs