En Sıcak Konular

'Alternatif Nobel ödülü' Hayrettin Karaca’ya

8 Aralık 2012 09:41 tsi
İsveç’te 'alternatif Nobel ödülü' olarak da bilinen 'Doğru Yaşam Ödülleri', İsveç Parlamentosu’nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Bu yıl onur ödülüne TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca layık görüldü. Karaca’nın ödülünü torunu Kerem Brera ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç birlikte aldı.

’Doğru Yaşam Ödülleri’ (The Right Livelihood Award) İsveç Parlamentosu’nda düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Günümüz dünyasında karşı karşıya olduğumuz en acil sorunlara uygulanabilir ve örnek oluşturacak çözümleri sunanları onurlandırmak ve desteklemek için ‘The Right Livelihood Vakfı’ tarafından verilen ödüllerin sahipleri:

Türkiye’den Hayrettin Karaca
Afganistan’dan Sima Samar
ABD’den Gene Sharp
İngiltere’den CAAT adlı silah ticareti karşıtı bir kuruluş

‘The Right Livelihood’ Vakfı Kurucusu Jakob von Uexkull, törende yaptığı konuşmada, 1980 yılında kurulan vakfın bugüne kadar 62 farklı ülkeden 149 kişiye ödül verdiği bilgisini verdi. Dünyada yaşanan ve birbiriyle ilintili küresel krizler nedeniyle insanoğlunun kazanımlarının, gelecek planlarının ve umutlarının tehdit altında olduğuna dikkat çeken Uexkull, "Şimdi yeniden dünyayı ve ortak geleceğimizi birleştirmeye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Ödül kazananları birbir tanıtan ve ödüllerini takdim eden Uexkull, hayatında kirlenen hava, karmakarışık hale gelen iklim düzeni, bozulan ormanlar gibi nedenlerle endişelenen birçok iş adamı ve işkadını ile karşılaştığını, ancak hayatını ülkesinin doğal yapısının bozulmaması ve toprak erozyonunun önüne geçilmesi,ormanlarının bozulmaması için mücadeleye adayana pek rastlamadığını belirterek Hayrettin Karaca’yı övdü.

Karaca’nın "Türk çevre hareketinin dedesi" olarak adlandırıldığını vurgulayan Uexkull, "Karaca, başarılı girişimciliğini etkin çevrecilikle kaynaştırarak doğal yaşamın korunmasını ve bunun doğru yöntemini yaşamı boyunca bitmez tükenmez bir enerji ile desteklediğinden ve savunduğundan dolayı 2012 yılı Onur Ödülü’ne layık görüldü" dedi.

Kötü hava koşulları sebebiyle İsveç'e gelemeyen Hayrettin Karaca’nın ödülünü torunu Kerem Brera ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç birlikte aldı. Hayrettin Karaca’nın mesajını okuyan Deniz Ataç, “Dünyanın çoğu yerini gördüm. Dünyada yaşanan zenginliğin ve fakirliğin farkına vardım. Büyük acılara ve de mutluluklara tanık oldum. Ancak dünyada en büyük haksızlığı toprağa karşı yaptığımızı gözlemledim. Toprağa yönelik tutumumuzun adaletsiz olduğunun farkına vardım. TEMA Vakfı, erozyona karşı yıllardır büyük mücadele yürütüyor. Türkiye’nin en büyük çevre hareketi. Ancak sorunların büyüklüğüne göre yeterince büyük değil. Erozyon sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın problemi. Siz beni ödüle layık görerek büyük mutluluk yaşattınız. Buna karşılık ben de size uğruna hayatımı adadığım Anadolu toprağından bir miktar gönderiyorum” ifadelerini kullandı.

Ödül töreni arasında bir değerlendirmede bulunan Kerem Brera, “Ödülü alırken çok duygulandım. Burada olmak çok etkileyici. Maalesef dedem burada değil. O da burada olsaydı güzel olurdu” dedi. Vakıf Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç, “Hayrettin beyin burada olmaması nedeniyle çok üzgünüz çünkü o buraya çok renk katardı. Ödül nedeniyle çok mutluyuz ve heyecanlıyız. Adeta 20. yılını dolduran TEMA Vakfı'na 20. yıl hediyesi oldu. Biliyorsunuz TEMA isminin arkasında Türkiye’nin her tarafından binlerce insan var. Bu ödül bize yeni sorumluluklar ve görevler yüklüyor. Bir sivil toplum kuruluşu olarak elimizden geleni yaptık, yapacağız” şeklinde konuştu. 

Cihan



Bu haber 815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs