iyibilgi Avustralya" /> iyibilgi Avustralya"/>

En Sıcak Konular

Çok "kalabalık" oldu!

6 Aralık 2012 12:15 tsi
Çok Hindistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral D.K Joshi, “Kesin bir dille belirtiyorum; Hindistan, Güney Çin Denizi‘ndeki çıkarlarını koruyacaktır!..” iyibilgi Avustralya

Pasifik'teki hareketlilik tüm hızıyla devam ediyor. Hissediliyor ki, Hindistan bir süredir daha az içe kapanık ve Pasifik’te de daha aktif bir rota izlemeye başladı. Delhi’nin bu tartışmalı bölgede hakkı yok ama çıkarları çok!

Hindistan Deniz Kuvvetleri Komutani Amiral D.K Joshi’nin gayet “anlaşılır”, “Güney Çin Denizi’ndeki çıkarlarımızı korumaktan geri adım atmayacağız” sözleri bu demek zaten.

Güney Çin Denizi, global deniz taşımacılığının % 50’sinin gerçeklestiği bir yer. Yani, yolu da çıkarı da buradan geçmeyen yok. Mesele bu kadar da değil; bölgenin sahip olduğu geniş petrol ve gaz rezervleri de işin cabası.

Mesela-Çin ile bölgede büyük sorunlar yaşayan-Vietnam, Hindistan’ın en büyük petrol ve gaz şirketi (ONGC) ile ortak petrol arama faaliyetlerinde bulunuyor burada.

Hindistanlı uzmanlar, ülkenin eskiden pasif bir politika izledigini, ancak günün gerçeklerine Delhi’nin de uymak zorunda olduğunu söylüyorlar. Onlara göre, Güney Çin Denizi, Hindistan çıkarları için gerçekten de büyük önemi sahip.

Anımsanacağı üzere, ABD Başkanı Obama seçilmesinin hemen ertesinde bölgeye bir gezi yapmış, bu sırada Avustralya’da bulunan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Hindistan’ın bölgede aktif rol oynaması gerektigini söylemişti.

Çin'den sonra ABD ile beraber Hindistan'ın bölgeye vaziyet etmesi kalabalığı çok artırıyor. Ama yetmez. Bir kalabalık ülke daha lazım!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,136 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,639 µs