En Sıcak Konular

Zana: 'Her yerde krize sebep oluyoruz'

6 Aralık 2012 11:00 tsi
Leyla Zana, Avrupa Parlamentosu'nda 9. kez düzenlenen 'AB, Türkiye ve Kürtler' başlıklı konferansta açılış konuşması yaptı.

Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Leyla Zana, Kürtçe tercüme sorunu olduğu için konuşmasını Türkçe olarak yaptı.

Zana, ilk kez konuşmasına Kürtçe başlamayarak "Her yerde krize sebep oluyoruz ama artık kriz oluşturmak için değil krizleri çözmek için buradayız. AB de halkları değil, devletleri esas alan bir yaklaşımla Kürtçe tercüme sorununu aşamadığı için bir Kürt olarak Türkçe konuşuyorum. Ben de doğru anlaşılmak adına ana dilim dışında bir dil kullanmak zorundayım" dedi ve tüm konuşmasını Türkçe sürdürdü.

Kürtler'in özgürlük çağrısının Avrupa tarafından dikkate alınması gerektiğini ifade eden Zana şunları söyledi:

"Batı Kürdistan, Baas ve Esed zulmünden kaçan tüm insanların sığınacağı bir bölge olmaya adaydır. Doğu Kürdistan, Kürtleri İran rejiminin idamlarını göze alarak özgürlük taleplerini seslendirmeye devam ederlerken Kuzey Kürdistan Kürtleri ise Türkiye'nin demokratikleşme sürecinin en önemli faktörü olarak hem Türkiye siyasetini hem de Ortadoğu siyasetini etkiliyorlar. Son dönemde Irak merkezi yönetiminin tabi olduğu anayasayı ihlal ederek Kürt bölgesine asker ve silah yığması kaygı verici.

"DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI EN BÜYÜK ENGEL"

Suriye Kürtleri'nin içinde bulunduğu kriz ortamında çatışmanın tarafı olmaması, gelişmeleri sabır ve olgunlukla bekleyerek müzakere yöntemlerini kullanması desteklenmesi gereken bir sorumluluk örneğidir.

Türkiye'de ise en son olarak Kürt milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik tehdit, güven ortamının sağlanması önündeki en büyük engellerin başında geliyor.

"BARIŞ PROJESİNİN HAYATA GEÇMESİ GEREKİYOR"

Açlık grevlerinin son bulması ise kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik umutları yeniden gündeme getirmiştir. Sorunun muhataplarıyla diyalog ve müzakere içinde çözülmesine yönelik umutları arttırmıştır.

Bu amaçla hükümetin, bir an önce meselenin diyalog ve müzakere yoluyla çözümüne yönelik çözüm önerilerini, tüm tarafların etkin katılımının sağlanacağı bir barış projesi çerçevesinde hayata geçirmesi gerekmektedir.

'OSLO SÜRECİ DEVAM ETMELİ' VURUGUSU

Alınan birkaç palyatif tedbir karşısında Kürtler'in tüm meşru taleplerinden vazgeçmesi beklenmemeli. 21. yüzyılda Kürt halkı mutlaka bir statüye kavuşmalı aksi takdirde 'kendi kaderini tayin hakkı' da olmak üzere sözleşmelerin gereğini gündemimize almak zorunda kalabiliriz. Bu amaçla kesintiye uğrayan Oslo sürecini, adı Oslo olmasa da yeniden şeffaf bir şekilde devam ettirecek siyasi iradenin sergilenmesini bekliyoruz.

Kürt meselesinin çözümünde genel strateji Öcalan ile, silah konusu Pkk ile, anayasa ve yasal düzenlemeler ise Bdp ve diğer tüm Kürt politik çevrelerle konuşulmalı ve artık kabul edilmeli ki Öcalansız savaş olabiliyor ama barış olamıyor. Bu da Sayın Ahmet Altan'ın sözüdür severek buraya yerleştirdim."

GAZETECİLER DE ORDAYDI

Zana'dan sonra söz alan konuşmacı AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Fleutre de konuşmasında Kürt meselesini sigara paketleri üzerindeki uyarı işaretine benzeterek "Kürt sorununun çözülememesi Türkiye'nin demokrasisine zararlıdır" dedi.

Konferansa katılımcı ve konuşmacı olarak aynı zamanda Türkiye'den siyasetçiler ve gazeteciler de geldi. Bdp'den Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk bulunurken gazetecilerden Nuray Mert, Cengiz Çandar ve Ali Bayramoğlu'nun bulunması dikkat çekti.



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,370 µs