iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Uzlaşma mı tehdit mi?

6 Aralık 2012 10:15 tsi
Uzlaşma mı tehdit mi? "Suriye bölünürse, Irak bölünür, Türkiye bölünür." Ya 4. ülke? iyibilgi özel

Hürriyet gazetesinin başarılı muhabiri Zeynep Gürcanlı, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile önemli bir röportaj gerçekleştirmiş. Zamanlaması açısından gazetecilik adına gayet başarılı. Enerji Bakanı Taner Yılmaz'ın uçağına izin verilmemesi yüzünden Bağdat-Ankara hattındaki gerilimi "hafifletecek" cinsten uzlaşma vurgulu mesajlarla dolu açıklamalar, dün Hürriyet'te Enis Berberoğlu'na konuşan Bakan Yılmaz'ın ılımlı mesajlarına bir cevap niteliği olabilir. Ancak açıklamaların satır aralarına sıkışmış, gözden kaçmasından korktuğumuz bazı bölümler var.

Örneğin bir bölümde Maliki, "Enerji Bakanı Kuzey Irak’la anlaşma yapmak için uçakla gelmek istedi." derken uçağa neden izin verilmediğine dair, daha önce iyibilgi'nin de kaleme aldığı bir iddiayı doğruluyor. Bu anlaşma tam olarak neydi de Bağdat bu kadar rahatsız oldu, o kısım şimdilik muğlak.

Bunun dışında şu anda Türkiye'de bulunan Irak Cumhurbaşkanı eski yardımcısı Tarık Haşimi ile PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kıyaslandığı nokta da sorunlu. Madem Haşimi, Öcalan'a eşdeğerdi, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna nasıl oturdu? Hakkında başlatılan soruşturma için neden son ABD askerinin gidişi beklendi?

Ancak açıklamaların geneline başta da belirttiğimiz gibi uzlaşma havası hakimse de, bir takım yerler de Maliki'nin ağzından tehditvari cümleler de çıkmıyor değil. Örneğin

"Suriye bölünürse, Irak bölünür. Irak bölünürse de, Türkiye bölünür."

"Irak’ta muhalefet var, Türkiye’de de muhalefet var. Bu muhalifler bizimle temas kurmak, anlaşmak istiyorlar. Ama biz yanaşmıyoruz. Türkiye’de de mezhepler var.

Suriye, Irak ve Türkiye arasında kurulan bölünme mekanizması nasıl işleyecek, Maliki bunu nedense açıklamaya ihtiyaç duymuyor. Ayrıca bu domino etkisinde bir taş da atlanmış gibi görünüyor. Bunca ülke peş peşe bölünürken, benzer etnik ve mezhepsel yapılara sahip olan İran nasıl kurtuluyor, orası belli değil. İran'ın eksik oluşu, Maliki'nin kurduğu bu cümlenin arkasında da kimin olduğuna dair bir fikir de verebilir. 

Son olarak, Bağdat ile temas kurmak isteyen Türkiye'deki "muhalefet odakları" hangileri acaba? Akla gelen ilk cevap olan PKK, Bağdat ile neden temas kurmak ister? PKK dışında başka bir grup olabilir mi?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 3,456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,824 µs