En Sıcak Konular

Özgür Suriye Ordusu ele geçirdi

5 Aralık 2012 17:48 tsi
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Şam Akraba Askeri Havaalanı'nı ve Meliha Hava Üssü'nü ele geçirdiğini açıkladı...

Başkent Şam'ın şehir merkezi ile Uluslararası Şam Havalimanı arasındaki karayolunda yer alan Akraba Askeri Havaalanı'nın, yaşanan çatışmalar sonucu teslim alındığını belirten ÖSO açıklamasında,karayolu yakınlarında bulunan Meliha Hava Üssü'nün de kontrol altına alındığını belirtti.

Sözkonusu hava üslerinden kalkan helikopterlerin Şam ve çevresindeki sivil yerleşim birimlerini bombaladığı ve çok sayıda katliama sebep olduğu belirtilen ÖSO açıklamasında, ''Bundan böyle bu iki hava üssü halkımızın katledilmesinde rol alamayacak'' ifadeleri kullanıldı.  

ÖSO, kuşatma altına aldıkları ve çevresinde şiddetli çatışmaların devam ettiği Uluslararası Şam Havalimanı'nın da çok yakında ele geçirileceğini iddia etti.

ÖSO, ülkenin ikinci büyük kenti Halep'in stratejik önemi haiz Hananu Hava Üssü'nün de kuşatma altına alındığını kaydetti.

SURİYE UÇAKLARI TELEBYAD'I VURDU

Suriye jetlerinin sınır hattında bulunan muhaliflerin kontrolündeki Telebyad'a yönelik bombardımanı Şanlıurfa'nın Akçakle ilçesinde büyük korku ve tedirginliğe yol açtı. Uzun süre şiddetli çatışma ve top atışları nedeniyle huzursuzluğun hakim olduğu ilçede, bu kez savaş uçakları tarafından Telebyad'ın bombalanması, tedirginliği had safhaya çıkardı.

Akçakale'ye birkaç yüz metre uzaklıktaki Rakka kentine bağlı Telebyad ilçesinde Eylül ayının ortalarında muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışmalar çıktı. 3 gün süren şiddetli çatışmaların ardından ilçenin kontrolü muhaliflere geçerken, ordu birlikleri ise Telebyad'a yönelik top atışları başlattı. Zaman zaman düşen şarapnel parçalarının düştüğü Akçakale'deki bir yerleşim birimine, geçen 3 Ekim'de Suriye tarafından atılan bir top mermisi isabet etti. Olayda 3'ü çocuk 5 kişi ölürken, aralarında polislerin de bulunduğu 12 kişi yaralandı. Dünya kamuoyunda yankı uyandıran bu gelişme üzerine Akçakale'de konuşlu obüslerle, Suriye tarafına misilleme atışları yapıldı. Misillemenin ardından bir süre daha devam eden Suriye ordu birlikleri Telebyad'a yönelik top atışlarını durdurdu.

ADLİYE VE İSTİHBARAT BİNASI VURULDU

Uzun süren sessizliğin ardından bugün saat 13.00 sıralarında semalarda aniden beliren Suriye jeti çatışmaların ardından muhaliflerin kontrolüne geçirdikleri ve karargah olarak kullandıkları Telebyad'ın adliye ve istihbarat binasını bombaladı.

Türkiye tarafında büyük korku ve tedirginliğe yol açan saldırıda, çok sayıda muhalif öldü, aralarında sivillerin de bulunduğu onlarca kişi yaralandı.

'SINIRDAN UZAKLAŞIN' ANONSLARI

Uzun aradan sonra yeniden tedirginliğin hakim olduğu Akçakale'de yetkililer ise vatandaşları sınırdan uzaklaşmaya çağıran uyarı anonsları yaptı. Belediye hoparlörleri ve polis araçlarından yapılan anonslarda vatandaşlardan sınır hattından uzaklaşmaları ve güvenli bölgelere gitmeleri istendi. Gelişmelerin ardından polisler sınır hattındaki vatandaşları uzaklaştırırken, üzerinde uçaksavar bulunan zırhlı askeri araçların da namlularını Suriye'ye çevirerek sınır hattına konuşlandıkları gözlendi.

YÜZLERCE SURİYELİ TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Akçakale'nin karşısında bulunan Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telebyad ilçesinin savaş uçağı tarafından bombalanmasının ardından yüzlerce Suriyeli sınırı aşarak Türkiye'ye sığındı. Sınırı aşarak Türkiye'ye gelen çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sığınmacılar güvenlik güçleri tarafından Akçakale'de kurulu olan çadırkente yönlendirildi. Çok sayıda Suriyeli'nin de yeni bir saldırı endişesiyle Türkiye sınır hattına yakın noktalara geldikleri ve burada soğuk hava nedeniyle ateş yakarak beklemeye başladıkları görüldü.

Saldırıda bombalanan adliye binasında bulunduğu sırada ağır yaralanan Özgür Suriye Ordusu mensubu 4 muhalif sınır tellerinden geçirilerek Akçakale Devlet Hastanesi'ne getirildi. Acil serviste tedavi edilen yaralılardan 1'i ölürken, hayati tehlikesi süren 3 yaralı ise ilk müdahale sonrası Şanlıurfa'daki hastanelere sevk edildi.

SURİYE CESETLERİTESLİM ETMEYİ KABUL ETTİ

Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur, Şam yönetiminin, Humus'un Tel Kelah bölgesinde öldürülen Lübnanlıların cesetlerini teslim etmeyi kabul ettiğini söyledi.

Basın toplantısında konuşan Mansur, Suriye'nin Lübnan Büyükelçisi Ali Abdulkerim'in kendisine, Şam yönetiminin cesetleri teslim etmeyi kabul ettiğini bildirdiğini söyledi.

Abdulkerim dün yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin geçen cumartesi günü Tel Kelah'ta hayatını kaybeden Lübnanlıların cesetlerinin teslim edilmesi konusunu incelemeye aldığını açıklamıştı.

Suriye televizyonu geçen Pazar günü, Suriye ordusunun kurduğu pusuda 21 Lübnanlı'nın hayatını kaybettiğini belirtmişti.

HALEP'TE SOSYAL HAYAT DURMA NOKTASINA GELDİ

Çatışmalar nedeniyle sosyal hayatın durma noktasına geldiği Suriye'nin Halep kentinde, ekmeğin kilosunun 3, mutfak tüpünün 44 dolara yükseldiği belirtildi.

Devrim Koordinasyon Birliği sözcüsü Muhammed Halebi, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, rejime bağlı güçlerin Halep'e giden yolları kapatması nedeniyle,temel ihtiyaç maddelerine ulaşılamadığını ve kentte büyük çapta ekmek ve gaz krizi yaşandığını söyledi.

Halebi,''Halep'te ekmeğin poşeti 3, benzinin litresi 1,2, mutfak tüpü ise 44 dolara yükseldi'' dedi.

Halep'teki birçok insanın güvenli bölgelere taşınmak zorunda kaldığına da dikkati çeken Halebi, güvenli bölgelerdeki okullarda doluluk oranının çok yüksek olduğunu, eğitimde de büyük sıkıntı yaşandığını ifade etti.

''Son birkaç gün içinde Esed çeteleri Halep'te cinayetlerine hız verdi'' diyen Halebi, ÖSO'nun Halep'teki hava savunma bölgesini, Askeri Piyade Okulu'nu, Hava Kuvvetleri İstihbarat Merkezi'ni ve birçok kırsal bölgeyi kontrol altına aldığını öne sürdü.

OLAYLARDA 37 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), ordu birliklerinin yönetim karşıtlarının yoğun olduğu bölgelere düzenlediği hava ve top saldırılarında 37 kişiyi öldürdüğünü duyurdu.

Merkezi Londra'da bulunan örgüt, gün içinde başkent Şam'da muhaliflerin yoğun olduğu bölgelere gerçekleştirilen hava ve top saldırılarında 16 kişinin hayatını kaybettiğini ve onlarca kişin de yaralandığını belirtti.

SNHR, düzenlenen saldırılarda Halep'te 11, İdlib'te 5, Dera'da 3 Deyru'z-Zor ve Humus'ta birer olmak üzere ülke genelindeki olaylarda toplam 37 kişinin öldürüldüğünü, dünkü olaylarda ise 141 kişinin öldüğünü bildirdi.

Bu arada, ordu birliklerinin Mezze askeri havaalanından başkentin Daraya bölgesine roket saldırısında bulunduğunu ileri süren Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), bölgenin güvenlik güçlerince kuşatıldığını ve ÖSO'na bağlı birliklerle nizami ordu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını dile getirdi.

Kuzeydeki Rakka kentine bağlı Telabyad ve Suluk ilçelerini savaş uçaklarının bombalaması sonucu ölü ve yaralıların olduğuna değinen SRGC, halkın hava saldırıları nedeniyle, söz konusu bölgelerden güvenli bölgelere kaçtığını aktardı.

Öte yanda yerel aktivistler ve görgü tanıkları, Uluslararası Şam Havalimanı yolunda yaşanan çatışmalardan dolayı, havaalanı yolu üzerinde onlarca cesedin bulunduğunu ve halkın keskin nişancı korkusundan dolayı cesetlere ulaşamadığını dile getirdi.

Bazı cesetlerin vahşi hayvanlar tarafından yenildiğini ifade eden aktivistler, havaalanı yolunun kapalı olduğunu, havaalanının faaliyetlerini durdurduğunu ve silahlı muhaliflerin uluslararası havalimanına yakın Akraba askeri havaalanını ele geçirdiğini ileri sürdü.

(AJANSLAR)

Bu haber 974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,187 µs