En Sıcak Konular

'Türkiye çok stratejik bir karar verdi'

5 Aralık 2012 16:22 tsi
'Türkiye çok stratejik bir karar verdi' ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından Brooking Enstitüsü’nde yapılan bir panelde, Obama’nın ikinci döneminde ABD ile Türkiye ilişkisinin geleceği ele alındı.

Panelde iki ülkenin geçmişten gelen ortaklığını son yıllarda olduğu gibi bundan sonra da Ortadoğu’daki gelişmelerin doğrudan etkileyeceği görüşü öne çıktı. Ortadoğu’da yaşananlara rağmen model ortaklığın sürdüğü ancak bundan sonrası için iki ülkenin de önceliklerini ele alarak daha dikkatli adım atması gerektiği vurgulandı.

Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜSİAD) de katkıda bulunduğu “ABD ve Türkiye Stratejik Ortaklığının Sonraki Aşaması” konulu panele derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner de katıldı. Boyner, ABD’nin, önümüzdeki 10 yılı direkt etkileyecek tarihi bir seçimi geride bıraktığını ve tarafsız bir gözlemci olarak baktığında dünyanın büyük bir bölümünün Obama’nın tekrar seçilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi. Obama döneminde ABD ile Türkiye ilişkilerin gelişerek stratejik ortaklıktan model ortaklığa dönüştüğünü ifade eden Boyner, bölgedeki gelişmelerden ilişkilerde dolayı iniş ve çıkışların yaşandığını ancak Türkiye ve ABD’nin hala yakın dost olduğunu dile getirdi.

Brooking Enstitüsü Genel Müdürü William Antholis ise ABD ve Türkiye’nin geçmişten gelen çok güçlü bağları ve paylaşımları olduğunu ifade etti. Türkiye’nin Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika’daki yürüttüğü çalışmaların kendisini ekonomik ve politik olarak bölgedeki en farklı ülke konumuna getirdiğini belirten Antholis, “Türkiye bölgesinde jeopolitik ve kültürel olarak önemi her geçen gün daha da arttırıyor.” dedi.

TÜRKİYE-İSRAİL GERGİNLİĞİ ABD İLE İLİŞKİLERİ BOZMADI

Brooking Enstitüsü’nde Türkiye ve Avrupa uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Ömer Taşpınar, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginliğin sanılanın aksine ABD ile olan ilişkileri bozmadığını ifade etti. NATO’nun Türkiye’de kurduğu ‘Füze Savunma Sistemi’ konusuna da değinen Taşpınar, “Bu gelişmede ABD’nin Türkiye’nin bağlılığını test ettiği düşünüyorum. Türkiye Füze Savunma Sistemi’ni kabul ederek çok stratejik bir karar verdi.” görüşünü savundu.

Bölgedeki gelişmelerin iki ülke ilişkilerine doğrudan etki ettiği biliniyor. Suriye’de yaşananlar da ABD ile Türkiye’nin ilişkilerini etkiledi. Taşpınar bu konu hakkında, “ABD, Türkiye’den bölgedeki bir güç olarak Suriye konusunda kararlı adımlar atmasını bekledi. Türkiye ise ABD’nin dünyayı domine eden bir güç olarak adım atmasını bekledi. İki tarafın da bu konuya direk müdahil olmaktan çekinmesi çift taraflı bir hayal kırıklığına neden oldu.” şeklinde konuştu.

Taşpınar ayrıca ABD’nin Türkiye’ye Kürt sorunu konusunda destek olması gerektiğini de belirtti. Türkiye’nin Kürt sorununu çözmedeki kapasitesinin yeterli olmadığını ifade eden Taşpınar, ABD’nin bu sorunun çözümünde ekonomik ve sosyal olarak destek olması gerektiğini söyledi.

Panelin bir diğer konuşmacısı Soli Özel ise ABD ve Türkiye’nin ilişkilerinin iyi olmasına rağmen Türk halkının ABD’ye hâlâ şüpheyle yaklaştığını söyledi. Özel ayrıca, ABD veya İsrail’in muhtemel bir İran saldırısının da ilişkileri derinden etkileyeceğini ifade etti.

Bu haber 1,545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,050 µs