En Sıcak Konular

Türkiye'nin en büyük camii Gaziantep'e yapılıyor

5 Aralık 2012 15:29 tsi
Gaziantep Şahinbey Belediyesi Türkiye'nin en büyük camisinin temelini atmaya hazırlanıyor.


Ankara Kocatepe Camii, İstanbul Sultanahmet Cami ve Adana’daki Merkez Sabancı Camii'nden de daha büyük tasarlanan cami 65 metreye 73 metre bir alan üzerine inşaa edilecek. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tazmazoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahramanmaraş'ta Abdülhamithan Camii'ni gezerken kendisine Gaziantep'e büyük bir cami yapılması talimatı verdiğini ifade ederek, Gaziantepli bir iş adamından cami için maddi destek sözü aldıklarını da açıkladı. Caminin temel atma töreni önümüzdeki cumartesi günü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla gerçekleştirilecek.


Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Kahramanmaraş'da Abdülhamithan Camii'ni gezerken aralarında bir diyalog geçtiğini ifade ederek, "Orada Sayın Başbakanımız Gaziantep'e büyük bir cami yapılması talimatını verdi. Bizde bunun üzerined çalıştık. Akkent Mahallemizde 100 bin metrekare parkımızın içinde bizim cami alanımız vardı. İş adamımızın birisine 'Bölgede böyle bir cami yaptırmayı düşünüyoruz' dedik. O da destek vereceğini söyledi. Şimdi camimizin temelini atacağız. Camimizin büyüklüğü 65 metreye 73 metre. Yani bu büyüklükte Türkiye'de cami yok. Kocatepe Camii, Sultanahmet Cami ve Adana’daki Merkez Sabancı Camii'nden de büyük olacak." diye konuştu.

Caminin varakları ve avlusu ile 10 bin metrekare alanı olacağını kaydeden Tahmazoğlu şöyle konuştu:, "Gaziantepimizde böyle bir camiye ihtiyaç vardı. İnşallah cumartesi günü buranın saat 12.00’de temelini atacağız. En kısa sürede tamamlanması için biz de Şahinbey belediyesi olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Böylelikle Gaziantep’e de Türkiye’nin en büyük camisini kazandırmak inşallah nasip olacak. Ben şimdi den camimizin Gaziantepimize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Cumartesi gün tarihi Gümrük Hanı'nın da açılışının yapılacağını belirten Tahmazoğlu, “Tarihi Gümrük Hanı 1800’lü yıllarda yapılmış uzun süre han ve konaklama yeri olarak hizmet etmiş ve daha sonra gümrük müdürlüğü tarafından kullanıldığı için gümrük hanı olarak anılmaktadır. Bu hanımız geçtiğimiz yıla kadar kaderine terk edilmiş, çatılarında ve duvarlarında çökmeler olmuş durumdaydı. Burası vakıflara ait bir mülk biz burayı vakıflar bölge müdürlüğünden kiraladık ve restorasyonu da Şahinbey belediyemizce 9 ay gibi kısa sürede tamamladık. Restorasyonu ve tefrişatı için 1 milyon 803 bin TL harcadık. Bu yıl içinde kullanıma açtık. Biz burayı özellikle Gaziantep de sanatçılarımızın sanatlarını icra ettiği, yemenisinden tutun bakırcısı Sedefçisi ahşap işleri teşbihçi gibi benzer meslek ustalarını buraya koymak üzere burayı yaşayan müzeye dönüştürdük." dedi. Ustaların burada hem sanatlarını icra edeceğini, hem de müşterilere satışlarını gerçekleştireceğini anlatan Tahmazoğlu, "Burası bir vakıf olduğu için Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin’in katılımıyla önümüzdeki Cumartesi günü resmi açılışını yapacağız. Bu hem tarihi dokumuzun tekrar hayata dönmesi, sağlam kalması ve işlev görmesi açısından önemli hem de sanatçılarımızın sanatlarını icra etmesi ve şehrimizin tanıtımı noktasında büyük bir katkı sağlayacağı açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Gümrük hanı şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs