iyibilgi Avustralya" /> iyibilgi Avustralya"/>

En Sıcak Konular

Nadir olan metal değil, kafa!

5 Aralık 2012 13:52 tsi
Nadir olan metal değil, kafa!
Güneyde Demokrasi var.. Kuzeyde ‘6 trilyon dolar’lık maden. Ama güney daha zengin!. ‘Nasıl olur’ derseniz, çok kolay.. Biri gelip madenleri alıyor. İyi iş!.. iyibilgi Avustralya

Kuzey Kore’nin dünyadan algılanış derecesini herkes biliyor ama aslında bu ülke  dünyanin en şanslı coğrafyalarından birine hakim.

“Nadir Elementler” denilen zenginliğin bu ülkedeki toplam rezerv değeri yaklaşık 6 trilyon dolar!

Bu metaller dünyada füzelerden, bilgisayar teknolojisine ve iphonelar’a kadar hemen her alanda kullanılıyor. Yani zaten hem az bulunuyorlar hem geniş alanda kullanılıyorlar ve hem de sınırlı coğrafyalarda mevcutlar. Kısaca değerli olabilmeleri için her şart tamam!

İşte bu şartların hepsini birden bünyesinde toplayan ülke de Kuzey Kore. Diğer ülke ise zaten Çin. Daha doğrusu dünyada işlenen nadir metallerin yüzde 95’i Çin’den geliyor!

K. Kore sadece nadir değil genel madenler konusunda da şanslı: Altın, Çinko, Magnesit gibi yüksek değerde kaynaklara sahip. Haliyle ülke ihracatının % 58’ini ham kaynaklar oluşturmakta.

Bu kadar nimete insanın katkısına gelince; Kuzey Kore işletmecilik acısından tam bir fiyasko. İşletilen madenler en çok yüzde 70 verimle çalışmakta. Madenlerin çoğunda elektirik sıkıntısı var. Teknoloji ise yıllar yıllar öncesine ait.

Bu yüzden herhalde (!), işletmeciliğin çoğunu Çin yapmakta. Çin ülkede tekel olduğundan K. Kore madenleri dünya fiyatlarının çok altında satılmasına neden oluyor.

Daha da garibi, K. Kore’den ucuza maden alan Çin, K. Kore’ye ihraç ettiği ürünleri normal fiyatın da üzerinde veriyor. Öyle ki, Çin, yukarıda bahsettiğimiz 6 trilyon dolarlık rezervin yarısını çoktan götürmüş durumda.

Peki neden yabancı yatırımcılar bu kadar kârlı bir işe girişmiyor? Yanıtları çok açık: 1) Kuzey Kore yönetimi çok işkilli. 2) Çin buna müsade etmez. 3) BM ambargosu yüzünden ABD de müsade etmez.

Sonuç: Olan Kuzey Kore halkına olur.

www.iyibilgi.com



Bu haber 6,339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,784 µs