En Sıcak Konular

Lahey'den Sırp kasaplara ceza yağdı

4 Aralık 2012 19:28 tsi


Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemenin, Bosna savaşı esnasında Vişegrad kentinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 130 Boşnak'ı diri diri yakmakla suçlanan eski Sırp asker Milan Lukiç'e verilen ömür boyu hapis cezasını onaylaması, Bosnalı savaş mağdurlarını memnun etti.

Davanın Lahey'deki temyiz duruşmasını izleyen Savaş Mağduru Kadınlar Derneği Başkanı Bakira Haseçiç, Vişegrad'da işlenen savaş suçlarının en korkunç faillerinin cezalandırılmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Haseçiç, kararın açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Bugün dünyanın en mutlu kadınıyım. Milan Lukiç'e verilen ilk cezanın onaylanmayacağına dair en ufak bir şüphemiz yoktu. O hayatının geri kalanını demir parmaklıklar arkasında geçirecek. Biz çok mutluyuz. Sredoye Lukiç'in cezasında indirime gidildi, ancak biz buna etki edemeyiz. Genel anlamda sonuçtan memnunuz. Bu karar, savaş mağdurlarının Lahey'deki mahkemeye inanmaları gerektiğini gösteren yeni bir kanıt. Lahey'deki mahkeme mağdurların desteğine sahip, bizim ona yönelik hiçbir şüphemiz olmadı. Bu karar, adalet ve gerçekler için mücadele etmemize güç katacak. Her ikisi de hapishanede çürüyecek. Sredoye dahi çıktığında 70'li yaşlarda bir ihtiyar olacak. Bu ömür boyu hapis cezası gibidir."

Vişegrad 92 Kayıp Aileleri Derneği Başkanı Hediya Kasapoviç de kararın tüm mağdur yakınlarını mutlu ettiğini söyledi. Kasapoviç, "Mutluyuz çünkü bugün Milan Lukiç'in kararı onaylandı. Ancak Sredoye Lukiç'in cezasında indirim yapılmasını hayal kırıklığıyla karşıladık. Fakat Lukiçler hak ettikleri cezaları aldı, mutluyuz. İdam cezasının olmaması kötü, ancak yine de mağdur aileleri karardan memnun" diye konuştu.

MAHKEME KARARI

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkeme, Bosna savaşı esnasında Vişegrad kentinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 130 Boşnak'ı diri diri yakmakla suçlanan eski Sırp asker Milan Lukiç'e verilen ömür boyu hapis cezasını onadı, söz konusu suçlamalara doğrudan ve dolaylı şekilde karışmaktan yargılanan Milan Lukiç'in kuzeni Sredoye Lukiç'e ise daha önce verilen 30 yıl hapsi 27 yıla indirdi.

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için BM tarafından 1993 yılında Lahey'de kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin temyiz yargıçları arasında yer alan Türk hakim Mehmet Güney'in açıkladığı mahkeme kararında, "Milan Lukiç ve Sredoye Lukiç'in Bosna-Hersek'in doğusunda yer alan Vişegrad kentinde 1992 yılında iki farklı yerde yaklaşık 65'er Boşnak sivilin evlere zorla sokulması ve canlı olarak burada yakılmasından suçlu bulunduğu" belirtildi.

Mahkeme kararında, Milan Lukiç'in daha önce kurbanların "yakılmadan önce ölü olduğuna" ilişkin iddialarının reddedildiği kaydedildi. Mahkeme ayrıca Milan Lukiç'i, "tarihi Drina Köprüsü'nde 12 Boşnak'ı sırtlarından vurarak Drina Nehri'ne atmaktan" da suçlu buldu.

BOSNA'DA İŞLENEN EN KORKUNÇ SUÇLARDAN

Bosna Hersek'in güneydoğusundaki Foça kentinde 1967'de doğan Milan Lukiç, Bosna savaşının başladığı 1992 yılına kadar Sırbistan'ın Obrenovac kentinde yaşadı. Lukiç 1992 yılında, Boşnak nüfusun sistematik olarak bölgeden çıkartılmasını hedef alan Sırp "Beli Orlovi" (Beyaz Kartallar) adlı birliğin mensubu olarak Vişegrad'a geldi.

Savaş sırasında sivillere karşı işlenen korkunç infazlara karışan Milan Lukiç, 14 Haziran 1992'de kuzeni Sredoye Lukiç ve Mitar Vasilyeviç'le, Vişegrad'ın Bikavac kasabasında iki ayrı yerde yaşları 2 ila 70 arasında değişen, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 130 sivili boş bir evin bodrumuna sokarak ateşe vermekle itham edildi.

Milan Lukiç 2005 yılının Ağustos ayında Arjantin'de göz altına alınmış ve yedi ay göz altı süresinin ardından Lahey'deki mahkemeye nakledilmişti.

Lahey'deki mahkeme Lukiç'i daha önce, 1992 yılında Sırbistan'dan Bosna-Hersek'e yolculuk yapan bir otobüsten kaçırılan 16 Boşnak sivile işkence etmek ve öldürmekten suçlu bulmuş ve 20 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Bugün karara bağlanan davanın iddianamesinde de Lukiç, kuzeni Sredoye Lukiç ve Mitar Vasilyeviç ile birlikte Bosna-Hersek'in Vişegrad kentinde yaklaşık 130 Boşnak'ı yakmak, 12 Boşnak'ı ise Drina Köprüsü üzerinde kurşuna dizmekle suçlanıyordu.



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,582 µs