iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Karar verin: Acil mi, değil mi?

4 Aralık 2012 17:32 tsi
Karar verin: Acil mi, değil mi? Bir taraftan kimyasal saldırıya karşı uyarırlar, öteki taraftan sizin için aciliyeti yok derler. Bizim için değilse kimin için? iyibilgi özel

İki gün önce şu haber çeşitli basın organları tarafından Türk kamuoyu ile paylaşıldı:

"ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, ABD istihbarat yetkililerinin Suriye 'nin geçen hafta içinde kimyasal silahlarını bulundurduğu birden fazla yerde hareketlilik saptadığını söyledi."

Bu haber burada kalmadı, bizzat ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton "Esad'in kimyasal silah kullanması durumunda ne yapacakları konusunda detay vermek istemediğini, böyle bir ihtimale karşı gerekli tüm önlemleri almaya da hazırlıklı olduklarını dile getirdi."

Bu da yetmedi, "ABD Başkanı Barack Obama, nükleer silahların güvenlik altına alınmasıyla ilgili bir sempozyumda yaptığı açıklamada, ''Bugün Esed ve onun komutası altındakilere şunu açıkça belirtmek istiyorum ki dünyanın gözü üzerinizde, kimyasal silahların kullanımı tümüyle kabul edilemez'' şeklinde bir açıklama yaptı.

Bitmedi. "ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Muavini Eric Rubin, Suriye'de Esed rejiminin bittiğini belirterek, Esed’in kimyasal silah kullanmamasının kendi lehine olacağını ve bu konuda Türkiye’ye tam destek vereceklerini söyledi."

Sadece ABD değil dünyanın bir çok ülkesi kimyasal saldırı ile ilgili açıklamalar yapmaya başladı.

"Fransa hükümeti, Suriye'nin kimyasal silahları depolardan çıkardığına yönelik bilgilerin kendilerine de ulaştığını belirti. Benzer açıklamalar Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'den de geldi. Alman bakan ayrıca Suriye'deki şiddetin derhal durması ve siyasi geçiş sürecinin başlamasını istedi."

"Çin, kimyasal silahların kullanılması ve geliştirilmesine her zaman karşı çıktığını açıkladı. Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Çin olarak kitle imha silahlarının yasaklanıp tamamen yok edilmesi noktasında her zaman ısrarlı olduklarını belirtti."

Bu haberlerin hepsi son 24 saat içersinde yayınlandı. Kimyasal silahlar ile ilgili Çin'den ABD'ye kadar bir çok ülkenin açıklama yapması tesadüf olmasa gerek. Nihayetinde Fransa'nın açıklaması ortada: Fransa hükümeti, Suriye'nin kimyasal silahları depolardan çıkardığına yönelik bilgilerin kendilerine de ulaştığını belirti

Peki bütün bu uyarılar peş peşe gelirken, NATO Genel Sekreteri Fogh Rasmussen, Suriye'deki kimyasal silahlar hakkında Türk kamuoyuna nasıl bir açıklama yaptı?

"ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Suriye'nin kimyasal silah kullanmasının "Kırmızı çizgi" olacağı yolundaki açıklaması hatırlatılınca, Rasmussen, kimyasal silah stokunun büyük bir endişe kaynağı olduğunun ancak bu aşamada Esad'ın bu silahları kullanacağına ilişkin bir hareket görmediklerini vurguladı."

NATO üyesi olan ABD, Fransa ve Almanya'nın en üst düzey yetkilileri kimyasal silah ile ilgili uyarı ihtiyacı hissederken, NATO'nun başındaki isim kimyasal silahlar ile ilgili bir hareket görülmediğini açıklıyor.

Sadece NATO da değil, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir başka yetkili de ortada bir aciliyet olmadığı görüşünde:

"NATO'nun Türkiye'ye yardım etmek için hava savunmasına destek vereceği konusunda olumlu düşünüyoruz ama bunun için birkaç haftaya daha ihtiyaç var. Füze sistemlerinin yakın zamanda yerleştirilmesi programda gözükmüyor"

Peki acaba bu açıklamaların esas objesi Türkiye değilse? Hürriyet gazetesinden Metehan Demir'in bugünkü Patriot haberinde söz konusu muğlak durumu aydınlatacak bir cümle var. Türkiye'nin "Esad gider ayak bir çılgınlık yapabilir" şeklindeki Patriot talebine

Başta Amerikalılar olmak üzere karşı taraf, “Size, Suriye’den bu derecede bir füze tehdidi yok. İstihbarat raporları Suriye’deki tehdidin genelde İsrail’e doğru olduğunu gösteriyor. Bu nedenle acil bir Patriot savunma sistemine ihtiyacınız yok” dedi

Bu durumda ard arda gelen kimyasal uyarıların esas meselesi, Türkiye değil de İsrail olabilir mi?

Türkiye için esas mesele kimyasal değilse, ne? "İran'dan gelecek füze mi?"

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 1,380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,579 µs