En Sıcak Konular

ABD, kimyasal konusunda çok hassas!

4 Aralık 2012 17:14 tsi
ABD, kimyasal konusunda çok hassas! ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Muavini Eric Rubin, Suriye'de Esed rejiminin bittiğini belirterek, Esed’in kimyasal silah kullanmamasının kendi lehine olacağını ve bu konuda Türkiye’ye tam destek vereceklerini söyledi.

Rubin, Suriye’de yaşanan iç çatışmalar ve bu durumun bölgeye yansımaları hakkında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulundu. Rubin, Türkiye’nin kendilerinden hava desteği konusunda yardım istediğini ve destek vermeye hazır olduklarını kaydetti. Türkiye ve başka ülkelerle birlikte Suriye’deki muhalif grupların bir araya getirip koordineli bir şekilde hareket etmelerini sağladıklarını dile getiren Rubin, “Esed sonrası rejimi daha iyi kurabilsinler istiyoruz. Gerçek şudur ki Esad rejimi bitmiştir. Kendi vatandaşına bu kadar zulmeden bir iktidar artık kendi meşrutiyetini yitirmiştir.” dedi.

Rusya, Çin ve İran Esad’ı desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Rubin, çatışmalar başlamadan önce dünya kamuoyunda bir birlik oluştursaydı, çatışmaların bu noktaya gelmesinin önüne geçilebileceğini ifade etti.

Irak Konusunda 10 yıl önce Türkiye ile ABD’nin hem fikir olmadığını belirten Rubin, Obama’nın da başkan olmadan önce Irak’a yapılan müdahaleyi desteklemediğini söyledi. Rubin, “Çok farklı bir dönemle karşı karşıyayız. 10 yıl önce bizim ülkelerimiz Irak konusunda hem fikir değillerdi. Başkan Obama, başkan olmadan önce senatörken de Irak’taki savaşın bir hata olduğunu söyledi. Ama Başkan olduktan sonda da bir gerçekle karşı karşıya kaldı ve o nedenle bu şekilde çözmeye çalışıyor. Ortadoğu’da demokrasinin yerleşmesini istedik. Mubarek, Esad ve diğer rejimleri desteklediğimiz konusunda eleştirilere maruz kaldık. Ama bir gerçek var ki söz üretmekten de başka bir şey yapmadık, o nedenle bugün Suriye’de gördüğümüz olaylar patlak verdi. Biz saati geriye çevirmek istesek de bu mümkün değil. Dünyanın gerçeği ne ise onunla uğraşmak zorundayız.” açıklamalarında bulundu.

ESED’İN KİMYASAL SİLAH KULLANMAMASI KENDİ LEHİNE OLUR

Esad’ın kimyasal silah kullanması durumunda Türkiye’ye her şekilde yardımda bulunacaklarını belirten Eric Rubin şunları kaydetti: “Bu konuda bir belirsizlik var. Obama’nın vermek istediği mesaj, Eğer söylendiği gibi Esad’ın bu tür silahları var ise kullanmaması kendisinin lehine olur. Hem uluslar arası kamuoyunun, hem de NATO’nun bu konudaki kararlılığı görmezden gelinemez. Türkiye’de sınır bölgelerinde yaşayan insanların bu konuda kendilerini huzursuz hissettiğini biliyoruz. Bu konuda Türkiye’nin isteyeceği yardımı sağlamaya hazırız."

Rubin, Suriye sorununa kalıcı bir çözüm bulunması isteniyorsa Rusya ve Çin’in desteğinin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Cihan



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs