En Sıcak Konular

2 bin 200 yıllık sütunlar ayağa kaldırılıyor

4 Aralık 2012 15:10 tsi
Muğla'nın Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer kenti Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan 2 bin 200 yıllık gymnasiondaki (spor okulu) kazı çalışmalarında kurtarılan sütunlar, vinç yardımıyla ayağa kaldırılıyor.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılan yeni yapılarla ziyaretçi sayısının da arttığını söyledi.

 Antik kentte devam eden kazı çalışmalarının bu ay sonuna kadar devam edeceğini belirten Söğüt, antik kentte bulunan 2 bin 200 yıllık gymnasionun her geçen gün biraz daha gün ışığına çıktığını, çalışmaların bu alanda yoğun bir şekilde devam ettiğini anlattı.

 Doç. Dr. Bilal Söğüt, 3D yöntemi ile tüm mimari elemanları görüp antik dönemde yapının hangi şekilde olduğunu belirlediklerine işaret ederek, ''Burası antik kentteki en anıtsal yapılardan biri. Giymnasion inşa edildikten yaklaşık 2 bin 200 yıl sonra tekrar ciddi anlamda yapısal bir çalışma başlattık. Daha önce kazılar olmuştu, şimdi çıkan blokları gruplandırıyoruz ve bunların kendi aralarında restorasyona yönelik hazırlıklarını yapıyoruz'' dedi.

 -''Tamirat ve tadilat çalışmasının en ciddi aşamasını yapıyoruz''-

 Söğüt, spor okulunun mimari anlamda çok ihtişamlı bir yapı olduğunu dile getirerek, ''Antik dönem boyunca yapıda gerçekleştirilen tamirat ve tadilat çalışmasının en ciddi aşamasını gerçekleştiriyoruz. Bir ilk defa yapıldığında, bir de sonraki dönemde depremler olduğunda böyle bir çalışma gerçekleşmişti. Ama uzun bir aradan sonra çok ciddi bir çalışma başlattık. Amacımız yapıyı tamamen gün yüzüne çıkarmak'' diye konuştu.

 Yapıyı ayağa kaldırmak için kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 2 bin 200 yıllık sütunları vinç yardımıyla düzenlediklerini vurgulayan Söğüt, şunları söyledi:

 ''Yapı 2 bin 200 yıl öncesine ait Helenistik dönemde inşa edilen yapılardan biri. O dönemdeki yapılar çoklukla insanların kullanımına yönelik inşa ediliyordu. Batı kısmı depremden hiç etkilenmemiş. Çoklukla etkilenen kısımlar doğu bölgeleriydi. Onun için şu an çalışma yaptığımız bölümlerde 2 bin 200 yıllık sütunları birebir bulmuş durumdayız. Yapıyı ayağa kaldırdığımızda ziyaretçiler antik dönemdeki bir giymnasion yapısının nasıl olduğu hakkında doğrudan bilgi sahibi olacak.''

 Söğüt, çalışmalar tamamlandığında yapıdaki bilimsel verilerin elde edilmesinden sonra antik kenti gezen ziyaretçilerin yapı hakkında bilgi sahibi olmasını amaçladıklarını vurguladı. 

A.A.



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,644 µs