En Sıcak Konular

''Putin’in ziyareti Ortadoğu’nun kaderini etkileyebilir''

4 Aralık 2012 11:55 tsi
''Putin’in ziyareti Ortadoğu’nun kaderini etkileyebilir'' St. Petersburg Orta Doğu Araştırmalar Merkezi Başkanı Gumer İsayev'e göre, Putin’in Türkiye ziyareti Ortadoğu’nun kaderini etkileyebilir.

İsayev, ekonomik, ticari, kültür ve turizm alanında gelişen Rusya-Türkiye ilişkilerinin iki ülkeyi karşılıklı bağımlı hale getirdiğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyaretinin de bu açıdan özel anlam ifade ettiğini söyledi. Suriye krizi çerçevesinde gelişen olayların iki ülke ilişkilerini etkilemesine izin verilmediğinin teyit edildiğini kaydeden Rus uzman, ziyareti başarılı buldu. İsayev'e göre, basın toplantısında ifade edilmekten kaçınılan Suriye krizi ile ilgili yeni fikirler Ortadoğu'nun kaderini etkileyebilir.

Putin'in Türkiye'ye gelişini değerlendiren İsayev, ziyaretin iki ülke arasında son dönemdeki en önemli olaylardan bir olduğunu söyledi. Dünyada Rusya'nın Suriye savunucusu, Türkiye'nin ise Esed karşıtı olarak göründüğünü ifade eden Rus uzman, "Şunu unutmamak gerekir ki, Suriye meselesi, Türkiye için olduğu kadar Rusya için de önemli bir mesele. Ama iki ülkede sırf Suriye yüzünden büyüyen ilişkilerin önüne bir set çekmek istemiyor. Putin'in Türkiye'ye gelmesi bölge için oldukça önemliydi. Çünkü Türkiye'de iki ülkenin varacağı ortak kararlar bölgenin kaderini büyük ölçüde etkileyecektir." şeklinde konuştu.

İKİ ÜLKEDE SURİYE MESELESİ YÜZÜNDEN İLİŞKİLERİNİ BOZMAK İSTEMİYOR

Son dönemde, Suriye uçağının Türkiye'ye indirilmesi ve Patriot füzeleri konusunun iki ülke arasında en önemli ihtilaf konuları olduğunu ifade eden İsayev, bu ihtilafların Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin Suriye krizinden etkilenebileceğini anlatan göstergeler olduğuna dikkat çekti.

İsayev, "Ama şu gözle görünen bir gerçek. İki ülke arsında ekonomik ilişkilerin daha da büyümesi için büyük bir potansiyel var. Bu yüzden Suriye ihtilafı konusunda iki ülke çıkarları ortak bir planda buluşturuldu. İki taraf birbirlerini çok önemli bir partner olarak görüyor. Bu yüzden bu işbirliğini politik alanda taşımak istiyorlar. Bu ziyaret bunun için çok önemliydi." ifadelerini kullandı.

BATI İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNDEN RAHATSIZ DEĞİL

Rusya ve Türkiye arasında ilişkilerin gelişmesinden batının endişe duymadığını dile getiren İsayev, "Çünkü dünya globalleşiyor ve ülkeler artık çok kutuplu ilişiklilere sahip. Her ülkenin başka ülkelerle kendine has ilişkileri var. Bu yüzden Bu ilişkilerin gelişmesinden ne ABD ne de başka ülkelerin endişe duyduğunu sanmıyorum." dedi.

cihan

Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs