En Sıcak Konular

En çok konuşulan isim

4 Aralık 2012 11:34 tsi
En çok konuşulan isim Kasım ayı siyaset gündemi yoğun geçti. Başbakan Erdoğan medyada en çok yer alan siyasi isim olurken, ABD Başkanı Obama ise Erdoğan'ın ardından ikinci sırada yer aldı.

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin hazırladığı araştırma raporuna göre, ayın en fazla öne çıkan konuları cezaevlerindeki açlık grevleri, patriot füzeleri ve İsrail’in Gazze’yi vurması olurken, AKP en çok konuşulan siyasi parti, Başbakan Erdoğan ise medyanın en çok yer verdiği siyasi isim oldu.

İşte, siyaset gündemi raporunun dikkat çeken detayları…

Cezaevleri’ndeki açlık grevleri gündemde yer buldu

Cezaevlerinde yaşanan açlık grevleri, Kasım ayında medyanın en çok yer verdiği konulardan biri oldu. Temel nedeni, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’a avukatla görüşme hakkı verilmesi olan açlık grevlerine, BDP tarafından destek geldi. BDP’den bazı milletvekillerinin de katıldığı açlık grevlerini,

Başbakan Erdoğan başta olmak üzere hükümet tarafı tepkiyle karşıladı. Bu grevleri desteklemek amacıyla BDP tarafından yürütülen bazı eylem ve mitinglerde de polisle çatışmalar yaşandı. Anadilde savunma konusunda düzenlemeler yapılacağına ilişkin talimatların verilmesiyle açlık grevinde olumlu bir süreç başlarken, grev 67. gününde sona erdi. Açlık grevleri ile ilgili toplamda 16 bine yakın haber ve yazı yayınlandı.

Patriot Füzeleri geldi

Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı raporda dikkat çeken bir diğer siyasi konu, Patriot Füzeleri talebi oldu. Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırmak üzere ABD'den Patriot füzeler alacağı ile ilgili haberler önce "NATO'dan sınıra füze talebimiz olmadı, iddialar asılsız" şeklinde yalanlanırken, sonrasında bu füzelerin Suriye’nin kimyasal silahlarına karşı savunma amaçlı talep edildiği vurgulandı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise, Suriye sınırına Patriot füzesi yerleştirilmesi konusunda Türkiye'den henüz resmi bir talebin gelmediğini, ancak Türk hükümetiyle temas halinde olduklarını söyledi. Hükümetten çeşitli bakanlar ise, patriotların tetiğinin Genelkurmay Başkanlığı’nda olacağına ilişkin açıklamalarda bulundular. Patriot füzesi ile ilgili toplamda 5 bin 430 haber ve yazı medyada yer aldı.

İsrail Gazze’yi tekrar vurdu

Aynı araştırmada, ayın medyada öne çıkan diğer konusu İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırı oldu. Üst düzey bir Hamas yöneticisini hedef alan bir hava saldırısı düzenleyen İsrail’e, Türkiye’den tepki geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve Gazze arasındaki gerilimle ilgili olarak, ABD Başkanı Barack Obama'nın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşme yaptı ve taraflara ateşkes çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in Gazze'ye saldırılarıyla ilgili, "Herkesin bu duruma müdahale etmesi gerektiği kanaatindeyim" derken, hem hükümet hem de muhalefet kanadından, saldırıları kınayan açıklamalar geldi. Saldırıdan 3 gün sonra, Türkiye, Mısır ve ABD başta olmak üzere, birçok ülkenin çabasıyla taraflar arasında ateşkes sağlandı. Medyada İsrail 72 bin 951 haber ve yazıda yer alırken, Filistin ise 49 bin 981 haber ve yazı ile gündeme geldi. Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı Kasım ayı siyaset gündemi raporuna göre, AKP ayın en çok konuşulan siyasi partisi oldu. Bir önceki aya göre, haberlerinde yüzde 14 oranında artış gözlenen iktidar partisi, ay içerisinde Kızılcahamam’da gerçekleştirilen AK Parti 19’uncu İstişare ve Değerlendirme Kampı ile gündeme geldi. Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında, başkanlık sistemini gündeme getirmesiyle adından söz ettiren AKP, 13 yeni büyükşehir kurulmasına ilişkin yasa tasarısını meclise sunması ile de medyada yer buldu. AK Parti toplamda, 117 bin 788 haber ve yazıda yer aldı.

CHP biber gazını protesto etti

Ay boyunca medyada öne çıkan ikinci siyasi parti, CHP oldu. Meclis’ten geçen Büyükşehir Yasası’nı Cumhurbaşkanı’na taşıması ile gündeme gelen ana muhalefet partisi, bünyesindeki milletvekillerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda üzerinde "biber gazı" yazan bir deodorant sıkarak eylemde bulunması ile de dikkat çekti. Eylemcilere karşı polisin çok sık biber gazı kullanmasını bu yolla protesto eden CHP, toplamda 94 bin 542 haber ve yazıda yer buldu.

BDP’den açlık grevlerine destek

Kasım ayında medyanın en fazla ilgi gösterdiği diğer siyasi parti ise BDP oldu. Toplamda 46 bin 842 haber ve yazı ile adından söz ettiren parti, temel nedeni terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’a avukatla görüşme hakkı verilmesi olan cezaevlerindeki açlık grevlerine destek vermesi ile gündeme geldi.

Yeni anayasada seçim barajının kaldırılması ilişkin öneride bulunan parti, milletvekillerine kapsamlı dokunulmazlık hakkı tanınması ile ilgili de görüşlerini açıkladı.

Erdoğan açlık grevlerine sert çıktı

Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı siyaset gündemi araştırmasına göre, Kasım ayında medyada en fazla yer alan siyasi isim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Halkın bir kısmının idam cezasının geri gelmesini istediğini ifade ederek, idam cezasını gündeme getiren Erdoğan, Brunei Sultanlığı’na yaptığı ziyaret nedeniyle Atatürk’ü anma törenine katılamaması ile medyada dikkat çekti. Ay içerisinde, açlık grevlerine karşı yaptığı eleştirilerle de medyada yer bulan Başbakan Erdoğan, toplamda 107 bin 788 haber ve yazıda yer aldı.

Obama 4 yıl daha başkan

ABD Başkanı Barack Obama, ayın medyada en fazla ilgi gören diğer siyasi ismi oldu. ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Mitt Romney ile yarışan Obama, gerek seçim öncesi yürütülen kampanya gerekse seçimi kazanması ile yapılan açıklamalar ve yeni yönetime ilişkin haberlerle Türk medyasında 35 bin 754 haber ve yazıda yer almayı başardı.

MTM 'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:

• Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP milletvekilleri Umut Oran, Erdal Aksünger ve Bülent Tezcan ile MHP milletvekili Özcan Yeniçeri hakkında Başbakan'a ve hakimlere yönelik sözleri nedeniyle fezleke hazırladı.

• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şiddet gören kadınların 7 gün 24 saat izleneceği 'Tek kapı' sistemini tanıttı.

• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 2012'nin 11 ayında 56 kadın ve 55 erkeğin şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getirdi.

• MHP’nin 10. Olağan Genel Kurulu’nda Devlet Bahçeli, kullanılan bin 220 oyun 725’ini alarak, 6. kez partisinin genel başkanlığına seçilmiş oldu.

• Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) 5. olağan kongresini, "Kürt sorununa eşitlik temelinde adil ve barışçıl çözüm" hedefiyle gerçekleştirdi. Yapılan oylama sonucu 32 yıl yurt dışında yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönen Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, Hak-Par'ın yeni genel başkanı oldu.

• Belediyelerde çalışan yaklaşık 18 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasına yönelik çalışma yapılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e talimat verildiği açıklandı.

• Eski başbakanlardan ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, 6. ölüm yıl dönümünde Devlet Mezarlığı'nda kabri başında anıldı.

• Gazze'ye yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da İsrail ordusu tarafından yapılan baskında 9 Türk'ün öldürülmesiyle ilgili ceza davası başladı. Dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi ve İstihbarat Başkanı Amos Yadlin yargılanacağı ve 37 ülkenin vatandaşlarının taraf olduğu Mavi Marmara Davası’nın, "en büyük uluslararası dava" niteliği taşıdığı dile getirildi.

• Siirt 3’üncü Komando Tugayı’ndan havalanan Sikorsky tipi askerî helikopterin düşmesi ile 13 kişilik Jandarma Özel Harekât (JÖH) timi ve 4 mürettebat şehit oldu.

• Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 74. yılında ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

• Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından 'birlikte yaşama kültürüne' katkıda bulunan kişi ve kurumları ödüllendirmek için tertip edilen '2012 Birlikte Yaşama Ödülleri' düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

• Anadilde savunma ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

• Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi, el çektirildikleri Deniz Feneri soruşturması sırasında yaptıkları işlemler nedeniyle yargılan üç savcı hakkında beraat kararı verdi.

• Suudi Arabistan'a resmi bir ziyarette bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e Prens Salman, Kral Abdülaziz Madalyası'nı takdim etti.

• Ölümü şüpheli bulunarak mezarı açılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın bedeninden alınan örneklerde dört ayrı zehirli madde tespit edildiği bildirildi.

• Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, devlet ile vatandaş arasındaki ihtilafları mahkemeye gerek kalmadan çözecek olan ombudsmanlık görevi emekli Yargıtay üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun oldu.

Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,372 µs