En Sıcak Konular

El-Hekim: Kürdlerle savaşmak haramdır

4 Aralık 2012 11:16 tsi
Ayetullah Muhsin el-Hekim’in Saddam döneminde Kürtlere karşı savaşmanın haram olduğuna dair verdiği fetvanın hala geçerli olduğu açıklandı.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Saddam Hüseyin döneminde Kürtlerle savaşmanın haram olduğuna dair fetva veren Ayetullah Muhsin el-Hekim’in ailesinin dostlarından Hasan İsmail Sadr, “Merhum Ayetullah Muhsin el-Hekim’in verdiği hala ve kuvvetle geçerlidir” dedi.

Iraklı Kürtlerle Şiiler arasındaki bağın korunması gerektiğini belirten Seyyid İsmail Sadr, “her iki kesim de diktatörlüğe karşı mücadele konusunda parlak bir tarihe sahiptir. Kürt-Şii ittifakı ne dönemseldir, ne de taifecidir, bu ittifak onların zulüm karşıtlığından kaynaklanmaktadır” dedi.

Seyyid İsmail Sadr, Irak merkezi hükümetiyle Kürdistan bölgesi arasında yaşanan gerginlikte mantık ve diyalog seçeneğinin askeri seçeneğe galip gelmesini umduğunu belirtti.

Saddam Hüseyin, 1960’lı yıllarda Kürtlerle savaşma konusunda Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim’in dedesi olan Ayetullah Muhsin el-Hekim’den fetva istemiş; ancak Ayetullah Muhsin el-Hekim Saddam’ın istediğinin aksine Kürtlerle savaşmanın haram olduğuna dair fetva vermişti.

Öte yandan NRT televizyonunun haberine göre Irak’ın önde gelen Taklit Mercilerinden Ayetullah Beşir Necefi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin kendisine yazdığı mektuba cevaben Bağdat’la Erbil arasında yaşanan gerilimden rahatsız olduğunu bildirdi.

Ayetullah Beşir Necefi’nin Oğlu Ali Necefi, Sumeriyenews’e verdiği demecinde dini mercilerin kriz yaratacak her türlü adıma karşı olduğunu belirterek “Dini merciler, yaşanan krizin barışçı yollarla ve Irak’ın bütünlüğü korunarak çözülmesini istiyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu milletvekillerinden Ali Feyli de Kürtlerle Şiileri karşı karşıya getirmeye çalışan birtakım güçler olduğunu belirterek dini mercilerden Kürdistan Bölgesi ile merkezi hükümet arasında yaşanan kriz konusunda duyarsız kalmamalarını istemişti. (YDH)



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,814 µs