En Sıcak Konular

''Muhteşem Yüzyıl'ın tarihle alakası yok''

4 Aralık 2012 11:09 tsi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin tarihle, kanunla alakası olmadığını belirterek, dizi sahiplerinin 'bu tarih dizisi değil' çıkışına, "O zaman tarihi isimlerin ve olayların isimlerini kullanmay

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çıkışını da eleştiren Halaçoğlu, tarih bilmediğini öne sürdüğü Başbakan'ın, böyle bir görevinin olmadığını iddia etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri üzerine kamuoyunun gündeminden düşmeyen 'Muhteşem Yüzyıl' dizisi tartışmalarını MHP Milletvekili ve eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine değerlendirdi. Dizinin, sadece ilk bölümünü izlediğini ve ondan sonra takip etmediğini vurgulayan Halaçoğlu, diziyi belgesel olmamakla tarih dizisi olmamakla savunanlara, o zaman tarihi şahsiyetlerin isimlerini kullanmayacaksınız tepkisini gösterdi. Muhteşem Yüzyıl dizisinin, tarihten uzaktan yakından ilgisi olmadığını aktaran Halaçoğlu, haremde yeniçerililerin dolaşmasından, Osmanlı giysilerine uygun olmayan dekolte kıyafetli kadınların olmasına kadar, uzaktan yakından olmayan görüntülerin bulunduğuna dikkat çekti.

 "RTÜK YAYINDAN KALDIRAMADI"

 Özellikle tarihi dizi ve filmler için iyi senaristlerin yetiştirilmesi gerektiğini, bunun yanında iyi danışmanların olması gerektiğinin altını çizen Halaçoğlu, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'nun görevini de hatırlattı. Dizinin birinci bölümünden itibaren çok para kazanılıyor dendiği için çekimser kalındığını ve onun için bir şey yapılamadığını ileri süren Halaçoğlu, RTÜK'e de tepki göstererek, RTÜK'ün, tarihte bir takım olayların farklı şekilde verilmesini önlemesi gerektiğini fakat bunu yerine getirmediğini bildirdi.

Başbakan'ın da diziyi 3 yıl sonra fark ettiğini savunan Halaçoğlu, uzun süre sonra Başbakan'ın yanlış olduğunu anladığını, o zaman RTÜK'ün soruşturma başlatıp yayından kaldırması gerektiğini kaydetti. Halaçoğlu, RTÜK'ün danışman konusunda sorunu varsa dışarıdan bazı danışmanların raporlarını alıp inceleyebileceğini ve değerlendirdikten sonra soruşturma başlatılarak, dizinin yayından kaldırılabileceğini aktardı.


"TÜRKİYE'Yİ BATI İLE KIYASLAMAK YANLIŞ"

 Diziyi savunanlara da tepki gösteren Halaçoğlu, Türkiye'nin Batı ile kıyaslanmasının yanlış olduğunu, özellikle tarih konusunda, kültürel, inanç ve değerler noktasında farklılar olduğunu hatırlattı. Avrupa'da, ABD'de olan her şeyin Türkiye'de normal karşılanmasının imkansız olduğunu vurgulayan Halaçoğlu, "Onlarda şarap içmek normal fakat bizim inancımıza göre şarap içmek haramdır." örneğini verdi.

Başbakan'ın, dizi ile ilgili yaptığı çıkışa da değinen Halaçoğlu, Başbakan'ın gündem değiştirdiğini savunarak, Başbakan'ın 3 yıl sonra hatırlamasını eleştirdi. Halaçoğlu, Başbakan'ın anadilde eğitim ve patriot füzeleri konusunu kapatmak için böyle bir çıkışta bulunduğunu iddia etti.

"BAŞBAKAN'IN TEPKİ GÖSTERMEK GİBİ BİR GÖREVİ YOK"

 Bu konunun Başbakan'ı ilgilendirmediğini iddia eden Halaçoğlu, bu tür işlerin Başbakan'ın görevi olmadığını da ileri sürdü ve Başbakan'ı tarih bilmemekle suçladı. Hükümete bağlı bulunan bir kurum olduğunu hatırlatan Halaçoğlu, televizyonlarla ilgili kararın RTÜK'e verildiğini, eğer RTÜK de bu görevini yapmıyorsa kaldırılması gerektiğini belirtti.

"TÜRK TARİH KURUMU'NUN BÖYLE BİR GÖREVİ YOK"

 Türk Tarih Kurumu'nun tarihi dizilere, filmlere ve belgesellere danışmanlık hizmeti verebileceği yönündeki söylemelere de katılmadığını söyleyen Halaçoğlu, Türk Tarih Kurumu'nun böyle bir görevi olmadığını, kurumun görevinin, 'Türk tarihini bilimsel yoldan araştırmak, yayınlar yapmak ve yayınlamak' olduğunu ifade etti. Halaçoğlu, TTK'nın en fazla danışman önerebileceğini sözlerine ekledi.

"ADI 'KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN' AMA DİZİNİN KANUNLA TARİHLE ALAKASI YOK"

 Dizi sahiplerinin. 'bu tarihi film değil' sözlerine tepki gösteren Halaçoğlu, dizi sahiplerinin, yaptıkları ile söylediklerinin birbirini tutmadığını söyledi. Halaçoğlu, "Söylendiği gibi tarihi dizi değil ise tarihi isimler kullanılmamalıdır. Eğer tarihi isimleri alıyorsanız, gerçeklere zıt düşmeyecek şeyler yapacaksınız. Ama Kanuni gibi bir ismi almış, şahsı ve Batı tarafından muhteşem olarak adlandırılmış bir padişahı, kanunla tarihle alakası yok bir şekilde, sadece uçkuruna düşkün birisi olarak gösteriyorlar." diye tepki gösterdi.

cihan

Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs