En Sıcak Konular

Stres, egzama hastalığını tetikliyor

3 Aralık 2012 13:54 tsi
Uzmanlar, başta kuaför, hemşire ve temizlikçiler olmak üzere onlarca meslek çalışanında en sık görülen meslek hastalıklarından olan egzamayı stresin tetiklediği uyarısında bulundu.

Allerjik Kontakt Dermatit (egzama) hastalığı hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, söz konusu hastalığın en çok kadınlarda görüldüğünü söyledi. Egzamanın deri ile temas eden çeşitli maddelerin sebep olduğu bir hastalık olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, "Derinin zararlı sayılan bir uyarana karşı verdiği yanıttır. Uyaranın gerçekten zararlı olması gerekmez. Allerjik kontakt dermatite neden olan maddelere alerjen denir. Eğer bir kişi bu alerjene karşı duyarlı ise bu allerjen ile temas edildiğinde kaşıntı ve küçük su dolu kabarcıklara neden olmaktadır. Genellikle deri ödemlidir ve su dolu kabarcıklar vardır. Bu kabarcıklar patlayarak, pullanma ve kabuklanma ile kaplıdır. Daha sonra deri rengi koyulaşır ve deri kabalaşır. Egzamayı diğer döküntülerden ayırmak zordur." dedi.

BİRÇOK MESLEK ÇALIŞANI TEHDİT ALTINDA

Allerjen madde ile ilk temas sonrası organizmada alerjene karşı duyarlılığın artacağını belirten Dermatoloji Uzmanı Oltulu, "Duyarlılık gelişme süresi ortalama 14-21 gündür. Allerjik kontakt dermatit en sık görülen meslek hastalıklarındandır. Temizlikçiler, kuaförler, hemşireler, mutfak işlerinde çalışanlar, inşaat işçileri ve metal endüstrisinde çalışanlarda görülme oranı yüksektir. Derinin travmatize ve enfekte olması halinde allerjenin deriye geçişi artar ve duyarlılık çok daha kolay gelişir. Özellikle lokal olarak uygulanan ilaçlara bağlı olarak egzamanın gelişme riski yüksektir." şeklinde açıklamada bulundu.

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR

Kontakt allerjen bir maddeye önceden duyarlanmış kişilerde, aynı madde ile ikinci veya daha sonraki temaslardan 24 ya da 48 saat sonra ortaya çıkabileceğini ifade eden Oltulu, göz kapakları, boyun , genital bölge en kolay kontakt dermatit gelişen bölgeler iken avuç içi, ayak tabanı ve saçlı derinin daha dirençli olduğunu kaydetti. Egzamanın her yaşta görülebildiğine dikkat çeken Dr. Yüksel Oltulu, "Çevresel faktörler nedeniyle kadınlarda erkeklerden biraz daha sık rastlanır. Bir allerjene karşı meydana gelen duyarlılık haftalarca, yıllarca hatta aşırı duyarlılıkta bütün bir ömür boyu devam edebilir. Kontakt duyarlılığı olan kişilerde allerjen ile tekrar temas sıklığına ve temas süresine bağlı olarak akut alevlenme ve iyileşme dönemleri izlenir." diye belirtti.

Allerjik kontakt dermatitin seyrinde yaş ve tedaviye uyumu gibi kişisel faktörlerde önemli rol oynadığını vurgulayan Dr. Yüksel Oltulu, stresin tetikleyici bir faktör olarak dermatitin seyrini etkilediğini, bu nedenle reaksiyona neden olan maddeden uzak kalınması gerektiği uyarısında bulundu.

TEDAVİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Allerjik kontakt dermatitin teşhisi için PATCH testi yapılması gerektiğini hatırlatan Oltulu, şu bilgileri aktardı: "Kontakt dermatit tedavisinin esası, sebebinin ortaya konarak etkenle temastan kaçınmaktır. Tamamen uzak durabilmek bazen zor olabilmektedir. Kontakt dermatit yerleşmiş olan kişilerde birkaç ay süreli tedavi gerekebilmektedir. Topikal steroidli kremler ve nemlendiriciler derinin iyileşmesinde kaşıntı ve kızarıklığın düzelmesinde kullanılmaktadır. Topikal steroidli kremler doktorunuzun önereceği şekilde; doğru yerlere ve doğru zamanlarda kullanımı önem gösteren içerikleri birbirinden farklı kremlerdir. Çok şiddetli kontakt dermatit gelişen kişilerde sistemik yolla verilen streoidler, Sistemik Siklosporin gibi diğer tedavi seçenekleri gerektirebilir. Allerjik kontakt dermatit hastalığına yakalanan kişilerin Dermatoloji uzmanına gözükmeleri gerekmektedir."

cihan


Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs