iyibilgi Avustralya" /> iyibilgi Avustralya"/>

En Sıcak Konular

O adayı yerine koyun!

3 Aralık 2012 12:13 tsi
O adayı yerine koyun!
Az bekleyelim, bulurlar dedik, olmadı.. Koskoca ada kaybolur mu? Hadi bulamadınız anladık, ‘kim koymuştu bu adayı oraya’ diye sormaz mı insan?.. iyibilgi Avustralya

Tüm haritalarda mevcut-Google dahil-bir adanın yerinde bulunamaması haberini hatırlamış olmanız lazım. Avustralya ile Fransız yönetimi altındaki Yeni Kaledonya arasında bulunan Sandy Adası’nın “kaybolduğu” haberi bilim insanlarının oraya gitmesiyle ortaya çıkmıştı.

Tabii bir adanın kaybolması izah edilemeyeceğinden iş “zaten yoktu”ya bağlandı. Elbette ikna olmaya hazır akıllar için makul bir izah bu.

Adayı bulamayan bilim insanları ilk açıklamalarında şöyle dediler; “Haritalarda görülüyor. O yüzden biz de gidip görmek istedik. Ama ada filan yoktu. Çok şaşırdık. Çok tuhaf bir şey bu. Nasıl olup da bir toprak parçası haritalara girmiş, bilemiyoruz”. 

Dikkat ettiniz değil mi: “Nasıl olup da bir toprak parçası haritalara girmiş” diyorlar, “nasıl olup da harita kaybolmuş ada” demiyorlar. Yani şaşkınlık içindeler ama sırrı da hemen çözmüş durumdalar.

Söylenenlerden biri de adanın en azından 10 yıldır çeşitli yayınlarda yer alması. Haritacılık ve tarih bilimi açısından büyük bir dönem hiç değil ve çok taze. Daha önce durum ne tam bilinmiyor? Ama bu bilgi “adanın eklenmiş” olduğuna ilişkin hazırlığı kuvvetlendiriyor.

Pasifik adasının sırrı ne?..

Yeni Zelanda, Auckland kentinde bir müzede çalışan Shaun Higgins adındaki bir araştırmacı adayla ilgili ‘sırrı’ çözdüğünü söylüyor…

 “Çok büyük bir harita koleksiyonuna sahibiz. Sandy Adası’nın eski haritalarda yer alıp almadığını bulmak koleksiyonu gözden geçirdim. Eski haritalarda yer aldığını gördüm. Ada ilk olarak 1876 yılında bölgede balina avlayan Velocity Gemisi tarafından kayıt edilmiş. Büyük dalgalar, küçük kayalar, kum adacıkları da kayıt altına alınmış. ”

Yani bu ada var! Mış!. Fakat bir ihtimalin şu olduğunu da ekliyor Higgins; “Yüksekliği az küçük kayalıkların haritaya ada olarak geçirilmesi ihtimali var. Sandy Adası olarak gösterilen noktalı alan daha sonra yapılan haritalarda aynen kopyalanmış.”

Evet, kayıp ada konusunda gelinin son nokta bu. İkna olup olmamak size ait ama ikna olmadıysanız, ne olabileceğini de söylemeniz gerekiyor! Söyleyin ki, biz Pasifik'i bırakıp "Vordonisi"nin sırlarına bakabilelim.

www.iyibilgi.com



Bu haber 8,308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,773 µs